реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Батурин: дух, що животворить

В Національному Батуринському заповіднику «Гетьманська столиця» було хоч і прохолодно, але сонячно – радісно. Тут представляли незвичну книгу, адже її авторка – доктор історичних наук з Санкт- Петербурзького університету (Росія) Тетяна Таїрова відома як серйозний науковець, як авторка багатьох солідних наукових праць, а тут раптом – художня книга. Але – все про того ж таки Мазепу.

Ба, більше – тут, на цитаделі Батуринської фортеці заявлено про початок роботи на телесеріалом про Івана Мазепу, який планує зробити компанія Film. UA, до якого Тетяна Таїрова пише сценарій. І це може бути, як розповів продюсер Віктор Мирський, телесеріал не просто на кілька серій, але на кілька сезонів. Чи стане він видовищним? – питали журналісти. «Ну, який же продюсер не хоче, щоб його фільм був видовищним, популярним? – відповідав Віктор Мирський. – Скажу більше: розраховуємо, що ще й продамо його за кордон, адже нашу «Кріпосну» зараз із задоволенням дивляться поляки». Мова йде про фільм «Кріпосна», що знімався на Чернігівщині, у качанівському маєтку Харитоненка – Тарновських. Щоправда, фільм за книгою Тетяни Таїрової може бути не раніше, як через два роки, адже ще тільки написаний сценарій першої серії, але нема навіть визначення хто гратиме головну роль – молодого Івана Мазепи, ще далеко не гетьмана.

На представленні книги президент України (2005- 2010) Віктор Ющенко говорив про дух, завдяки якому приходять всі перемоги: «Чим переміг Афган могутню радянську імперію? Духом! Чим переміг Афган найтехнологічнішу країну зараз? Духом! Не автоматами, не МІГами, не ПЗРК, але духом. Тож треба, щоб і українці мали той дух, який дасть нації говорити одним голосом, спільним, а не голосом розбрату і руїни».

Голова Меджлісу кримсько- татарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, стоячи біля козацької церкви, говорив про розуміння ним святості цього місця і, нарікаючи на невикористані можливості середини 17 століття (Конотопська битва – авт..), які Всевишній дарував українському і кримсько- татарському народам, висловлював надію, що нині ми не упустимо шанс для спільної перемоги». Делегація Меджлісу уважно ознайомилась з гетьманською резиденцією та подарувала книги для заповідника і розгорнула прапор кримсько- татарського народу. Нагадаю, що він також має синій і жовтий кольори…

На території цитаделі Батуринської фортеці для огляду представили особисту срібну печатку Івана Мазепи (кінець 1707-початок 1708 років, її у 2013 році придбав Олексій Шереметьєв) та документ із Австрійського архіву - лист до імператора Священної Римської імперії з проханням про надання княжого титулу Іванові Мазепі; помітка на аркуші свідчить, що титул було надано. Копію привезли у Батурин із Відня Євген та Ірина Сури.

Іменинниця заходу – авторка книги «Мазепа. Хроніки православного шляхтича» Тетяна Таїрова на моє питання як в Росії зустріли появу її книги «Іван Мазепа» у серії «Жизнь замечательных людей» відповіла дипломатично: «По- різному». Але потім визнала, що була й агресивна реакція, яку вона, проте, проігнорувала. Пані Тетяна цілком справедливо свого часу була нагороджена українським орденом княгині Ольги, адже вона не тільки друкує так відмінні від традиційного радянсько – російського дискурсу книги про гетьмана, що його Московія заклеймувала титлом «зрадника», але й відкрила у Санкт- Петербурзі Батуринський архів. Коли московити погромили Батурин, то палили, звісно, не все – коштовності та архіви вивезли. Зрозуміло й те, що з політичних причин до архіву не торкалися дослідники ні в царську, ні в комуністичну добу, несприятливі ці дослідження й зараз. Тож відкриття Батуринського архіву – неоціненна заслуга Тетяни Таїрової перед українським народом.

Власне, питання – як їй вдається в агресивному середовищі лишатися дослідницею гетьмана Мазепи? – я означив риторичним і відповіді не чекав. Пані Тетяна тільки заливисто розсміялась – у неї виразно помітні дипломатичні здібності…

Василь ЧЕПУРНИЙ,
фото автора.

На фото: виступає Тетяна Таїрова



Теги:нові книги, Тетяна Таїрова, Батурин, Гетьман Мазепа, Василь Чепурний, Віктор Ющенко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Не все на виду. Це місія, схвалена керівництвом РФ. Інакше й не може бути.
https://nizhen.com.ua/?part_id=2&news_id=660&action=detail&n_year=&n_month=
avatar