реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чернігів просить скасувати «карантин вихідного дня»

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради направив звернення до Кабінету Міністрів України, народних депутатів України щодо скасування «карантину вихідного дня». Документ прийнятий на позачерговому засіданні виконкому сьогодні, 13 листопада.

Як відомо, Постановою КМУ від 11 листопада 2020 року № 1100 на території України в період з 00 годин 00 хвилин суботи до 00 годин 00 хвилин понеділка з 14 листопада до 30 листопада 2020 р. забороняється приймання відвідувачів торговельно-розважальними центрами, суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування, суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення (за деякими виключеннями). Цією Постановою встановлені й інші обмеження.

- Ми планували розглянути це питання на установчій сесії. Але у зв’язку з тим, що міська територіальна виборча комісія призначила її на максимально можливий термін - на 20 листопада, вимушені розглянути це рішення зараз. Хоча ми пропонували інше число – 14 листопада, для того, щоб мати по часу можливість процедурно розглянути вже на другій сесії робочі питання, в тому числі земельні й бюджетні, - зазначив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на початку засідання.

На думку міського голови, прийняття звернення щодо скасування «карантину вихідного дня» - важливе для всіх верств населення, для значної частини малого та середнього бізнесу міста Чернігова.

- Наша думка як міської влади полягає в тому, що люди зараз достатньо поінформовані щодо специфіки протікання хвороби. Представники малого та середнього бізнесу мають більш-менш адекватне розуміння щодо дотримання норм карантинних заходів. В усіх закладах у наявності антисептики, намагаються дотримуватися, щоб не було скупчень людей, щоб усі були в масках і була певна відстань між відвідувачами. Тому, зваживши всі «за» і «проти», ми змушені як міська влада приймати виважені рішення. І виступити з закликом до Кабінету Міністрів України більш зважено підійти до розрахунків: що дасть карантин "вихідного дня", які цифри ми отримаємо по запобіганню розповсюдження COVID -19, які цифри ми отримаємо по недонадходженню податків та як ми будемо закінчувати рік. І як забезпечити життєдіяльність міст і країни вцілому. Такі кроки робити без досить скрупульозного аналізу, я вважаю, не можна. Якщо заходи жорсткого обмежувального характеру вживають розвинені європейські країни, то вони балансуються чіткими і достатніми компенсаторними механізмами. А які у нас компенсаторні механізми і що це за обіцянки: що хтось, щось виплатить. Де конкретні розрахунки по категоріям, по сумам коштів? Я вважаю, що якщо оголошуються обмежувальні заходи, то одночасно повинні озвучуватися і конкретні компенсаторні речі,- наголосив Владислав Атрошенко.

У прийнятому Зверненні зазначено, що «…Впровадження таких жорстких карантинних заходів відбулося без жодного дослідження, яким чином «карантин вихідного дня» вплине на динаміку розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також без проведення консультацій принаймні з міськими головами обласних центрів та з представниками бізнес спільноти, що понесуть найбільші втрати.

Однак, вже зараз можна зробити висновки, про негативні наслідки, які матиме це рішення для громадян, підприємців, територіальних громад та держави в цілому.

Сьогодні масовий характер носять звернення представників бізнес-спільноти, оскільки вони втрачають власну справу, не мають джерел доходу та коштів для утримання своїх родин.

Надходження до міського бюджету м. Чернігова за результатами діяльності суб’єктів малого та середнього бізнесу становлять вагому частину усіх податкових надходжень (понад 40%) і відіграють одну із головних ролей у формуванні доходної частини бюджету міста.

Так, міський бюджет м. Чернігова внаслідок запровадження «карантину вихідного дня» у листопаді понесе суттєві втрати на додаток до втрачених 200 млн грн обумовлених запровадженням карантинних обмежень у 2020 році, у разі продовження «карантину вихідного дня» міський бюджет очікують втрати розмір яких взагалі важко передбачити».

- По розрахункам міський бюджет може втратити і більше 200 млн грн. Просто вдумайтесь у цю цифру. Це досить суттєві втрати. Ми не можемо на вагу ставити гроші і людські життя, але разом з тим, за гроші і рятуються людські життя. Як вийти з цього замкненого кола? Вийти інформуванням населення, контролем суб’єктів підприємницької діяльності за дотриманням карантинних вимог. Тобто за рахунок цих заходів ми інформуємо, контролюємо і балансуємо ризики перевантаження медичної галузі, життєзабезпечення міста, що здійснюється за рахунок тих самих податкових надходжень, і засоби для існування людей. Це і роботодавців, і мешканців Чернігова стосується. Тому я ще раз наголошую, що у нас стабільна контрольована ситуація. Ми приймаємо, зваживши всі «за» і «проти», зважене рішення, що треба більш детально зробити розрахунки: до чого призведе карантин «вихідного дня». І найголовніше – це компенсаторні моменти: яка буде компенсація і роботодавцям, і працівникам, як вона буде здійснюватися, в яких сумах, в який період часу, - акцентував міський голова.

«Впровадження таких карантинних обмежень призведе до неможливості нормальної роботи закладів та позбавить їх можливості користуватися передбаченими діючим законодавством можливостями для зменшення платежів, зокрема, посиланням на форс-мажорні обставини.

Закриття значної кількості закладів суб’єктів підприємницької діяльності, зазначених сфер, призведе до того, що і роботодавці, і наймані працівники, що є жителями м. Чернігова залишаться без місця роботи та засобів для існування, а це погіршить їхнє і так скрутне матеріальне становище, обумовлене обмежувальними заходами у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, що діють на території країни вже більше, ніж півроку.

Як результат: підприємці понесуть збитки, працездатне населення залишиться без роботи та коштів для існування, а місцевий бюджет втратить значну частину надходжень, що призведе до неможливості належного забезпечення життєдіяльності міста.

Враховуючи зазначене вище, просимо скасувати вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 № 1100 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641», адже зазначене рішення Уряду є сумнівним з точки зору покращення епідеміологічної ситуації, але точно завдасть значної шкоди економіці громад і країни в цілому та передати повноваження для встановлення карантинних обмежень органам місцевого самоврядування на місця, із врахуванням епідеміологічної ситуації, що склалася на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Наголошуємо, що недопущення втрат робочих місць, банкротств суб’єктів малого та середнього бізнесу та зменшення доходів громадян і бюджетів всіх рівнів – це спільна мета і відповідальність Уряду і усіх органів влади. Нагальна ситуація потребує невідкладного прийняття виважених рішень», - зазначено у документі.

Звернення виконавчого комітету Чернігівської міської ради буде надіслане Кабінету Міністрів України, народним депутатам України Сергію Гривку, Валерію Дубілю,

Прес-служба Чернігівської міської ради



Теги:карантин вихідного дня, Чернігівська міська рада, Владислав Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar