реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

3200 грн: благополуччя? Інфляція? Долар по 100?

З 1 січня уряд хоче підвищити мінімальну зарплату вдвічі – до 3200 грн. Зокрема, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запевняє, що для цього підвищення були проведені розрахунки і здійснити цей крок зараз цілком реально.

«З 1 січня 2017 року жоден громадянин України не отримуватиме менше ніж 3 200 грн. Це стосується не тільки недержавного, але й державного сектору», - заявив Гройсман.

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко пояснив, що таке підвищення вирішить безліч проблем, як-от: тіньова економіка, зарплати в конвертах та нарахування субсидій.

«Перший крок був — зменшення вдвічі розміру ЄСВ для бізнесу. Тобто податковий тиск на бізнес зменшився. Тепер ми хочемо цим кроком стимулювати бізнес цю економію ЄСВ перевести в заробітну плату своїм працівникам. Рівень оплати праці в Україні має бути достойним», - сказав Розенко.

Президент Порошенко ж наголосив, що збільшення мінімальної зарплати – це боротьба з бідністю в країні. За словами Глави держави, для виплат в державному секторі будуть знайдені відповідні ресурси держбюджету, а приватний сектор отримує чітке правило, яке забороняє працюючому українцю виплачувати менше 3 200 гривень на місяць.

Що вражає у зверненні президента, це те, що підвищення мінімальної зарплати не вплине на податки:
«Я звернувся до Уряду та Парламенту вжити вичерпних заходів, щоб це рішення не підвищило жодного податку, насамперед це стосується малого та середнього бізнесу », - наголосив Порошенко.

Натомість заступник міністра фінансів Євген Капінус наголосив, що фінансування підвищення заробтніх плат здійснюватиметься саме за рахунок оподаткування та єдиного соціального внеску.

«В результаті підвищення мінімальної зарплати держбюджет отримає додаткові надходження по єдиному соціальному внеску та податку на доходи фізичних осіб»

«Гройсман пожартував»

Щоб кардинально підвищити мінімальну заробітну плату, за словами урядовців, вони провели детальні розрахунки, які встановили, що таке підвищення призведе тільки до покращення стану української економіки, а не навпаки. Натомість політологи та економічні експерти наголошують, що дані розрахунки уряду нікому не відомі, оскільки їх й досі не оприлюднили, а дане рішення уряду може призвести до мільярдного дефіциту держбюджету, а як наслідок інфляцію.

Так, політичний експерт, керівник політичних та міжнародних програм Українського Інституту Майбутнього Юрій Романенко вважає, що передумов для підвищення зарплати в Україні немає, адже ні експорт, ні рівень ВВП в Україні не покращився, натомість увесь тягар за піар Гройсмана-Порошенка впаде на плечі самих українців.

«Уявімо, що працівник отримує 5000 гривень, з яких 1200 офіційно, а 3000 з копійками в конверті. Після великої реформи Гройсмана працівник буде отримувати не 5000, а 4500. Рівно настільки, наскільки держава збільшила йому мінімалку. Підприємець компенсує втрати за рахунок працівника або звільнить його. Що отримаємо за фактом? Держава отримає більше податків, а працівник менше зарплати. Потім від безнадійності працівник піде за субсидією до держави, яка йому її дасть за ті гроші, що тільки що викачала з його кишені через роботодавця. Субсидія піде в кишеню Фірташа чи Ахметова і вони таким чином зароблять на дурниках. Я вважаю це геніальним»

Президент Українського аналітичного центру, економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що Володимир Гройсман, роблячи такі заяви очевидно вирішив попіаритись або ж він просто пожартував:

«Тут швидше за все кілька моментів: або це звичайний піар, як сигнал початку передвиборної гонки, коли на позачергових парламентських виборах гасло БПП буде «Ми вам дамо мінімальну заробітну плату 3200 грн»; або це стосується тільки бізнесу, коли приватні компанії змусять платити мінімальну зарплатe не менш 3200 грн. Що швидше за все просто збільшить кількість нелегально працюючих», - вважає експерт.

Економічний експерт Мар’ян Заблоцький наголосив, що заява про підвищення мінімальної зарплати є «піаром людей, які нарешті навчились користуватись програмою «Exсel»

«Згідно даних Держстату приблизно 40% населення отримує офіційно заробітну плату меншу за 3200 грн. В реальності, більшість з них просто отримує ї неофіційно. Тому підняття мінімалки - це перш за все спосіб заставити населення заплатити податки із зарплати в бюджет. Це стосується приблизно 4 млн. людей. Також зараз близько 6 млн.сімей отримують субсидії на комунальні послуги. Реально, значна частина з них їх не отримувала б, якби показувала свої доходи офіційно. Підняття мінімалки скоротить видатки на субсидії. Лише 20% в держуправлінні та обороні отримує заробітну плату до 3200 грн, тобто вдвічі нижче за приватний сектор. Тобто зарплату треба підняти для 100 тис. чиновників і силовиків. Плюс ще десь мільйону вчителів, лікарів та інших бюджетників, які отримують менше 3200 грн. Таким чином, з точки зору бюджету, пропонується оподаткувати додатково 4 млн.людей і забрати частину субсидій в частини із 6 млн. сімей. Натомість, підвищити витрати на оплату праці з бюджету для трохи більше 1 мільйона людей», - наголосив експерт.

Адвокат Владислав Білоцький зауважує, що різке підвищення мінімальної зарплати дасть змогу багатим платити менші податки за предмети розкоші.

«Разом з мінімальною заробітною платою в два рази зростуть і наступні платежі: штрафи (наприклад штрафи за порушення будівельних норм, і трудового законодавства); вартість ліцензій (наприклад будівельної ліцензії); судовий збір (мінімальний розмір) по незначних справах - збільшується в два рази; податок на нерухомість. Але зменшиться податок на «дорогі автомобілі» - зменшується база оподаткування, так як тепер в об'єкт оподаткування будуть потрапляти авто вартістюпонад 2 400 000 грн», - наголосив юрист.

То що ж насправді з Нового року очікує українців: підвищення рівня життя чи ейфорія, яку приглушить ріст цін та масові звільнення з роботи, дізнавався «Вголос».

Олег Соскін, економіст, політолог директор Інституту трансформації суспільства
Зараз в Україні мінімальна зарплата 1600 гривень, її хочуть підняти вдвічі – до 3200 гривень. Це означає, що потрібно подвоїти мінімальний фонд зарплати, але справа в тому, що всі зарплати прив’язані до «мінімалки», а отже тоді треба подвоїти й інші заробітні плати. І не тільки в державному секторі, а це потрібно буде зробити й усьому приватному сектору. А де взяти такі гроші, якщо державний бюджет порожній і грошей на виплату заробітних плат немає ні лікарям, ні вчителям – усі ці державні галузі сьогодні є фактично збанкрутілими. Якщо брати приватний сектор, то він і так не в кращому стані. Вони хочуть підняти зарплату, але виникає питання, а де всім іншим взяти такі гроші? Адже тоді на всіх підприємствах мінімальна зарплата не повинна бути меншою, ніж 3200.

Далі - таких фондів зарплати у держпідприємств фактично немає. Варто усвідомити, що це десятки мільярдів гривень, яких немає ні у держави, ні у приватного сектору. Цей бюджет і так є дефіцитним, а зараз цей дефіцит просто збільшиться мінімум на сто мільярдів гривень, а можливо і більше.

А тому це чергова брехня уряду. Згадаймо, як вони обіцяють нікому не потрібний безвізовий режим з ЄС, нам вже обіцяли закінчити війну за кілька днів, звільнити Донбас, долар на рівні десяти гривень. Але нічого й досі не виконано. Це черговий популізм, бо вони бояться великих страйків, які зараз готують різні профспілки, а влада робить усе, щоб якимось чином збити хвилю громадського обурення. Вони знають, що українці на межі, а тому щоб заспокоїти – потрібно щось пообіцяти, бо «обіцянка-цяцянка, а дурневі радість».

