реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Абдулла Коломієць: «Іслам — мирна релігія, яка засуджує агресію та насильство»

Мабуть, кожен з чернігівців бачив у центрі міста молодих людей, які проповідують іслам. Чому іслам набуває популярності в місті? Яке ставлення чернігівських мусульман до радикалізму і тероризму?

Щоб дізнатись це, Владислав вирушив до чернігівського культурного центру мусульманської молоді та поспілкувався з його керівником - Абдуллою Коломійцем.

Що таке іслам?

— Що передбачає собою іслам як релігія?

— Перш за все, іслам — покірність Богу. Людина повинна покоритися законам Творця і жити згідно тих аспектів, які повелів Творець. Таким чином, вона приймає лише одного Бога і його посланця — пророка Мухамеда (мир йому й благословення Аллаха!). Крім того, потрібно дотримуватися п'ять стовпів ісламу: молитися п'ять разів на день (намаз), обов'язково сплачувати пожертвування на користь тих, хто цього потребує (закят), дотримуватися посту в місяць Рамадан та по можливості здійснити паломництво до священних місць (хадж).

Іслам — релігія миру чи зла?

— Чому іслам у більшості людей асоціюється з агресією та радикалізмом?

 Іслам — мирна релігія. Вона засуджує агресію та насильство. У Корані (священна книга мусульман) написано, що Творець любить тих, хто творить добро. Аллах забороняє будь-яке нечестя: вбивства, крадіжки, війни, які несуть у собі насилля та інші гріхи.

Наше суспільство вже звикло до того, що якщо це — мусульманин, то він обов'язково має бути терористом або вбивцею. Насправді таке «клеймо» щодо мусульман нав'язане телебаченням і пресою. Люди сприймають цю інформацію, тому у них і виникає негативна реакція.

 А як же тоді бути із джихадом (священна війна проти іновірців)?

 Якщо детально вивчити цей термін, то у більшості пересічних людей зруйнуються усталені стереотипи. Ісламські вчені трактують джихад як боротьбу. Але боротьбу не «мечем», а із своїми страстями. Існує також такий вид джихаду як захисний. Обов'язок кожного чоловіка — захищати свою родину та майно від небезпеки.

Дуже прикро, коли «Ісламська держава» та інші терористичні організації прикриваючись релігією, творять безчестя та насильство. Їхні методи ведення цих дій не мають нічого спільного з ісламом.

Іслам і жінка

 Яке становище займає жінка в ісламі ?

 Шанобливе ставлення до жінки є тим мірилом, яке визначає рівень благочестя, внутрішньої чистоти і порядності чоловіка. Жінка-мусульманка соціально захищена. Вона спочатку перебуває під опікою свого батька, а потім чоловіка, який повинен матеріально забезпечувати її. Крім того, жінка має право на отримання освіти і гідне виховання.

Сенс життя

- Коли ви особисто зрозуміли, що іслам — близька для вас релігія і настав час стати мусульманином?

 Я виріс у християнській сім'ї. З дитинства мені були відомі всі християнські обряди та свята, але коли виріс, то почав задавати сам собі запитання: «Для чого нас створив і послав на цю землю Творець?». Відповідь на це знайшов не у християнстві, а в ісламі. Тоді за допомогою Інтернету почав самостійно вивчати Коран та більше дізнаватися про цю релігію. У 2011 році прийняв іслам і став мусульманином.

 Як ваші батьки сприйняли новину про зміну релігії?

 Спочатку негативно відреагували, бо все, що нове для людей — незрозуміле і страшне. Однак, згодом вони звикли і ставляться до цього абсолютно нормально.

Мусульмани у місті над Десною

 Хто був ініціатором створення культурного центру мусульманської молоді в Чернігові?

 Мусульмани Чернігова. Виникла потреба у тому, щоб люди могли десь збиратися і читати колективну молитву. Наш центр відкрився рік тому і фактично виконує роль мечеті.

 Наскільки чисельна мусульманська громада у нашому місті?

 Близько двадцяти чоловік. Це ті, хто дійсно сповідує іслам, приходить до нас на колективну молитву у п'ятницю.

 Якими напрямками діяльності займається культурний центр мусульманської молоді?

 Це просвітницька робота. Ми безкоштовно роздаємо інформаційні буклети і літературу, проводимо тематичні лекції і зустрічі, вивчаємо арабську мову.

 Чи отримуєте допомогу та підтримку з боку місцевої влади і у чому це проявляється?

 Ніякої матеріальної допомоги від місцевої влади не отримуємо. Нам для існування нічого не потрібно, лише, щоб не забороняли сповідувати свою релігію.

 Наостанок, що побажаєте читачам «Сіверщини»?

 Миру і злагоди. Розмірковуйте над тим, що відбувається у світі, своїм розумом, а не робіть поспішних висновків, які нав'язують ЗМІ та навколишнє суспільство.

Владислав ПАРХОМЕНКО, газета "Сіверщина"



Теги:Абдулла Коломієць, Владислав Пархоменко, чернігівські мусульмани


Читайте також



Коментарі (0)
avatar