реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

20 років Путіна

Саме в останню ніч ХХ століття неочікувано для багатьох вже хворий Єльцин заявив, що він втомився та йде та доручив піклуватися країною 47-річному прем‘єр-міністру Володимиру.

Безперечно, КДБ-шні підходи та значне зростання вартості нафти стали головними помічниками Путіна, якому вдалося відновити глобальний вплив Росії. Але попри це, після 20 років путінського режиму Росія лишається відсталою країною.

Закрита та сировинна економіка складає лише 8% американської. США лише на оборону витрачає вдвічі більше, ніж Росія витрачає на все. Найбільша за площею країна в світі в 2024 році матиме долю в 1,7% в світовій економіці. За абсолютним показником ВВП Росія не входить навіть до першої десятки в світі, маючи приблизно однакові показники з втричі меншою Південною Кореєю.

Ще гірша ситуація, якщо перерахувати російський ВВП на душу населення. За цим показником це 60-та країна в світі. Колишня радянська країна Естонія має вдвічі вищий показник, а США - в 6 разів. Путін неодноразово обіцяв росіянам «великий економічний прорив», але реальні доходи росіян за останні 5 років зменшилися на 10%.
70% виробництва знаходяться в руках Кремля. Закриті та монополізовані економічні системи мають мало шансів стимулювати себе самі. Вироком системі можна назвати останні цифри «Левада центру» - понад половина росіян до 24 років хочуть емігрувати.

Спроби Путіна провести необхідні економіці реформи сильно вдарили по його авторитету. Після пенсійної реформи його почали вголос проклинати на кухнях. Після кримських 90% підтримка зменшилася до 68%. Щоправда, в російських умовах цифри підтримки влади завжди будуть завищені.

Відсутність конкуренції та вільних медіа, закритість політичної систем, нехтування свободами громадян, регулярні порушення прав людини... - це головні характеристики «путінізму». Немцова вбили за кілька кроків від кремлівської стіни, Ходорковський з найбагатшої людини перетворився на в‘язня, а Навальний регулярно проводить час за ґратами за «організацію незаконних мітингів». Свобода слова була знищена ще в перші путінські роки. К квітні цього року понад 11 тис гривень штрафу отримав чоловік, що назвав Путіна «казковим довбой...м» під час розгляду закону, який дозволить російській владі контролювати соцмережі. Росія Путіна - поліцейська держава з великим впливом спецслужб на всі сфери суспільного та економічного життя.

Кожний рік Путіна - абсурднішим за попередній. Росія живе в «лайт» версії сталінізму та впевнено рухається в його напрямку. За час, який Путін керує Росією в країнах «великої сімки» (зі складу якої Росію викинули після окупації Криму) змінилося 29 керівників. В Росії - жодного.

Російська система також побудована на брехні та цинізмі. «Розп‘ятий хлопчик», «зелені чоловічки» в Криму, російські солдати на «відпочинку» на Донбасі, брехня про «Боїнг МН-17», інші фейк-новини... В цій атмосфері вже 20 років живуть росіяни. Вони вірять, що військову форму, зброю та танки можна купити в супермаркеті, а пізніше вірять вже протилежній версії Путіна. І спокійно з цим живуть.

Після 20 років ця система не виглядає стійкою. Як би абсурдно це не звучало.

Мені здається, вона не підготовлена до випробування, що чекає на неї вже за 4 роки. Путін побудував державу, яка тримається не на цінностях та інститутах. Коли йому доведеться піти або відійти в сторону, цей картковий будинок може розвалитися. По-друге, яким би не виглядало все стабільним в Росії, Путін та його оточення не враховують фактору зміни поколінь. Наступна ера, хоч із запізненням, але обов‘язково розпочнеться і в Росії. І вона вимагатиме зовсім інших підходів в політиці, економіці та житті суспільсва. Розуміння цього ставить великі знаки запитання на довготермінових перспективах існування «путінізму» в Росії. Амінь...

Олександр ЛОМАКО



Теги:Олександр Ломако, гібридна війна, розпад Росії, фсб, Путін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar