реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Автомобіль вилучається, але не завжди. Юридичні консультації "Сіверщини"

«Розкажіть, будь ласка, про порядок користування автомобілем у разі смерті власника інваліда».
Марія С., м. Чернігів

На запитання відповідає юридичний експерт "Сіверщини" Вікторія ТАРАСЕНКО, заступник начальника відділу нотаріату
Головного управління юстиції у Чернігівській області

Відповідно до чинного законодавства безкоштовне забезпечення транспортним засобом є соціальною гарантією, що поширюється на обмежене коло осіб. При цьому існують деякі особливості користування таким автомобілем, зокрема у разі смерті особи, якій він наданий.

Якщо, приміром, «звичайний» автомобіль може передаватися у власність іншій особі, то транспортні засоби, що видаються інваліду управлінням соціального захисту, не вносяться до складу спадкового майна і не успадковуються на загальних підставах. Питання користування автомобілем у разі смерті його власника-інваліда, врегульоване Порядком забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999.

Після смерті інваліда автомобіль, яким він був забезпечений головним управлінням соціального захисту або управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, строк експлуатації якого більше ніж 10 років, залишається члену сім’ї, який на час смерті інваліда проживав та був зареєстрований за місцем проживання і реєстрації інваліда.

Автомобіль, строк експлуатації якого менше ніж 10 років, після смерті інваліда залишається у користуванні його сім’ї, якщо в сім’ї є інвалід, який: має підстави для забезпечення автомобілем; проживав і був зареєстрований на час смерті інваліда за місцем його проживання і реєстрації; не має іншого автомобіля, у тому числі отриманого безкоштовно або на пільгових умовах через головне управління соціального захисту чи управління виконавчої дирекції.

Іншому члену сім’ї померлого інваліда, який проживає та зареєстрований за місцем проживання і реєстрації інваліда, автомобіль, строк експлуатації якого менше ніж 10 років, залишається у разі сплати ним до спеціального фонду державного бюджету на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства, а членом сім’ї померлого інваліда внаслідок трудового каліцтва — на рахунки відповідних управлінь виконавчої дирекції вартості одержаного автомобіля з урахуванням ступеня його зношення та суми, сплаченої за нього інвалідом (стосується автомобілів, придбаних на пільгових умовах). Ступінь зношення автомобіля визначається головним управлінням соціального захисту або управлінням виконавчої дирекції.

В іншому разі автомобіль повертається (вилучається) головному, районному управлінню соціального захисту або управлінню виконавчої дирекції у повному комплекті.

Вилучення автомобіля, отриманого інвалідом, законним представником недієздатного інваліда, дитини-інваліда здійснюється відповідними органами державної виконавчої служби за рішенням суду відповідно до подання головного управління соціального захисту або управління виконавчої дирекції.

Спори про частку в спільній власності членів сім'ї щодо автомобіля або суми, сплаченої за нього, вирішуються в судовому порядку.




Теги:юридичні, начальника, консультації, вилучається, не завжди, автомобіль, ВІКТОРІЯ, Тарасенко, Заступник, Сіверщини


Читайте також



Коментарі (0)
avatar