реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

День пам’яті жертв політичних репресій відзначили... А що ж пам’ятью про них?

17 травня в Україні відзначено День пам’яті жертв політичних репресій. Дехто, втомлений від травневих свят, багатозначно промовчав, інші - поклали квіти, вінки, запалили свічки, виголосили промови...
Не секрет, що серед жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму були тисячі-тисяч справжніх катів, організаторів і виконавців масових репресій. Чи заслуговують вони самі на реабілітацію, не зважаючи на те, що лежать вони, як правило, в спільних братських могилах зі своїми жертвами?
.
На першій погляд є два варіанти вирішення цього питання:

1. Спочатку треба провести роботу по ретельному вивченню справ репресованих осіб і їх діянь.
Під час цієї роботи треба з’ясувати "хто є хто" з них. Безвинних жертв - реабілітувати, а катів - засудити.

2. Всіх і безвинних жертв, і катів вважати жертвами обставин, тобто політичних репресій, вибачити їм, звісно, посмертно.

Що однозначно аморально робити в цій складній для українського загалу проблемі - це або продовжувати замовчувати чи заперечувати правду про жертви політичних репресій комуністичного режиму, або займатися «піарною» націонал-радикальною демагогією на зразок обіцянок про «притягнення до відповідальності усіх причетних до комуністичних злочинів проти української нації».

Сергій Соломаха






Коментарі (1)
avatar
1
І жертви і палачі жили та діяли у відповідних реаліях того часу. Саме політики створили такі реалії. На мою думку усі вони були жертвами кривавого комуністичного тоталітаризму, і судити необхідно тих, хто створив цю систему, а не виконавців, які змушені були так діяти не з власної волі , а з примусу сталінської держави
avatar