реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Були б люде - а піп буде...

Церква - не тоталітарна секта

Владика луцький Михаїл (Зінкевич) розповів, як на нього тиснули Патріарх Філарет і Президент Порошенко, щоб він зняв свою кандидатуру на виборах предстоятеля. І що? Ми в Чернігові знаємо про ці його амбіції, ще коли він перебував на чернігівській кафедрі. Але в нашій Церкві багато архієреїв, які могли б її очолити - це і львівський Димитрій, і черкаський Іоанн, і рівненський Іларіон... Патріарх Філарет виростив ціле ґроно достойних архієреїв.

Ще владика Михаїл заявив про своє бачення розбудови Церкви. Так це ж чудово! Адже наша українська Церква - не тоталітарна секта і не обрядославне утворення РПЦ, де від думки патріарха Кіріла (читай - транслятора Путіна) залежить все і вся, як раніше залежало від імператора, переданого через абсолютно неканонічну особу обер- прокурора синоду.

Ми - інші. Ми значно ближчі до грецької церковної традиції (от тільки палити люльки за прикладом греків не треба! :) ), ніж московська церква.

Тому і логічне очікування від новообраного предстоятеля реформ у Церкві. Ні, перехід на новий стиль мене цікавить найменше. Мені цікавить повернення до української церковної традиції, до того стану, про який говорив учитель нашого Предстоятеля - митрополит рівненський Даниїл (Чокалюк) нам, мирянам: "Це ви - церква!". Зрештою, і в народі кажуть: "Були б люде - а піп буде!".

У владики два язики...

Дивуються в мережі, що прес- секретар покійного митрополита Володимира, більш відомого як Сабодан, Григорій Коваленко за літургією поминав і канонічного митрополита Єпіфанія, і вже неканонічного митрополита російської церкви Онуфрія. Ще й каже при цьому, що сам він перебуває в послушентсві Вселенському патріарху...

Дивуються, що митрополит черкаський російської церкви в Україні Софроній виступив з відеозверненням за Собор, на який не прибув. Кажуть, хворий... Ага, він так виступає уже 28 років! І лишається у московському патріархаті!

Часто повторював славної пам'яті патріарх Мстислав: "У владики - два язики: одним Бога хвалить, а другим людей дурить"...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Черкаси, Василь Чепурний, митрополит Єпіфаній, об'єднавчий собор, Луцьк, митрополит Михаїл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar