реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Андрію, Андрію! На тебе маємо надію!

15 грудня 2015 року Національний заповідник «Гетьманська столиця» вперше організував та провів у палаці К.Розумовського феєричне свято - “Андріївські вечорниці”.

Цьому заходу передувала величезна, насамперед, наукова робота польових етнографічних досліджень по збору спогадів мешканців-старожилів Батурина та навколишніх сіл - Обмачева, Пальчиків, Осічі. Напрацювання в цій царині кандидата історичних наук, наукового співробітника відділу історії Гетьманства Герасько Марини і лягли в основу сценарію вечорниць! Відтворений до найменших дрібниць обряд Андріївських вечорниць зачарував присутніх, які затамувавши подих, прислухалися до кожного слова! “Додавали жару” і ведучі - Марина Герасько та Юлія Сіренко, коментуючи дійство, допомагали присутнім поринути в атмосферу початку минулого століття.

Діючі особи театралізованого дійства, у колоритних національних костюмах Батуринщини, вдало перевтілилися кожен у свій образ. В основному, це молоді та завзяті працівники заповідника - Аліна Акіншина, Оксана Ломко, Катерина Дзекун, Оксана Дмитрик, Денис Кочкалов, Максим Кривонос, Федір Юхно. Традиційно долучилися до організації та проведення заходу учні Батуринської ЗОШ І-ІІІ ст. - Світлана Сушко, Євгеній Лемешко та Шматок Ілля.

Справжнісінька тобі «вечорнична мати» Оксана Новік (зберігач фондів заповідника) була, як і годиться, справжньою господинею заходу! Саме вона показувала і проводила дівчатам обряд ворожіння на воді та на хустинках, передаючи цей безцінний досвід ще від своєї прабабці. Далі хлопці продемонстрували декілька традиційних ігор, в які бавилися цього дня - “Ляща” та “Сороку-ворону”. Не обійшлося без кумедних хлопчачих жартів, які розвеселили присутніх. Традиційними для Батуринщини на Андріївських вечорницях були танці «Полька», «Краков’як», «Гопак» «Яблучко», танцювали ще й «Мєсяца», а також парний танок - «Страданіє». Саме запальну «Польку» і затанцювали вечорничні хлопці та дівчата.

Не обійшли увагою організатори і присутніх глядачів, заздалегідь подбавши про традиційні батуринські смаколики для гостей. Вперше частували присутні колись традиційний, а тепер забутий, вечорничий напій “штанько”, смакували узвар із кришенів та смачнющі вареники із сиром! Підкріпившись, затанцювали польку вже всі гуртом, долучилися до танцю і найсміливіші із глядачів.

Заслужені аплодисменти для артистів ще довго лунали в Гетьманській залі палацу К.Розумовського. Розчулена побаченим вчитель історії Батуринської школи Віра Дем’яненко поділилася спогадами свого дитинства про вечорниці села Халимонове.

Спільно з Батуринським міським головою Леонідом Душою та настоятелем Свято Покровського храму отцем Романом було прийнято спільне рішення - з 2016 року Андріївські вечорниці в Батурині стануть традиційним загальноміським святом, на яке
Гетьманська столиця буде радо зустрічати гостей!



Теги:Батурин, народні звичаї, заповідник Гетьманська столиця, вечорниці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar