Чернігів: Неякісний хліб – винні усі!?
Викидати хліб в смітник — це гріх. Це ми знаємо та розуміємо. А чи усвідомлюють це люди, які продають нам його ?
Сьогодні хліб і хлібобулочні вироби здебільшого продаються в упакованому вигляді і мають етикетку з вказаною датою виготовлення та строком зберігання. Щонайбільше це – 48 годин при температурі не вище 18° C.
Чи звертаємо на це увагу покупці? На жаль, ні.
7 червня в одному з магазинів м. Чернігова для відзначення урочистого заходу було придбано чотири однакових хлібобулочних вироби, обгорнутих у плівку. Як з’ясувалося, два з них виявилися дійсно придатними для вживання – дата виготовлення була вказана 5 червня 2010 р., один - з простроченою датою виготовлення (3 червня 2010 р.), а один виявився покритий цяточками плісняви і цвілі. Фірмова наклейка свідчила, що його вироблено аж 1 травня 2010 року. До речі, наклейка замість паперового вкладиша одне з свідчень солідності виробника.
Уявіть собі, що відчули б гості, якщо б такий хліб потрапив би на святковий стіл ?
Довелося провести журналістське розслідування.
Як пояснили директори магазину і виробника цього неякісного, а також небезпечного для здоров’я товару це - «звичайна халатність». У магазині - просто не проконтролювали дати виготовлення при отримані від виробника хлібобулочних виробів, своєчасно не вилучили прострочений товар з прилавка та не повернули його на переробку виробнику у, наприклад, поніровочні сухарі (за умови відсутності цвілі і плісняви).
У виробника, в свою чергу, хтось у нічну зміну не перевів маркер дати виготовлення з травня на червень. Щодо цвілі та плісняви, впевнений керівник виробників, то якщо їх екологічно чистий і без консервантів продукт був виготовлений аж 1 травня, то він би до 7 червня перетворився у суцільний плісневий гриб.
Звісно, що покупець і сам винний, бо не перевірив дати виготовлення. Але й продавці і виробники не менш схибили, але їх ніхто з контролюючих органів, як кажуть, «на гарячому» не спіймав.
Отже винних немає?
Автор свідомо не називає прізвищ керівників і назв фірм, де трапилося це неподобство. Дуже важливо зрозуміти: це поодинокий випадок чи система продажу неякісного хліба. Тому розслідування продовжується: будемо регулярно перевіряти відповідність дати виготовлення строку зберігання хлібобулочних виробів цього виробника у саме цьому магазині.
економічний оглядач газети «Сіверщина»
До відома покупців:
Витяг з Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами,
затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11 липня 2003 р. № 185, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 липня 2003 р. за № 628/7949
1. Хліб і хлібобулочні вироби
1.1. Суб'єкт господарської діяльності для приймання хліба і хлібобулочних виробів обладнує розвантажувальні площадки і механізовані рампи, вантажно-розвантажувальні прорізи з навісами, які захищають продукцію від атмосферних опадів.
1.2. Для збереження якості хліба і хлібобулочних виробів суб'єкт господарської діяльності оснащує приміщення спеціальним обладнанням (закриті шафи, підтоварники, стаціонарні й пересувні стелажі, контейнери, столи для нарізання хліба, хліборізки) та основним інвентарем (ножі, щипці, лопатки, виделки тощо для самостійного відбору споживачами товару, а також покривала і чохли із тканини або полімерних плівок для накриття продукції), дозволеним центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я. Здійснюючи продаж тортів і тістечок, необхідно мати холодильне устаткування.
1.3. Кожна партія продукції повинна супроводжуватися документами про якість і безпеку, у яких зазначаються дата виготовлення та година виймання хліба з печі, від якої відраховується термін придатності.
1.4. Забороняється перевантажувати хліб і хлібобулочні вироби з лотків у ящики, корзини навалом.