Влада думає, що десятки мільйонів українців дурні, а тому погодяться на це. Якщо ж вони піднімуть мінімальну зарплату, то в Україні відбудеться емісія така ж, як сьогодні у Венесуелі, де Мадура – їхній президент просто друкує гроші, чим довів країну до повного зубожіння. Наша влада може так само зробити, для цього не потрібно багато розуму – просто увімкнути друкарську машинку і почнуть друкувати гривню. Після чого один долар коштуватиме сто гривень, а українці просто зубожіють.

Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень, старший економіст Центру економічної стратегії.

Варто розуміти, що ініціатива збільшити заробітну плату до 3200 – це лише ініціатива, нічим не підкріплена. Бо є офіційний документ, а це проект бюджету на 2017 рік, який було подано Міністерством фінансів до Верховної ради і там чітко вказано, що мінімальна зарплата – це 1700 гривень. Відповідно жодних розрахунків поки ні Кабінет міністрів, ні Міністерство фінансів, ні інші ще не надали щодо того, як це збираються зробити і як вони оцінюють зміни доходів та видатків після запровадження цієї мінімальної зарплати.

Адже варто розуміти, що ефект від впровадження від мінімально зарплати – це складна система, бо з одного боку це означає, що зарплати тих, хто отримував менше, ніж 3200 мають зрости до цього показника. Водночас, це означає, що якщо члени домогосподарств, які отримували субсидії, які розраховуються від доходів цих домогосподарств, а тому якщо в них доходи зросли, то субсидії, які були нараховані мають знизитись.

Тобто можуть бути зниження видатків на субсидії. Мінімальна зарплата піднімається не лише в державному секторі, а й в економіці в цілому, відповідно приватні підприємства також змушені будуть платити не менше «мінімалки», якщо він винаймає людину повний робочий день, що може мати два ефекти: з одного боку це збільшення доходів найменш оплачуваних спеціальностей і збільшення виплат в бюджет та пенсійний фонд, що змусить бізнес платити вищий єдиний соціальний внесок.

Не варто забувати й про штрафи, які обчислюються у вигляді мінімальної зарплати. Велика проблема полягає у тому, що нам назвали певну величину, але не пояснили як на неї вийшли. Бо народу таке число звичайно подобається. А тому я вважаю, що проблема не у піднятті чи не піднятті, а у тому, що коли робляться подібні заяви, не підкріплені нічим – це найгірше на сьогодні.

Руслан Бортник, політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики
Збільшувати зарплату українцям звичайно, потрібно. Але це збільшення має бути коректним, інакше воно стане шоком для економіки та фінансової системи України.

Сьогодні українська економіка знаходиться у комі, на апараті штучного підтримання життя. Так, транші МВФ та іноземні кредити західних партнерів підтримують життя нашої економіки. Єдиний правильний вчинок – це поступово піднімати доходи громадян, адже їхні доходи, на відмінну від грошей олігархів не будуть виведені в офшори. Але це потрібно робити відповідно до законодавства України. Збільшення зарплат стосуватиметься не тільки бюджетників, а й усіх громадян. Має збільшитись усе – починаючи від виплат по народженню дитини закінчуючи штрафами, що прив’язано до мінімальної заробітної плати в Україні. Далі – є тарифна сітка для вчителів, для медиків.

Тобто це все призведе не тільки до підвищення мінімальної зарплати, але й до підвищення всіх доходів громадян. Але є сьогодні великий ризик того, що чиновники заяву прем’єр-міністра, який таким чином хоче повернутися у велику політику, будуть саботувати: почнеться переведення на неповний робочий день, звільнення. І я підозрюю, що це рішення, як би воно мало бути по закону, просто не виконуватиметься.

Далі – це рішення коштуватиме десятки мільярдів гривень і якщо воно буде реалізовано некоректним чином, як про це заявив прем’єр, що «все і одразу», то це викличе просто шокову реакцію економіки, тобто збільшиться рівень інфляції, зросте курс іноземної валюти. На мою думку, підвищувати рівень життя це правильно, але це має бути зроблено протягом певного часу, а не так одразу. Наприклад, протягом року, щоб економіка встигала адаптовуватись і виробничий сектор став покривати своїми товарами і послугами фінансові витрати на зарплати. Інакше в нас буде очікувана девальвація

Марія Бойко, Вголос



Теги:олігархи, уряд Гройсмана, девальвація, мінімальна зарплата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar