реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Це може стати сенсацією

В Україні сталася історична сенсація.!!!Забудовники бувають не лише жадібні, але і відповідальні.

За 10 кілометрів від Дніпра вони збиралися споруджувати котеджне містечко і наткнулися на велике поховання, якому 5000 років. Це старіше від єгипетських пірамід. Вони не зруйнували його, а покликали археологів. Ті з квітня проводять розкопки. Це може стати унікальним місцем для відвідин туристів. Адже в Європі чогось подібного не дуже багато.

Це мені нагадало також знамениту Кам'яну могилу під Мелітополем у Запорізькій області. Їй теж до біса років. Там є найдревніші з усіх відомих в світі зразків людського письма - петрогліфів. Розшифровці цих написів присвячено кілька томів.

Цим унікальним місцем опікувався, на жаль, вже покійний Борис Михайлов. Я мав приємність бути з ним знайомим. Він утворив там музей. Михайлов написав кілька книжок про Кам'яну могилу, які видавав мій друг теж нині покійний Сергій Данилов у своєму видавництві "Такі справи".

Тим не менше, не можу сказати, що Кам'яна могила стала туристичною Меккою. Напевне, ми не вміємо робити просування таких речей.

Я завжди порівнюю це Юра парком у Свєнтокшиському воєводстві у Польщі. Поляки створили величезний парк з опудалами древніх тварин у натуральний розмір. Підставою послужили відбитки на камені слідів птеродактилів на камені. Я попросив екскурсовода показати ті первісні сліди. Той підвів мене до каменю, на якому були три заглибинки, схожі на слід лапи якоїсь тварини. Але, правду сказати, вони були такі невиразні, що це могло бути що завгодно. За всієї поваги о вчених, але я, власне, думаю, що тут більше їхньої фантазії і припущень, ніж реального доказу. Тим не менше, відштовхуючись від цього невиразного сліду, поляки створили колосальний туристичний заклад, куди щороку приїздять понад мільйон туристів.

Наша Кам'яна могила це не фантазія, а доконаний науковий факт. Однак, мільйони туристів не ломляться туди, щоб подивитися на найстаріші людські письмена. Хочеться, щоб доля нового відкриття була більш успішна в цьому плані. А , може, їх варто об'єднати один маршрут з Кам'яною могилою, адже Запоріжжя і Дніпровщина сусідні області.

Юрій ЛУКАНОВ



Теги:Скіфи, Юрій Луканов, Кам'яна могила


Читайте також



Коментарі (0)
avatar