реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Азіатський шум -- так оцінює автор пам"ятника Мазепі в Чернігові протистояння біля нього

Геннадій Єршов, автор пам’ятника Мазепі у Чернігові, дивується протистоянню навколо постаті гетьмана. До редакції «Сіверщини» він приїхав познайомитися, бо наш сайт читає в Інтернеті.

— Як вам працюється у Польщі?
— Кілька років я був без роботи у Чернігові, а оскільки моя мати — полька, то з дружиною ми обрали для проживання польське місто Гданськ. Я вже прийняв і польське громадянство. Підростають діти Ванда і Остап. А в Чернігові буваю часто, бо тут живуть мої батьки, тут стоять мої роботи.
(Г.Єршов є автором пам’ятників руським князям у Любечі, чорнобильцям у Чернігові — ред. «Сіверщини»). Роботу по Мазепі я задумав давно, а виготовив рік тому.
— Пам’ятається, Ви у церкві святих князя Михайла і боярина Федора виставляли макет пам’ятника цим святим. Яка його доля?
— Так, його тоді ще високо оцінив Патріарх Філарет. Але справа в тому, що цей проект банально вкрав Боря Дєдов…
— Не дивно, що Ви виїхали жити у Польщу. Які ще проекти є у Вас?
— Моя давня мрія — поставити монумент наказному гетьману Павлу Полуботку. А шум навколо бюста Мазепі мене дивує — не по-європейськи це. Я ось робив у Гданську пам’ятник засновнику університету, не широко відомому всій Польщі. І це нормальна практика, коли засновнику важливої інституції ставлять пам’ятні знаки. А Мазепа і колегіум збудував, і Троїцький собор, і ремонтував Борисоглібський собор, а московська церква здійняла такий шум.

Василь ЧЕПУРНИЙ






Коментарі (0)
avatar