реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Без табачників слизько...

Ще недавно лунали голоси тривоги: бути чи не бути одинадцятому Міжнародному конкурсові з української мови ім. П. Яцика, який пускав під укіс очільник Міністерства освіти і науки України Д. Табачник, несподівано оголосивши про те, що міністерство чомусь виходить із його засновників.

Мотивація про те, що міністерство не має коштів на проведення масового популярного мовного марафону несла дезінформаційний характер, оскільки безпосередньо "живих" грошей на цей захід освітянське відомство не витрачало – все відбувалося на кошти меценатів з України та з зарубіжжя. Єдине, що було безпосередньо не з бюджету Ліги українських меценатів (в останні три роки), – це стипендії Президента України: чотирнадцять переможців загальнонаціонального етапу конкурсу – дев’ять школярів та п’ять студентів – протягом року одержували спеціальні стипендії глави держави. Тепер, судячи з усього, їх не буде, але переможці матимуть премії меценатів.

Посилання міністра на те, що нововведений конкурс ім. Тараса Шевченка, що відбувається під егідою Президента Віктора Януковича і яким тепер опікується безпосередньо міністерство освіти на чолі з Дмитром Табачником, звучить не надто серйозно, оскільки не варто робити з нового конкурсу альтернативу престижному патріотичному мовному марафонові ім. П.Яцика, який уже, без будь-якого перебільшення мовлячи, став справжнім національним брендом. Розумно було б міністрові діяти не за принципом "або-або", а "і-і" – ситуація з українською мовою в Українській державі така драматична, що потрібно сотню такого характеру заходів, для того, щоб виправити цю ситуацію. На тому неоднораз наголошували представники Ліги українських меценатах під час прес-конференцій напередодні одинадцятого мовного марафону.

Конкурс ім. Яцика вже, як мовиться, перейшов свій екватор. Узявши свій початок 9 листопада – в День української писемності, він знову пройшов усі належні за його положенням сюжети. Ось уже позаду виявився етап, котрий визначає переможців обласного рівня. 29 листопада відбудеться національний етап, після якого авторитетне журі визначатиме його переможців, чиї імена почуємо на врочистому закритті одинадцятого турніру в травні наступного року.

– Ми знали, що зі складанням обов'язків організатора конкурсу Міністерством освіти і науки конкурс неминуче зазнає втрат – тепер тільки від керівників освіти кожної області залежить те, чи буде вона проводити патріотичний мовний турнір. Слава Богу, що втрати виявилися меншими, аніж прогнозувалися, – коментує хід турніру виконавчий директор Ліги українських меценатів, голова координаційної ради конкурсу Михайло Слабошпицький. – За нашою інформацією участі в мовному змаганні не беруть лише школярі Сумщини й Харківщини. Там освітянські керівники не вважають за потрібне долучитися до конкурсу ім. П.Яцика. Однак Харківщина (завдяки патріотичній ініціативі викладачів вишів) представлена в турнірі студентством, а Сумщина – профтехосвітою (там також знайшлися люди, які рятують честь обласної освіти). Це дуже важливо, що конкурс відбудеться і без участі (як написано у вердикті міносвіти, тільки за "погодження міністерства"). Важливо, що його не пущено під укіс. Громадськість порятувала важливий націєтворчий проект.

Прес-служба Ліги українських меценатів




Теги:українська мова, Ліга українських меценатів, конкурс Яцика, Слабошпицький, табачник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar