реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Нас напоїть «Містер Мускул»?

Своєрідний «Містер Мускул» (тільки прозорий і нешкідливий) будуть додавати у воду з водозабору «Подусівка» (звідти забезпечується водою половина міста) з метою додаткового очищення.
Що це за нововведення і чому виникла потреба додатково очищувати воду, пояснили фахівці та медики під час чергового засідання Чернігівського прес-клубу реформ.

Хто руйнує «Чернігівводоканалу» труби?
Олександр Шкінь, директор «Чернігівводоканалу», розповів, що останнім часом значно зросла кількість скарг від чернігівців на якість питної води. Він пояснив, що, коли вода проходить через водопровідну мережу міста, відбувається її вторинне забруднення. Місто забезпечується водою з підземних джерел. Якість води, що подається у розподільчу водопровідну мережу Чернігова, відповідає вимогам відповідного держстандарту. Але після «подорожі» сталевими та чавунними трубами вода стає бурою та червоною, а на стінках труб утворюються жорсткі відкладення. Причиною таких процесів є агресивність води, яка вступає в контакт з металом труб і окислює його. Це призводить до пошкодження водопровідних мереж міста, виникають аварійні ситуації. За даними міської СЕС, за чотири місяці цього року сталося 138 поривів труб, а торік чернігівські труби ламалися 573 рази.
Юрій Загороднюк голова правління громадської організації „Фонд розвитку водоочисних технологій” (м.Київ) повідомив, що Національний медичний університет ім. Богомольця проводив лабораторні дослідження чернігівської води. Вони показали, що висока корозивність негативно впливає на здоров'я.
Олександр Шкінь бачить два шляхи покращення якості питної води. Перший – замінити всі труби на труби з поліетилену, нержавіючої сталі, стійкі до окислення. Цей варіант потребує до 400 мільйонів гривень і тривалого часу.
Чернігівський водоканал не відмовлятиметься і від коштів, наданих Чернігівській міській раді від міжнародних структур, зокрема 3 кілометри сталевих труб будуть замінені на чавунні зі спеціальними добавками, а ще 30 кілометрів будуть механічно очищені.

Зменшимо «агресивність води»!
Є й інший варіант, який, на думку Олександра Шкіня, більше підходить нашому місту. Він полягає у застосуванні інгібіторів корозії. Для антикорозійної та стабілізаційної обробки води господарсько-питного водопостачання Чернігова рекомендовано застосувати реагент «Sea Quest» – Україна” .

Про препарат розповів Гарольд Стіфел – віце-президент фірми “AquaSmart” (США). Саме ця компанія і виробляє препарат «Sea Quest», виготовлений на основі поліфосфату натрію. За словами Г. Стіфела, завдяки цьому препарату у воді буде знижений рівень свинцю, міді. Він виключає утворення червоного та чорного забарвлення води; забезпечує оптимальний антикорозійний контроль; зменшує необхідність застосування дорогих програм з очищення труб, їх заміни та захисту; мінімізує виникнення аварійних ситуацій та перебоїв у водопостачанні.

Говорячи про препарат, Юрій Загороднюк додав, що поліфосфат натрію «абсолютно безпечний для людського здоров’я». Він розповів, що цей препарат має 4-ий ступінь безпеки. «Хлор, яким очищають воду в багатьох містах України, має перший ступінь безпеки,» — наголосив пан Загороднюк.
В Україні вже є досвід упровадження подібної технології, в результаті у 10 разів упала аварійність трубопроводів та у 2,5 разу — захворюваність.

Чи не пора рити свій колодязь?
Думку медиків озвучила представник обласної СЕС Олена Безродна. Її, як спеціаліста, насторожує застосування для очищення води саме цього препарату. Вона сказала, що, перш ніж використовувати «Sea Quest», треба переконатися в тому, що він не впливатиме на стан здоров’я населення. Також треба знати, як ця речовина вплине на бактеріологічну якість води. Медик переконана, що слід дізнатися і про альтернативні препарати, які також очищують воду.
До речі, представник компанії виробника сказав, що компанія не проводила досліджень впливу препарату на стан здоров’я населення.

До речі, незважаючи на те, що препарат має зменшити витрати, адже будуть економитися кошти на ремонті труб, все одно «Чернігівводоканал», за словами Олександра Шкіня, мусить підвищити тарифи на 10%.

Олександр ЯСЕНЧУК, за матеріалами «Чернігівського прес-клубу реформ»






Коментарі (0)
avatar