реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

200 тисяч - за смерть Крістіни

«Лікарня без ліцензії, діти помирають»,- матеріал під таким заголовком газета публікувала ще влітку минулого року. Йшлося в ньому про погану роботу Семенівської центральної райлікарні, де через халатність медиків помирають діти, а її адміністрація не спромоглася навіть вчасно поновити ліцензію на медичну діяльність.

Про своє непоправне горе розповіла і Світлана Гаврікова, в якої 16 травня 2010 року в райлікарні через півтори хвилини після уколу антибіотика, померла 11-річна донька Крістіна.

«Я кричала: «Донечко, тільки не помирай, не помирай, донечко», кликала медсестру, санітарку на допомогу, але на мій крик ніхто не вийшов,- згадувала убита непоправним горем мати. - Як могло таке статись у час досить розвиненої медицини, коли дитина несподівано гине, хоч ще за кілька годин до того гралася з однолітками на вулиці, каталася на роликах? А потім від однієї ін’єкції померла у страшних муках?»

Спочатку своєї провини медики визнавати ніяк не хотіли. Дійшло до того, що вони стали на шлях прямих фальсифікацій. Звинувачували саму матір у тому, що вона начебто невчасно звернулася за медичною допомогою.

А в першому свідоцтві про смерть написали, що Крістіна померла через вірусну пневмонію, викликану пташиним грипом. Може б нерадивим медикам це й зійшло б з рук, якби не добрі люди, які анонімно повідомили матері правду. А сама вона, незважаючи на те, що має погане здоров’я, виявила неабияку наполегливість і стійкість духу у боротьбі із закостенілою системою охорони здоров’я: добилася повторного патологоанатомічного дослідження тіла дитини для того, щоб восторжествувала істина.

Під тиском неспростовних доказів, медики дали зовсім інше заключення причини смерті дитини – анафілактичний шок. Стався він через реакцію на антибіотик. Знайшли і винних: педіатра – 61-річну Єлизавету Борисевич та медсестру 51-річну Валентину Пупко. Їхню провину підтвердили аж три експерти. Як же могло таке статися?

Виявляється, лікар знала, що в Крістіни алергія на один з антибіотиків. Тому вона і відмінила його, призначивши інший. Але, як потім з’ясувалося, з ідентично діючою речовиною. Медсестра не зробила пробу на переносимість препарату та, вколовши його дитині, не простежила за реакцією і залишила палату. Дитина померла на руках у матері.

В Семенівській ЦРЛ через халатність лікарів померла не одна дитина.

Правоохоронці розслідували.

В цій ситуації треба віддати належне правоохоронцям. Після смерті дівчинки, прокуратура порушила кримінальну справу за фактом неналежного виконання медпрацівниками професійних обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки. Майже два роки тривали експертизи. Аж поки 24 травня 2012 року проти Єлизавети Борисевич та Валентини Пупко порушили кримінальну справу. Не допомогло їм і те, що з медичної картки Крістіни зникли одні записи і з’явилися інші. Дії Борисевич і Пупко слідство кваліфікувало, як неналежне виконання ними своїх обов’язків внаслідок недбалого й несумлінного до них ставлення, що й стало причиною смерті дитини.

Справедливість торжествує?

І от Семенівський районний суд 16 січня 2013 року прийняв рішення стягнути із Семенівської лікарні 7800 гривень матеріальної шкоди та 200 тисяч моральної. Втім, хоч суд і визнав винними в смерті дитини лікаря й медсестру, але звільнив від покарання за амністією. Вони і далі працюють на своїх посадах. До того ж райлікарня, та її керівники не погодилися з рішенням райсуду і подали апеляційну скаргу.

1 квітня колегія суддів Апеляційного суду у складі Анжели Скрипки, Віктора Шевченка та Ірини Бобрової залишили рішення Семенівського районного суду без змін.

Автору матеріалу довелося бути присутнім на останньому засіданні Апеляційного суду. Дещо здивували аргументи апелянтів. Вони посилались на те, що виплата моральної шкоди може паралізувати роботу райлікарні і тому просили зменшити розмір виплати до 20 тисяч гривень, мовляв і цього достатньо.

Валерій МАГУЛА

Закінчення статті читайте в газеті "Сіверщина" за 11 квітня. Передплата на "Сіверщину" -- по всій Україні за каталогом "Укрпошти"



Теги:халатність медиків, дитяча смертність, Семенівка, Валерій Магула


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
у нас сейчас дети от рук медиков умирают, а после медицинской реформы ситуация только ухудшится!!! лучше бы они более квалифицированных специалистов готовили, а то в ВУЗах сплошная коррупция, хирурги за сало выучены!!! так нет реформировать берутся, руки нагреть хотят и карманы набить!!!
avatar