реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

«Бідні» судді

Під час розгляду будь-якої судової справи залишаються, у більшості випадків, невдоволені рішенням суду, бо когось воно задовольняє, а деяких, навпаки, ні. Але «чомусь» останнім часом вищі юридичні інстанції занепокоєні «тенденційним» розглядом справ судами та необ’єктивними рішеннями.

До Верховної Ради України вносяться законопроекти про звільнення тих чи інших представників судової Феміди. Мотивація таких звернень-законопроектів різна, але здебільшого суддів хочуть звільняти через їх «моральну» поведінку, а простішими словами — через занадто велику їхню зажерливість. В офіційних документах зазначаються такі синонімічні формулювання, як «отримані докази, що викликають сумнів у об’єктивності судді», «несумлінне виконання суддею своїх функціональних обов’язків», «суддя порушує присягу», «здійснює правосуддя не у відповідності з чинним законодавством» і так далі.

…Нещодавно у Вищій раді юстиції розглянули справу по судді окружного адміністративного суду Києва Бачуну О.В. через «його дії, які порочать звання судді». В чому ж криються його «недоліки»? Документи, які вдалося роздобути членами цієї поважної інституції, свідчать про те, що суддя Бачун О.В. неодноразово виїжджав за кордон як регулярними, так і чартерними рейсами різних авіакомпаній, а вартість таких перельотів у десятки (!) разів перевищує дохід, отриманий Бачуном у різні роки. Навіть якщо порахувати, як стверджується у документі, його зарплатню з 2004 року по 2009 рік, то вона ніяк не може досягти і частини витрачених коштів на поїздки за кордон. Цей суддя здійснив аж 64 міжнародні рейси у такі міста та країни, як Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати, 50 тисяч гривень витрачено лише на вартість квитків), США (25 тисяч грн), Париж (Франція, 30 тисяч грн), Цюріх (Швейцарія, 24, 5 тисячі грн), Відень (Австрія, 17, 5 тисячі грн), Кальярі (Італія, 32,5 тисячі грн), Самедан (Швейцарія, 23,7 тисячі грн), Даламан (Туреччина, 18 тисяч грн) і т.д.

Нині активно мусуються питання, пов’язані з конституційною реформою. Кожна влада, як тільки стає за владне кермо у країні, намагається перекромсати Основний закон нашої держави, і виходить так, що незабаром такі намагання переростуть у конституційну гру. А що ж судді? Виходить, що їм Конституція «по фені» — що та, що ця? Що ще можна написати в Конституції, щоб судді не порушували її норм? Адже у статті 6 та 10 Закону України «Про статус суддів» визначено, що судді зобов’язані при здійсненні правосуддя додержуватися Конституції та інших законів… А Присяга судді вимагає від нього чесно й сумлінно виконувати обов’язки судді, здійснювати правосуддя, підкоряючись тільки закону, бути об’єктивним і справедливим. За недотримання саме таких чинників представлені на звільнення й інші судителі справ людських. То чи змінить світогляд суддів повернення до старих конституційних норм? Ах, наївність наша…

Сергій КОРДИК




Теги:судочинство, судова, Гроші, Феміда, бідні, багаті, відпустки, суспільство, судді


Читайте також



Коментарі (0)
avatar