реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Бернар - Анрі Леві застеріг українців

Французький філософ, письменник і публіцист Бернар-Анрі Леві днями відвідав Київ у рамках читання своєї п’єси «У пошуках Європи». Він також виступив із доповіддю у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Пан Леві заторкнув питання виборів та висловив свою думку щодо ключових претендентів на посаду Президента України. Він зазначив, що його думка є зовнішньою, але зовнішньою думкою друга.

Пан Леві сказав, що можливі різні сценарії, зокрема, за яких «актор, що грає в серіалі перетвориться у політичного діяча», – натякаючи на Володимира Зеленського. Він зазначив, що Зеленський невідомий у Європі й висловив сумнів у наявності у нього потрібних для лідера держави якостей.

«Старі демократії знали подібних персонажів», – додав він і порівняв Зеленського із італійським гумористом Беппе Грілло, засновником популістської нині владної партії в Італії. Іронія полягає в тому, висміюючи парламентарну систему з її постійними компромісами, його сила створила компроміс на основі «найбільш ницого, що є в політиці».

«Я знаю, що Історія не повторюється – у неї багатша уява, ніж у людей, але ми маємо досвід. Досвід приходу цих першопрохідців, які хочуть змінити світ, але не мають жодного знання в управлінні. Як друг України, дозволяю собі застерегти Вас».

На його думку Зеленський може несерйозно ставитися до російської загрози, а також насміхатися із принципів верховенства права та вже наявних у країн досягнень.

Щодо Тимошенко, Леві сформулював питання: чи не нагадує вони тих акторів, які не хочуть розлучатися зі сценою?

Не оминув він і чинного президента.

«Я маю привілей бути знайомим із ним досить добре. Ми познайомилися на Майдані і я запросив його до Парижа. Це була зустріч від якої відмовилася його суперниця Тимошенко. Після того, як він був обраний, я їздив із ним до Краматорська, де він провів цілу ніч біля ліжок жертв… обстрілів. Попри незроблене та невдачі – це судитиме Історія… він буде президентом, який створив армію, що врятувала країну від розчленування, запланованого російським сусідом і його найманцями на сході України. Мені також здається, що Історія визнає за цим побожним чоловіком – який є глибоко віруючим – що Одеса й Маріуполь лишилися українськими».

Леві також підкреслив заслугу Президента України в розриві газової залежності від Росії. Засвідчив його майстерність як сильного переговорника із світовими лідерами, зокрема, із президентом Франсуа Олландом.

Порівнюючи трьох основних кандидатів, пан Леві підкреслив, що на його думку президент Порошенко поєднує в собі «досвід, силу й визнання – якості, що так важливі капітану під час бурі». Філософ також зауважив, що питання виборів в Україні – це також і питання майбутнього Європи.

«Нехай мудрість і відвага, які були тут п’ять років тому під час Революції Гідності, знову скерують кроки українців».

Пан Леві завершив свій виступ словами: «Слава Україні! Слава Європі! Слава Україні в Європі!»

Бернар-Анрі Леві відомий прихильник поширення демократії у світі, він неодноразово висловлював своє захоплення та підтримку Україні."Літакцент"



Теги:Петро Порошенко, Зеленський, Бернар - Анрі Леві, вибори 2019


Читайте також



Коментарі (0)
avatar