1.5. Забороняється зберігати хліб і хлібобулочні вироби навалом, а також установлювати обладнання з хлібом на відстані менше ніж 35 см від підлоги в підсобних приміщеннях і 60 см - у торговельному залі. Не допускається зберігання хліба разом з товарами, які мають різкий і сильний запах.
1.6. Шафи для зберігання хліба і хлібобулочних виробів необхідно щодня провітрювати протягом 1 - 2 годин і не менше одного разу на тиждень промивати теплою водою з милом і протирати 1-відсотковим розчином оцтової кислоти з подальшим просушуванням.
Покривала і чохли з полімерних плівок необхідно провітрювати і просушувати щодня, а в разі забруднення промивати теплою водою. Металевий інвентар ретельно промивається гарячою водою і насухо витирається.
1.7. Нестандартні, а також вилучені з продажу вироби повертають постачальнику в узгоджені терміни згідно з договором. Залишки хліба, сухарні та хлібні крихти, випадково забруднені вироби збирають у місткості з написом "санітарний брак" і здають у встановленому порядку.
1.8. У разі виявлення ознак захворювання на картопляну хворобу суб'єкт господарської діяльності зобов'язаний негайно повідомити про це виробника та органи санітарного нагляду, уражені вироби зняти з продажу і знищити згідно із санітарними правилами і складеним у встановленому порядку актом, а обладнання ретельно вимити.
Обладнання, де зберігалися вироби, які "захворіли" на картопляну хворобу, підлягає спеціальній санітарній обробці.
1.9. Суб'єкт господарської діяльності протягом усього робочого дня повинен забезпечити безперебійний продаж хліба і хлібобулочних виробів.
1.10. Хліб і хлібобулочні вироби можуть перебувати в продажу (при температурі не менше 6° C і відносній вологості 75 % + 5° C після виймання з печі не більше:
36 годин - хліб із житнього і житньо-пшеничного обійного і житнього обдирного борошна, а також із суміші пшеничного і житнього сортового борошна, упакований - не більше 72 годин;
24 години - хліб із пшенично-житнього і пшеничного обійного борошна, хліб і хлібобулочні вироби масою понад 200 грамів із сортового пшеничного, житнього сіяного борошна; упакований - не більше 48 годин;
16 годин - дрібноштучні вироби масою 200 грамів і менше (включаючи бублики); упакований - не більше 32 годин.
Після закінчення цих термінів продаж хліба і хлібобулочних виробів забороняється, хліб підлягає вилученню з продажу.
1.11. Забороняється продаж хліба з наявністю плісені, сторонніх домішок, непромісів, розпливчастої форми, блідою або підгорілою шкоринкою.
1.12. У разі відпуску хліба і хлібобулочних виробів продавцем, а також у разі самостійного відбору виробів споживачами необхідно користуватися щипцями, ложечками, лопатками, виделками або смужками чистого паперу.
Забороняється відпуск неупакованого хліба і хлібобулочних виробів працівниками, які проводять розрахунки за готівку (приймають гроші).
1.13. Штучний хліб і хлібобулочні вироби масою 0,5 кг і більше на замовлення споживачів дозволяється розрізати на дві - чотири рівні частини і продавати без зважування.
1.14. Суб'єкти господарської діяльності, які здійснюють продаж хліба і хлібобулочних виробів, можуть додатково продавати у відокремлених місцях (відділах, секціях) інші продовольчі товари: кондитерські вироби, цукор, чай, каву, какао, борошно, крупи, макаронні вироби, сухі продукти дитячого харчування і харчові концентрати, а в магазинах, які мають кафетерії, - гарячі напої (чай, каву, какао, молоко), борошняні кондитерські вироби, цукерки тощо.
1.15. У разі відсутності в певній місцевості стаціонарних підприємств торгівлі продаж хліба і хлібобулочних виробів дозволяється із спеціалізованого транспорту та лотків тільки в упакованому вигляді.
Коментарі (0) |