реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Без Бога ні до порога

В одній із організацій Сосниці почув нарікання жіночки на те, як обслуговують хворих у стоматологічному відділенні центральної райлікарні. Сосничанка порівнювала ціни на лікування в Сосниці та в Мені. «У Сосниці з мене взяли за закріплення раніше вставленої коронки, яка стала «чапати», 40 гривень, за видалення зуба — 50? А у Мені вирвати зуб коштує 30 гривень?»

Інша хвора сосничанка із загостренням апендициту сама пішла до лікарні. «Поки пройшла флюорографію, висиділа в черзі до гінеколога та інших спеціалістів, то дякувала Богу, що за цей згаяний час апендицит витримав і не луснув», — скаржилася жінка.

«А я ходила теж до лікарні зуба видаляти, то мені порадили краще до Мени їхати — там черги менші, і лікують краще. А в Сосниці зуб вирвеш, тоді треба йти в бухгалтерію гроші платити. Це створює додаткові незручності», — додала ще одна колишня пацієнтка «безплатної» медицини. (Від автора: черги у стоматвідділенні Менської ЦРЛ менші не тому, що на прийом іде мало людей — їх більш ніж достатньо, а тому, що зуміли організувати прийом до лікарів за попереднім записом. З гострим болем, звісно, приймають без черги).

Виявляється, стоматологія в Сосниці в досить невтішному стані. Приміщення давно «просить» ремонту, який ведеться, але кінця-краю йому не видно. Всі благодійні внески пацієнти тепер здають до централізованої бухгалтерії. Через те, що вони йдуть у загальний котел, завідувачі відділень не можуть тими коштами оперативно розпорядитися. Відповідно — незадоволення і лікарів. Дехто з них у відставку подав. А тут ще новий головлікар запровадила порядок.

З іншого боку, буваючи у Менській центральній райлікарні, часто бачу пацієнтів із Сосниці, які йдуть на прийом до лікарів у загальній черзі. Менські лікарі хворим у прийомі не відмовляють. Але ж разом зі своїми хворими черги помітно зростають. А це створює певні незручності для менян. Операції, до речі, проводять переважно в Менській центральній райлікарні. Хоч у Менській ЦРЛ були певні проблеми з кадрами: після виходу на пенсію кваліфікованого анестезіолога, який довгий час тут працював, та виїзду з району іншого, для проведення операцій анестезіолога запрошували з Чернігова. На цей час ситуація поліпшилася: почала працювати молода лікарка. У Сосниці ж дефіцит медичних фахівців ще більший, ніж у Мені. Однак нову головлікарку Сосницької районної лікарні, схоже, більше цікавлять не медичні кадри та фізичний стан хворих, а їхній духовний світ.

Реформування — з каплички?

Нещодавно у приміщенні Сосницької центральної райлікарні освятили кімнату для моління або, як її назвали, капличку. У заходах взяли участь архієпископ УПЦ Московського патріархату Амвросій, представники духовенства району. Виявляється, роботи з обладнання кімнати під капличку велися цілий рік. Найбільше доклав зусиль в оформленні каплички настоятель Чорнотицької Свято-Дмитрівської церкви отець Ярослав. Трохи раніше нову церкву відкрили в селі Рудня. А кілька років тому капличку облаштували в Макошинській виправній колонії №91 на Менщині, де нині відбуває покарання політичний опонент влади Юрій Луценко.

Частина пацієнтів лікарні переконані, що капличка їм дуже потрібна. Бо де ж, як не в такому закладі людина звертається за допомогою до Всевишнього? Відомо ж бо, що навіть у приміщенні Верховної Ради є капличка. Мабуть, вона там необхідна для відмолювання гріхів народних обранців перед українським народом. Є зрозумілою роль каплички і в тюрмі. А от у райлікарні, де не можуть завершити ремонту у відділеннях, не вистачає спеціалістів, немає змоги проводити навіть ті операції та маніпуляції, які робилися раніше, обладнання каплички є трохи дивним. На мою думку, це схоже на натяк: лікувати не можемо — звертайтеся до Бога. Але це моя особиста думка. От тільки чи не захочуть завтра у комунальному закладі, яким є Сосницька ЦРЛ, відкрити свої молільні кімнати УПЦ Київського патріархату, Євангельські християни-баптисти, Адвентисти сьомого дня, Свідки Єгови та представники інших конфесій? Звичайно, всім кімнат не вистачить.

Валерій МАГУЛА

Скорочено. Повністю -- в газеті "Сіверщина" за 6 грудня. Передплата приймається всіма відділеннями пошти.



Теги:Сосниця, мена, реформування медицини, Валерій Магула


Читайте також



Коментарі (0)
avatar