реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Чернігівський шахрай удавав із себе міліціонера

Скільки вже говорено-переговорено, скільки прикладів наведено було, скільки потерпілих звернулося до правоохоронців з проханням встановити особу, яка «шляхом обману чи зловживанням довірою, заволоділа майном», перелічити, напевне, неможливо. Але шахраї постійно «удосконалюють» свої навички та урізноманітнюють способи обману довірливих громадян. І потрапляють на їх гачок найбільш довірливі і недосвідчені категорії - пенсіонери, жінки та неповнолітні.

Останнім часом в засобах масової інформації держави почали з'являтися повідомлення про появу на дорогах, так званих, "пспевдо-ДАІшників", що оббирають водіїв на транпортних магістралях України. Поки що на теренах Чернігівщини такі сухопутні корсари не з'являлися, а от псевдо-міліціонерів час від часу затримаували справжні правоохоронці. Чергового лже-міліцянта затримали нещодавно.

27 липня близько опів на дванадцяту дня двоє приятелів, дванадцятирічні Максим та Микита, гуляли на кінцевій зупинці автобусів маршруту № 20 та № 21 в районі Масанів, коли до них підійшов незнайомець. Привітавшись, він представився... працівником міліції (!) хоча не назвав ні свого імені, ні прізвища, як того вимагають міліцейські інструкції, не пред'явив ніяких документів, що б дійсно підтвердило його слова. Та підлітки на це особливої уваги не звернули. Звідки б вони могли знати, що перед ними стоїть звичайнісінкій шахрай? Чоловік запитав чи є у хлопців мобільні телефони. А коли товариші, наче по команді, дістали свої сотові, розповів їм історію про пограбування жінки, в якої грабіжники, нібито, відібрали мобільник, і тепер міліція у всіх перевіряє мобільні телефони. Друзі, не підозрюючи обману, віддали незнайомцю мобілки... щоб той надав їх «потерпілій» для впізнання (!)

Разом з хлопцями чоловік підійшов до однієї з багатоповерхівок, розташованих поблизу, та зайшов у під'їзд, зачинивши перед дітьми вхідні двері. Поки ті стояли перед закритими дверима приголомшені та розгублені, шахрай вийшов через прохідний під'їзд на іншому боці будинку - та й був такий. А підлітки, почекавши ще трохи, «повісили носа» та попленталися додому розповідати про свою пригоду батькам. Саме дорослі й зрозуміли, що їх дітей просто ошукали, та звернулися по допомогу до справжніх правоохоронців.

Стражі ж порядку часу не гаяли. Почалися пошуки зловмисника. Кажуть, що злочинців завжди тягне на місце скоєння злочину? За цим принципом і було організовано пошук шахрая. Невжовзі в ході відпрацювання району Масанів співробітники міліції помітили поблизу церкви підозрілого чолов'ягу, який дуже скидався на описаного хлопцями шахрая. А коли затриманого представили на впізнання потепілим хлопчакам, ті одразу ж впізнали "дядю-міліціонера", який відібрав у них мобілки. Зловмисник, напевне, знов вийшов на полювання і вибирав собі чергову жертву.

Затриманим виявився 30-річний Василь, раніше судимий за крадіжки та зберігання наркотиків. Крім Микити та Максима він встиг "представитись" ще одному підлітку, та таким способом забрав у нього мобільний телефон.

Потрапивши до рук правосуддя, затриманий розповів співробітникам міліції жалісливу історію про те, що в нього на утриманні - дружина та тримісячна (!) дитина, яких нічим годувати. Колись працював таксистом, але не склалося - звільнився. Пригадав старе ремесло, урізноманітнив його шахрайськими витівками і ну "бомбити" малечу ("полював" виключно на дітей та підлітків).

Думка представлятися працівником міліції виникла спонтанно, для більшої переконливості своїм вимогам. Адже вимога співробітника міліції - обов'язкова до виконання. А з-поміж малечі ніхто не наважувався запитати у дорослого дяді документи. От він і вирішив таким чином підзаробити.

Відібрані мобілки Василь здавав на точку з продажу сотових, що вже були у користуванні, продавати за ціною 300 гривень за кожну. Але співробітники міліції встигли вилучити телефони та повернули їх власникам. Між іншим, Василь також зізнався, що тиждень тому шахрайським шляхом відібрав у одного неповнолітнього гірський велосипед, попросивши проїхати пошукати загублений гаманець. Звичайно ж назад не повернувся. Здобутий таким чином велосипед, встиг одразу ж продати.

Наразі, Василь затриманий, перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Проти нього порушені кримінальні справи за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України («Шахрайство») та ч. 1 ст. 186 Кримінального кодексу України («Грабіж»). А співробітники міліції перевіряють його на причетність до скоєння інших подібних злочинів.

Доречно буде зазначити, що у такий спосіб, як було описано вище, співробітники міліції не мають права "перевіряти" мобільні телефони у будь-яких перехожих на вулиці. Для цього потрібні бути вагомі підстави - наприклад, підозри у скоєнні злочину чи правопорушення. А, так завний, особистий огляд має проводвитись на опорному пункті міліції в присутності понятих. То ж у разі виникнення незрозумілої ситуації, сміливо і негайно набирайте "102".



Наталія Човпило помічник начальника ЧМВ УМВС по роботі з громадськістю та ЗМІ

Джерело -kop.gov.ua.






Коментарі (0)
avatar