реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

ЗЕМЛЯ БЕЗ ХІМІЇ. Міжнародний аграрний проект у селі Авдіївка триває

Наша газета вже писала про проведення в селі Авдіївка Куликівського району аграрного проекту спільно з міжнародним благодійним фондом «Хайфер Проджект Інтернешнл».

Все почалося з того, що ще на початку проведення в Україні земельної реформи кілька сімей авдіївців вийшли з місцевого колгоспу разом зі своїми земельними і майновими паями та об’єдналися в сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Надія». Головою кооперативу стала дуже енергійна жінка, фахівець-аграрник Галина Миколаївна Ілляш. Окрім сільськогосподарської справи, вона активно вивчала сучасний бізнес. Тому й підготувала найкращий в області проект на конкурс, який оголосив в Україні згаданий благодійний фонд. Авдіївці виграли цей конкурс, здобувши право першими в області впровадити проект у дію. Суть його була в тому, що Фонд надав безкоштовно 25-ти сім’ям селян високопородистих корів. Умова була одна: перша ж теличка, яку народить корова, повинна бути так само безкоштовно передана господарем комусь зі своїх земляків.
Цей проект успішно діє вже третій рік. Фонд і далі допомагає авдіївцям, зокрема технікою, а також безкоштовно передав кільком сім’ям породистих свиноматок, а місцевим пасічникам – бджолосім’ї.
І ось в Авдіївці започатковано ще один проект Фонду. До речі, не в останню чергу завдяки цій співпраці кооператив успішно розвивається: зараз у ньому вже не 20 осіб, як було спочатку, а 70. Галина Ілляш підготувала ще один проект і знову перемогла в конкурсі. Новий проект називається «Підвищення добробуту та зайнятості членів СОК «Надія» шляхом вирощування та реалізації овочевої продукції».
Відкриття спільного проекту пройшло в Авдіївці урочисто, за участю голови райдержадміністрації О.Шпака, голови райради В.Мельник, представників управління агропромислового розвитку обласної держадміністрації. Прибув і президент міжнародного фонду ХПІ пан Віктор Терес. Він підкреслив, що співпраця селян Авдіївки і Фонду проходить успішно, тому її варто продовжити. Фонд передає кооперативу «Надія» 22 породистих овець, а також комплекс обладнання для вирощування овочевих культур.
Овочівництвом у селі займалися здавна. Останніми роками, щоправда, тут, як і загалом по області, ця клопітка справа була призабута. І ось відроджується вже по-сучасному. Головна особливість проекту – вирощуватиметься екологічно чиста продукція, без застосування хімії, а за принципами все більш популярного нині органічного землеробства.
Кооператив уже отримав ліцензію (до речі, коштують вони немалі гроші) на вирощування і продаж екологічно чистих трьох видів овочів – капусти, буряків і моркви. Далі вирощуватимуть й інші культури, а в перспективі є ідея відновити й садівництво. Поки росте врожай, вирішується і питання його збуту. Незабаром кооператив встановить автоматичну лінію для сортування і пакування овочів. Це будуть сучасні упаковки, адже у планах кооперативу –продаж продукції за кордон, на експорт. Ось який розмах у селян. Для цього ж планується встановити і потужні холодильні камери.
Другий важливий аспект проекту – працевлаштування селян. З цим тут, як і скрізь, проблеми. Колишній колгосп давно реформовано. Приїздять у село різні так звані інвестори, придивляються. У когось, може, й добрі наміри, а хтось тільки й думає, аби побільше нажитися на селянах. Тому односельці все більше тягнуться до кооперативу.
Сказане стосується і розвитку соціальної сфери села. Зальотні «інвестори» до цього не дуже охочі. От і доводиться селянам покладатися на себе. Добре, що в моєму рідному селі збережено школу, є пошта, медпункт, ощадкаса, магазини. Натомість в аварійному стані — сільський будинок культури, і все ніяк не виходить, щоб замінити його покрівлю. Схоже, тут також не обійтися без допомоги кооперативу. Є в Галини Миколаївни Ілляш і ще дуже серйозні ідеї стосовно соціальної сфери села, і тут кооперативу потрібна підтримка з боку місцевої влади, насамперед районної.
Нарешті, ще один аспект. Приклад кооперативу щодо співпраці з Фондом є добрим досвідом для всієї Чернігівщини та й України. Зараз за зразком авдіївських проектів в Україні здійснюється вже до десятка подібних. Не випадково на згаданому святі в селі були й представники інших сіл Куликівського району. У Жуківці незабаром також реалізовуватимуть схожий до авдіївського спільний з Фондом проект. А жителі невеличкого села Уборки Горбівської сільради просто долучаються до реалізації нового авдіївського проекту.
Словом, ініціативні, працьовиті селяни воліють менше бідкатися про «кризи», а щось робити на своїй батьківській землі.

Петро АНТОНЕНКО Куликівський район






Коментарі (0)
avatar