реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Андрія Войнаровського викрали у Гамбурзі

1716 рік, жовтень. Гамбург.

Племінник гетьмана Івана Мазепи осаул війська Запорізького Андрій Войнаровський після обіду в графині Кенігсмарк вийшов з її будинку і попрямував до своєї карети. Раптом його схопили шпигуни, найняті російським царем Петром І і полонили. Операцією керував консул (російський резидент) Фрідріх Біттігер, який і відправив свою жертву до Санкт-Петербургу у Петропавлівську фортецю. До Європи Войнаровський вже не повернувся і скінчив своє життя в засланні в Сибіру в 1740 р.

Андрій Войнаровський не просто так перебував у Гамбургу. Окрім приємного спілкування з давньою знайомою графинею Авророю Кенігсмарк він проводив таємні переговори з англійським дипломатом Матесоном. На той час саме Британія була чи не найбільш з усіх європейських країн стривожена просуванням Росії на Захід і в британському парламенті гостро дебатувалося питання вибору тональності у відносинах із Росією. А російська армія дійшла до Мекленбурга і це вже зовсім поруч із Гамбургом. Тож, талановитий українець, один із небагатьох наближений в свій час до таємних планів гетьмана Івана Мазепи, який по суті прикладав неймовірних зусиль по створенню антиросійської коаліції в Європі, став головною мішенню московського самодержця...

Так закладалися підвалини терористичної діяльності російської дипломатії, які згодом стократно повторювалися в різних варіаціях в різний час в різних куточках планети. Адже і в наші дні методи московитів за межами їх недоімперії копіюють ті історичні події.

Тому Карфаген має бути знищений.

Леонід ЩЕРБИНКО
Меморіальна дошка Андрію Войнаровському у Гамбургу на вул. Große Johannisstraße 13



Теги:Гамбург, росіяни, Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar