реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Більше двох тисяч підприємців закрилися на Чернігівщині

Про роботу податкової служби Чернігівщини та співпрацю з суб’єктами підприємницької діяльності в умовах дії Податкового кодексу України йшлося під час засідання «круглого столу», яке відбулося в облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, голова Державної податкової адміністрації в області Валентин Осипенко зазначив, що крім усіх його заступників та керівництва ДПІ у м.Чернігові, участь у цьому заході беруть члени обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, керівники організацій роботодавців, профспілкових організацій підприємців, Чернігівського територіального відділення Асоціації платників податків України, представники бізнесу. Він також представив помічників народних депутатів України Сергія Андроса та Григорія Маньковського – Олександра Шкурата та Олексія Дем’яненка.

Прийняття Податкового кодексу – надзвичайно важлива подія в економічному житті держави. Приділяючи велику увагу запровадженню його норм на практиці, у податковій службі Чернігівщини одним з пріоритетів вважають масово-роз’яснювальну роботу. В усіх податкових інспекціях області працюють консультаційні пункти.

Перший заступник голови ДПА в області Микола Манжула повідомив, що за півріччя податківці надали більше 14 тисяч консультацій, провели 204 сеанси телефонних «гарячих ліній», організували 337 семінарів, участь у яких взяли понад 13 тисяч платників податків. Випущено 233 види власної друкованої продукції загальним тиражем понад 20 тисяч екземплярів. Запроваджена нова форма роботи з роз’яснення основних положень Податкового кодексу – проведення відеосемінарів за участю фахівців ДПА України.

З прийняттям Податкового кодексу відбулися суттєві зміни в адмініструванні майже всіх податків та зборів. Замість 29 загальнодержавних та 14 місцевих податків і зборів тепер справляється 18 загальнодержавних та 5 місцевих.

Зокрема, щодо податку на прибуток передбачено поступове зниження його ставки з 25 до 16 відсотків (з січня 2014 року). Запроваджені пільги для підприємств легкої промисловості, машинобудування у галузі сільського господарства, встановлені “податкові канікули” для суб’єктів малого підприємництва. Це дає можливість платникам поповнити власні обігові кошти або направити їх на переоснащення виробництва, збільшивши економічний ефект від діяльності у майбутньому.

Суттєві зміни відбулися і в адмініструванні податку на додану вартість. Зокрема, щодо порядку реєстрації платника ПДВ та його анулювання, віднесення сум до податкового кредиту тощо. Запроваджене автоматичне відшкодування ПДВ. Його перевага очевидна - зменшується термін проведення перевірки та отримання відшкодування до 28 днів замість 74.

Важливим кроком реформування податкової системи є запровадження електронної звітності. Нині в області 66,4% платників податків юридичних та 46,5% фізичних осіб відчули ці переваги і подають звітність саме в електронному вигляді.

Перший заступник голови ДПА в області Микола Манжула також порушив проблемні моменти у співпраці з платниками податків щодо виконання ними своїх конституційних зобов’язань. Є непоодинокі випадки, коли у податковій звітності підприємство декларує від’ємне значення, а у бухгалтерському обліку має багатомільйонні суми прибутку. Нерідко податківці виявляють, що, використовуючи схеми мінімізації, платники нівелюють податкові зобов’язання. З початку року з керівниками таких підприємств проведено 80 засідань робочих груп, за наслідками проведених перевірок зменшено від’ємне значення у 36 суб’єктів на суму 6,6 млн.грн.

Те, що з початку року на 24 відсотки зросли надходження ПДВ, також свідчить про позитивний вплив нового податкового законодавства на детінізацію економіки.

Загалом за перше півріччя до Державного бюджету зібрано на 865 мільйонів гривень або в півтора рази більше, ніж за відповідний період минулого року.
Про співпрацю з суб’єктами підприємницької діяльності в процесі реалізації норм Податкового кодексу говорила начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПА в області Катерина Шумейко. Зокрема вона зазначила, що всупереч побоюванням скептиків, які стверджували, що після прийняття Податкового Кодексу кількість підприємців різко зменшиться, з початку поточного року 2585 громадян відкрили свою справу.

Разом з тим припинили діяльність 2034 підприємці - здебільшого ті, які не вели підприємницьку діяльність або були задіяні у схемах мінімізації. Крім того, є підприємці, які зі спрощеної системи оподаткування перейшли на загальну.

Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги сплачених податків зросли на 340 тис. грн. або на 2 відсотки. Питома вага надходжень від приватних підприємців до бюджетів усіх рівнів за шість місяців склала майже 1,5 % від загальних надходжень по області, або 22,2 млн. грн.
Податкова служба сприяє розвиткові малого бізнесу. Для цього змінені акценти діяльності із площини контрольно-перевірочної роботи до консультативної.

Проводиться, так званий горизонтальний моніторинг - порівнюються дані звітності за формою 1 Дф про виплати на користь підприємців із даними їх податкової звітності. Підприємців повідомляють про розбіжності - для подання уточнюючих декларацій. Такий підхід сприяє не лише скороченню перевірок, але й спонукає платників відображати реальні доходи та відповідно сплачувати податки.

На засадах партнерства працюють податківці і з роботодавцями, проте поки що залишаються актуальними проблеми із виплатою низької зарплати та нелегальною найманою працею. І хоча втручання у діяльність сумлінних платників податків зведено до мінімуму, але до тих, підприємців, які порушують законодавство, податкова має принципову позицію.

З початку року за результатами контрольно-перевірочної роботи легалізовано працю 2212 найманих працівників, до державної реєстрації залучено 656 осіб. До бюджету додатково надійшло 271,4 тис. грн.

Під час обговорення нагальних питань, які перешкоджають розвиткові підприємницької діяльності, голова «Асоціації роботодавців Чернігівщини» Сергій Берестовий зазначив, що багато проблем вирішуються не на обласному, а на державному, зокрема законодавчому рівні. Він порушив проблеми відшкодування ПДВ, процедури припинення підприємницької діяльності, а також підготував пропозиції та запитання до Народних депутатів, які передасть через їхніх помічників.

Голова «Чернігівської профспілки підприємців «Єдність» Світлана Жимолостнова відзначила, що вони брали участь у розробці положень Податкового кодексу і похвалила податкову службу за співпрацю. Разом з тим вона озвучила ряд запитань.

Під час засідання податківці оперативно надали відповіді з переважної більшості порушених питань. Зокрема щодо відшкодування ПДВ - голова ДПА в області Валентин Осипенко повідомив, що всі суми в розмірі до 100 тисяч гривень відшкодовані. Нині щотижня до ДПА України подаються реєстри на відшкодування (раніше це робилося щокварталу). На Чернігівщині заборгованість з відшкодування ПДВ одна з найменших в Україні. Валентин Осипенко повідомив, що найближчим часом будуть відшкодовані значні суми цього податку.

Щодо термінів припинення діяльності податківці зазначили, що такі проблеми мають підприємці, які вчасно не подають документи, не закрили банківські рахунки або мають податкову заборгованість.
Всі порушені під час засідання «круглого столу» питання взяті на контроль. Намічені конкретні терміни щодо їх вирішення.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та
звернень громадян ДПА в Чернігівській області.



Теги:ПДВ, ДПІ в Чернігівській області, єдиний податок, підприємці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar