Березинські балабони
Як голова ГО "Твоя історія, традиції твої- Березна!" взяла участь у презентації автентичної Березнянської страви "березинські балабони" на засіданні експертної ради з питань елементів НКС при Департаменті культури і туризму, національностей і релігій ЧОДА.
Носієм смачного елемента НКС у нашому селищі являється Надія Янчук, директорка ЦКД Березнянської селищної ради та її родина.
Отож, що являють собою "березинські балабони"? Маючи геть простий набір продуктів та доволі нескладний спосіб приготування, "балабони", нууу дуууже смакують чи то з засмажкою цибулі і сала, чи з маслом, а у піст- можна і з грибами. Білими грибами!
Саме балабони, заправлені підсмаженою цибулею з білими, наголошу, грибами, запам'ятала я з дитинства. Позаяк покійна мати Ганна, була жінкою (як я не люблю це слово- жінка) віруючою, дотримувалась постів та вміла добре збирати гриби ( з дитинства пам'ятаю - лише білі, маслюки і печериці), готувала їх у піст саме з грибами.
Надія Янчук ознайомила членів експертної ради зі способом приготування балабонів у її родині. До цього брався крохмаль картопляний власного виробництва, стаканів 4-6, березинських стаканів, заварювався кип'ятком, після кількох хвилин відпочинку такого крохмального тіста з нього качали кульки, попередньо дозуючи тісто ложкою. Варили у підсоленій воді до готовності, відкидали на друшляк, заправляли і смакота готова!
Представлення страви було колоритним, з приказками, екскурсом у трагічну історію розкуркуленої родини Чепурних, танком, дегустацією... З огляду на те, що березинські_балабони на тарілках не залишились, страва сподобалась як членам експертної ради, так і іншим присутнім. У цей день представлялись ще три страви іншими громадами.
Надія Янчук змогла довести автентичність страви, тому рішення експертної ради було одноголосним: "Включити страву "березинські балабони " до переліку елементів НКС Чернігівщини.
Ця страва була поширена не лише у місті Березне, нині- селище. Господи, що буде з ним далі? Як пригадує у своїй оповідці відомий краєзнавець Юрій Дахно, у с.Москалі теж готували таку страву, а називали- "бабОнікі". Ця страва, крохмаль для якої добувався з гнилої картоплі, врятувала не одну родину з с. Москалі в роки голодомору від смерті. Ще цю страву називають "маторженики", а можливо існують і інші назви?!
Нині перелік елементів НКС Чернігівщини налічує, якщо не помиляюсь, 26 елементів, з яких два- з нашого літописного козацького селища Березна! Не мало!
Що це дає громаді при розумному розкладі та розумінні важливості таких "родзинок" у Березні? Очевидно, це є ще одним чинником туристичної його привабливості! Люблять туристи послухати історію, ознайомитись з пам'ятками та традиціями... А їсти хочеться завжди!!! Гастротури посідають третє місце в туризмі.
Та це за умови розуміння!
У підсумку: смакуйте березинські балабони, березинські пряники і буде ВАМ щастя
Дякую вельми обласному_центру_народної_творчості, в особі Надії Заваліної, який спонукає, допомагає досліджувати гастрономічні, обрядові особливості громад.
Дякую ЗСУ - тривога почалася після завершення роботи експертної ради!
Марія ШЕВЧЕНКО
Носієм смачного елемента НКС у нашому селищі являється Надія Янчук, директорка ЦКД Березнянської селищної ради та її родина.
Отож, що являють собою "березинські балабони"? Маючи геть простий набір продуктів та доволі нескладний спосіб приготування, "балабони", нууу дуууже смакують чи то з засмажкою цибулі і сала, чи з маслом, а у піст- можна і з грибами. Білими грибами!
Саме балабони, заправлені підсмаженою цибулею з білими, наголошу, грибами, запам'ятала я з дитинства. Позаяк покійна мати Ганна, була жінкою (як я не люблю це слово- жінка) віруючою, дотримувалась постів та вміла добре збирати гриби ( з дитинства пам'ятаю - лише білі, маслюки і печериці), готувала їх у піст саме з грибами.
Надія Янчук ознайомила членів експертної ради зі способом приготування балабонів у її родині. До цього брався крохмаль картопляний власного виробництва, стаканів 4-6, березинських стаканів, заварювався кип'ятком, після кількох хвилин відпочинку такого крохмального тіста з нього качали кульки, попередньо дозуючи тісто ложкою. Варили у підсоленій воді до готовності, відкидали на друшляк, заправляли і смакота готова!
Представлення страви було колоритним, з приказками, екскурсом у трагічну історію розкуркуленої родини Чепурних, танком, дегустацією... З огляду на те, що березинські_балабони на тарілках не залишились, страва сподобалась як членам експертної ради, так і іншим присутнім. У цей день представлялись ще три страви іншими громадами.
Надія Янчук змогла довести автентичність страви, тому рішення експертної ради було одноголосним: "Включити страву "березинські балабони " до переліку елементів НКС Чернігівщини.
Ця страва була поширена не лише у місті Березне, нині- селище. Господи, що буде з ним далі? Як пригадує у своїй оповідці відомий краєзнавець Юрій Дахно, у с.Москалі теж готували таку страву, а називали- "бабОнікі". Ця страва, крохмаль для якої добувався з гнилої картоплі, врятувала не одну родину з с. Москалі в роки голодомору від смерті. Ще цю страву називають "маторженики", а можливо існують і інші назви?!
Нині перелік елементів НКС Чернігівщини налічує, якщо не помиляюсь, 26 елементів, з яких два- з нашого літописного козацького селища Березна! Не мало!
Що це дає громаді при розумному розкладі та розумінні важливості таких "родзинок" у Березні? Очевидно, це є ще одним чинником туристичної його привабливості! Люблять туристи послухати історію, ознайомитись з пам'ятками та традиціями... А їсти хочеться завжди!!! Гастротури посідають третє місце в туризмі.
Та це за умови розуміння!
У підсумку: смакуйте березинські балабони, березинські пряники і буде ВАМ щастя
Дякую вельми обласному_центру_народної_творчості, в особі Надії Заваліної, який спонукає, допомагає досліджувати гастрономічні, обрядові особливості громад.
Дякую ЗСУ - тривога почалася після завершення роботи експертної ради!
Марія ШЕВЧЕНКО
Читайте також |
Коментарі (0) |