реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Це був рік Томосу і Мазепи" - Сергій Павленко

Новорічне опитування для сайту Сіверщина.

1) Ваш (власний, чи міста, чи держави) успіх і розчарування\ сум року, що минає?

Я оптиміст, а тому оцінюю 2019 р. загалом позитивно: у 380-річницю з дня народження гетьмана І. Мазепи та 310-у річницю повстання мазепинців нарешті Православна Церква України отримала Томос. Зазначу, що за самостійність Української церкви енергійно боровся у 1685 р. на київському соборі майбутній володар булави, а тоді генеральний осавул. Завдяки йому учасники церковного зібрання прийняли звернення, у якому засвідчили відмову царям перепідпорядкувати Київську митрополію без дозволу Константинопольського патріархату. Лише завдяки оборудкам співробітників Посольського приказу, фальшивуванню документів, підписів митрополитів Московський патріархат загарбав Київську митрополію. Нині справедливість відновлена, і я як дослідник радий, що правда, яку від нас довго ховали, нарешті, подолавши кремлядські перепони, цензуру, зігріватиме вірян і канонічними приписами.

Що розчарувало? Технології зомбування населення, на жаль, перетворюються у сильну зброю… У 2019 р., схоже, ми стали свідками того, як переваги Розуму (Інтернет, телеекран) калічать наших спввітчизників, перетворюють їх у малосвідомих істот, які легко піддаються маніпуляціям, із задоволенням споживають фейкові новини.

2) Ваш прогноз на рік прийдешній? (також особистий або\чи суспільний)

У 2013 р. у казначействі теж не було грошей. Багато людей це не відчувало… Але в містах та райцентрах чиновники жили з валідолом, не могли дати ради собі й тим програмам, які реалізовували. Будівельні організації щось робили, а потім казначейство не проплачувало за виконані роботи. Усе зупинилося… Усе вирішувалося в ручному режимі: треба було бігти до голови ОДА, аби той дав вказівку казначейству. Аби воно проплатило гроші міськраді, яка їх має… Щось таке «вилізло» уже у кінці 2019 р. Якщо нова команда продовжуватиме діяти у такому ж дусі, як це «виходило» у В. Януковича, то я їй лише співчуваю…

От не хочеться мені у 2020 році потрясінь від безгрошів’я, нестачі фінансів на найелементарніше.

Сергій ПАВЛЕНКО,
заслужений журналіст України, шеф- редактор журналу "Сіверянський літопис"



Теги:Томос, Мазепа, новорічна анкета, Сергій Павленко, перемога Зеленського


Читайте також



Коментарі (0)
avatar