реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Байден переходить від слів до діла

Аґенції «Блумберґ» з трьох незалежних джерел, а саме від працівників адміністрації президента США Байдена, стало відомо про те, що Білий Дім закінчив вивчення комплексу розвідувальної інформації, яка стосується ворожої діяльности РФ щодо США. Це якраз та інформація, яку відмовлявся приймати екс-президент Трамп, котрий на прямі запитання щодо окремих фактів такої діяльности відповідав: «А чому відразу росія? Може це Китай? Чому тільки що - одразу Путін? А може це - Зінка?”

Ця інформація стосується як вторгнення в мережі урядових установ, так і ряду інцидентів, що їх не можна вибачати у принципі. Зокрема, розслідувано інформацію про те, що представники російських спецслужб пропонували талібам нагороду за «голову американського солдата». Вона повністю підтвердилася, й тут треба розуміти, що звичайні виверти Кремля у плані: «Які ваші докази?» мають сенс тоді, коли планується судовий розгляд, а в цім разі поріг доказів набагато нижчий і досить твердих оперативних даних, отриманих спецслужбами. І це як раз той рівень доказів, що його Трамп відмовився навіть розглядати. Проте, нагорода за вбивство американського солдата, запропонована представниками державного органу иншої країни, вже може розглядатися як привід для початку війни.

Так от, це знайшло своє підтвердження, знайшли також своє підтвердження й факти ведення російськими спецслужбами операцій зі впливу на хід виборів у США, а точніше - російські органи зовнішньої розвідки працювали на користь Дональда Трампа. Все це могло б залишитися у повній тіні, якби Трамп виграв вибори, втім - точно так, як це сталося з виборами 2016 року, коли розслідування втручання росіян у вибори закінчилося просто феноменальними висновками слідства. І справді, численні факти втручання слідство встановило, а от на чию користь росіяни діяли - з'ясувати не вдалося, як не вдалося встановити й мету втручання. Все обмежилося припущенням про те, що діяли вони в інтересах одного з кандидатів, але знову ж таки, кого саме - невідомо.
І от тепер процес перевірки й повторної перевірки всіх цих даних закінчено і все вже встало на місце і набуло ясности. Зрозуміло, що частина даних підтвердилася раніше, а решта – щойно тепер. Але, мабуть, найтяжче підтверджено раніше, і в той момент, коли Байден назвав Путіна вбивцею, він це зробив по-знавецькому. Оте “так”, сказане Байденом на підтвердження слів журналіста «Путін - вбивця», вирвалося в нього не випадково — то був чітко розрахований сигнал, посланий Путінові в лоб.

Між иншим, зараз наводяться слова Джорджа Буша Молодшого про те, що він першим щось там розгледів в очах Путіна, але не варто забувати, що 2002 року, в епоху «раннього Путіна», Буш виявився першим, хто сказав Путінові в очі, що той - брудний вбивця і мафіозі. Щоправда, сказано це було не на публіку, а особисто, коли Путін запропонував свої послуги у боротьбі з тероризмом після теракту 11.09. Ось тоді Буш і сказав йому, що він не може приймати допомогу від людини, котра втопила у крові один з реґіонів своєї країни? і тим паче від людини, чиє наркоділерське минуле вб'є його репутацію назавжди, якщо відповідні факти спливуть.

Чому згадують одне й не згадують другого - важко зрозуміти, але факт залишається фактом: Буш став першим лідером держави, який вказав Путінові на його місце й назвав його тим, чим він є. Байдена ж можна вважати третім лідером, який зробив це не на публіку, але висловив все особисто Путінові, й першим, хто зробив це не просто публічно, а через ЗМІ. Ну а між Бушем і Байденом міститься президент Порошенко. Він став другим лідером країни, який пояснив Путінові, що його місце - біля параші, і першим, хто це зробив, не добираючи виразів. Хоча чому - не добираючи?

Порох вибрав ті вирази, що їх зазвичай адресують волоцюзі-алкашеві, який щойно бикував, але, пропустивши гранчак чи два, звалився в кущах під парканом. Принаймні, Оланд саме так описував рівень спілкування Порошенка з Путіном. У ранзі президента, Путінові ніхто ні до Пороха, ні після нього не пояснював, чим він є. Коротше, Байден знав, що казав, і явно бажав того, щоб у Москві це добре почули. До речі, не тільки в Москві, але і в усім світі.

Але повернімося до інформації від Блумберґа. Очікується, що результатом стане підвищена передача наїзду США на країну балалайок. Щоб усім було все зрозуміло, зі США будуть вислані всі російські шпигуни, які прикриваються дипломатичними паспортами. Джерело каже, що це буде епічна сцена. Що буде з тими діячами, котрі не можуть прикритися дипломатичним імунітетом, невідомо, хоча це нескладно припустити. Це буде офіційна й досить болюча процедура, оскільки негласні правила дипломатії дають чітко зрозуміти, ким насправді є військовий або торговий аташе посольства, але всього того ніхто не чіпає до часу. І от час таки прийшов.

Друга частина дій прямо й безпосередньо зачепить найближче оточення Путіна, яке фактично є його потайними кишенями. Як повідомляють инші джерела, цим персонам дали час, аби щось зробити з Путіними-Патрушевими-Шойґу самостійно, щоб не мати неприємностей через їхню несамовитість. Вони своїм шансом не скористалися, й тепер їм прилетить щось дуже погане. Швидше за все, йдеться про набір заходів, про які вже давно мовилося, - тотальні арешти рахунків і майна прямо або побічно пов'язаного з Путіном. Тобто, вони на власній шкурі відчують ступінь токсичности Путіна, і до них почне доходити, що шанс був шикарний, але вони ним не скористалися.

Ну і, звісно, в пакеті будуть економічні санкції проти організацій, котрі так чи інакше забезпечували ворожі заходи, що вживалися проти США. Наприклад, під роздачу можуть потрапити не тільки ті структури, які чинили гакерські атаки, але й ті, що забезпечували інформаційне прикриття спецоперацій. А найбільш упороті ЗМІ в РФ - сидять на прикормі в Путіна чи то через бюджет, чи иншими шляхами, як-от через кухаря Пріґожина чи монстра «Ґазпром мєдіа».

І нарешті, очікуються прямі дії вже не проти страховиків, судновласників чи тих, хто забезпечує лоґістику газогону «СП-2», а безпосередньо проти оператора й номінального власника проєкту - дочки «Ґазпрому» Nord Sream 2 AG. Тобто, починаються безпосередні санкції, а не те, що було раніше.

Москву плющить і вивертає від цих новин, і вона робить те, на що здатна, а радше - на що здатний Путін, - брязкає зброєю. Але з цим гадючником вже пора кінчати, й тому єдине, чого хочеться побажати президентові США, то це - таке: «Джо, дій!»

"Лінія оборони"



Теги:гібридна війна, режим Путіна, Байден, російська агресія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar