реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

«Конституція порядку» — щоб чуби не чубилися. Анатолій Гриценко у Чернігові

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, перебуваючи в Чернігові, представив програмний документ — «Конституція порядку» Всеукраїнської громадської організації «Громадянська позиція», яку він очолює.
Під час прес-конференції парламентар стисло охарактеризував своє бачення з багатьох аспектів суспільного життя країни та відповів на запитання журналістів.
«Влада в Україні повинна бути послідовною, передбачуваною, але в той же час жорсткою, — зазначив А.Гриценко. — Не час займатися в такий скрутний для країни період глечиками, вишиванками, бджолами… В країні – безлад і хаос. Ні Президент, ні уряд, ні існуюча опозиція не в змозі навести лад. Необхідні рішучі кроки. В «Конституції порядку» наша громадська сила окреслила чіткі орієнтири та реальні механізми з їх реалізації».
Анатолій Гриценко, представляючи керівництво новоствореної Чернігівської організації «Громадянська позиція», вказав на те, що вступити до цієї структури можуть бажаючі, незалежно від партійної приналежності. Але кожного оцінюватимуть не за словами, а за результатами ефективної роботи. Бо «говорити навчилися всі, але для нас важливо залучати людей, які вміють працювати. Саме тому не принциповим є партійний квиток та місце роботи. Важливо, щоб людина була професіоналом і могла показати, яких результатів вже досягла», — зауважив Гриценко. За його словами, у Чернігові «Громадянська позиція» збирає активістів, які поділяють мету організації і які могли б стати центром тяжіння для інших людей.
Як відомо, щойно Кабінет Міністрів України призупинив передачу Міністерством оборони більше тридцяти ділянок землі загальною площею 255 гектарів, у тому числі 96,3 га — на узбережжі Чорного моря. Контрольно-ревізійному управлінню доручено розпочати перевірку у Міністерстві оборони. Документи про незаконну, за попереднім висновком уряду, передачу землі керівництвом військового відомства, передано до Генеральної прокуратури і профільного комітету Верховної Ради.
Такі дії українського уряду Анатолій Гриценко підтримує і акцентує увагу на тому, що саме ці землі не повинні відчужуватись, адже на них було накладено мораторій. «Цей процес повинен бути зупинений, — переконаний Голова профільного комітету Верховної Ради Анатолій Гриценко, — а люди, задіяні в оборудках з землею, повинні понести відповідне покарання».
Відповідаючи на запитання військового журналіста з Чернігова про ситуацію в армії, народний депутат повідомив, що отримав матеріали, які підтверджують багатомільйонні збитки міністерства оборони через оборудки у сфері забезпечення харчами. «Суть цих оборудок у тому, — наголосив колишній міністр оборони, — що харчі закуповуються за завищеними цінами. Наприклад, яйця, що коштують 8,5 гривень за десяток, купують по 15 грн. Ковбасу, яка насправді коштує 40 гривень за кілограм, купують за 68 тощо». Також Гриценко навів деякі факти незаконних, на його думку, оборудок в армії. Голова комітету Верховної Ради переконаний у тому, що уряд має усі можливості через свої контрольні органи перевірити та притягнути до відповідальності людей, що допускають подібні оборудки зараз, в умовах кризи, коли кожна копійка на рахунку.
Анатолій Гриценко проінформував присутніх про свій законопроект, який передбачає встановлення більш жорсткої відповідальності осіб за хабарництво в органах державної влади, правоохоронних і судових органах. Для посадовців - представників влади, які займають відповідальне становище, за отримання хабара в розмірі 10 тисяч американських доларів і більше Гриценко пропонує позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією майна. А для суддів, прокурорів і слідчих за такий злочин – довічне позбавлення волі і теж з конфіскацією майна. Будь-яких пом’якшуючих обставин або амністії, при цьому, для такої категорії осіб не повинно застосовуватись, — переконаний народний депутат.
Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони готовий підтримати законопроект, згідно якого чиновники матимуть декларувати не лише свої доходи, але й витрати. «У 2004 році, — сказав Гриценко, — у програмі кандидата в Президенти Віктора Ющенка зазначалося, що чиновники повинні будуть декларувати свої витрати, але цю обіцянку не було виконано». На переконання народного депутата, якби такий законопроект був внесений Ющенком, коли його рейтинг досягав 70 відсотків, він був би прийнятий. «А робити це зараз, коли рейтинг Ющенка низький, — вважає народний депутат, — а у парламенті постійні конфлікти, така законодавча ініціатива у Верховній Раді не буде підтримана».
Гриценко також повідомив, що у Верховній Раді є вже подібні законопроекти, які містять вищезазначену пропозицію, проте «їм ніхто не дає ходу, тому що така постановка питання зачіпає особисті інтереси кожного народного обранця».
Відповідаючи на запитання щодо нещодавньої заяви нинішнього Президента України Віктора Ющенка балотуватися на другий президентський термін, Анатолій Гриценко не радить Ющенку брати участь у президентських виборах. «І хоча я вже давно з ним не спілкувався, — зазначив депутат, — але якби він захотів порадитися та спитати мою думку з приводу висунення власної кандидатури на найближчих виборах глави держави, я б йому не радив цього робити». За його словами, сьогодні Президенту потрібно думати не про те, як залишитися на другий термін, а максимально використати час, що лишився, задля вирішення важливих для країни антикризових питань.
Керівник «Громадянської позиції» пропонує скасувати дванадцятирічну систему загальної середньої освіти та повернутися до системи, що існувала раніше - так званої «десятирічки». «В питанні освіти ми дуже непродумано скалькували досвід інших держав», — вважає Гриценко. — За радянських часів була чудова середня школа, яка давала досить серйозний рівень освіти, який визнавали в усьому світі». Реформи в середніх навчальних закладах треба проводити, вводити нові методики викладання та сучасні технології навчання — переконаний народний депутат, — але 12 років навчання – то занадто… «Вагітні старшокласниці, які на випускний вечір приходять вже з другою дитиною, то не є те, що треба для освіти.. Так само дев’ятнадцятирічні хлопці соромляться ходити з ранцем до школи та сидіти за партою. І їх можна зрозуміти», — відмітив Гриценко. Він додав, що «у 2004 році до передвиборчої програми тоді ще кандидата Президенти Віктора Ющенка я записав необхідність повернення до десятирічної системи середньої освіти. З цією програмою Ющенко йшов на вибори, але своєї передвиборчої обіцянки не виконав».
Для подолання банківської кризи потрібно змінити голову та Раду Національного банку України, — переконаний Анатолій Гриценко. Верховна Рада вже двічі намагалася звільнити Володимира Стельмаха з посади голови НБУ через спекуляції з курсом валют у жовтні минулого року та неефективний розподіл коштів, спрямованих на підтримку банків, — зазначив народний депутат, — проте, очевидно, «його кандидатура влаштовує президента».
Керівництво Нацбанку не виконує своїх функцій. Воно мало б взяти під контроль понад 100 комерційних банків, які брали та видавали кредити, що нічим не підкріплені, але не зробило цього, — впевнений Гриценко. Він відмітив: «Якби в країні була влада, Стельмах мав би давно сидіти за ґратами. Понад 40 мільярдів, виділених Нацбанком на підтримку банківської системи, пішли невідомо куди. У кращому випадку вони потрапили до окремих банків, а більшість з цих грошей через купівлю валюти були виведені з країни. Це означає, що з кожної української родини забрали понад 3 тисячі гривень».
Також Гриценко зазначив, що приватні банки, які не мають грошей, щоб повернути вклади людям, повинні відповідати за зобов’язаннями майном, яке є на балансі банку (тобто приміщеннями, оргтехнікою тощо), та власністю акціонерів банку. «Нехай вони [власники банків] продають свої яхти, нерухомість, які купували за рахунок того, що знімали всі вершки з начебто банківської роботи та начебто надання банківських послуг, і не несли за це ніякої відповідальності», — підкреслив Анатолій Гриценко.
Анатолій Гриценко не згоден з необхідністю переглядати газові домовленості між Росією та Україною, про яку 22 квітня на прес-конференції заявив Президент України.
Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони впевнений, що делегація на чолі з Тимошенко на переговорах у Москві зробила максимум з того, що можна було зробити. «Угоди, що були підписані, забезпечили Україні головне — мир з Росією і газ, — зазначив народний депутат. — Тому ми не можемо казати, що такий «газовий» контракт нам не потрібен».
Також Гриценко відмітив, що сьогодні необхідно переходити на інші, альтернативні джерела енергії, використовувати вугілля, а також розвивати енергозберігаючі технології.
Народний депутат України повідомив, що одним із напрямків роботи його організації є удосконалення законодавчої бази України, приведення її у відповідності з потребами суспільства. Внесений законопроект про техогляд автотранспорту взагалі передбачає виключити Державну автоінспекцію з процедури видачі талонів техогляду транспорту. Наступним кроком, в чому переконує Анатолій Гриценко, повинна стати відміна держогляду автотранспорту державними органами взагалі. Політик упевнений, що систему взаємозв’язків між державою і автомобілістами необхідно принципово змінити. «Кожний автомобіліст повинен сам дбати про технічний стан свого авто, — додав депутат, — це так само, як про своє здоров’я піклується сам громадянин. Нинішня ситуація з техоглядом – це хабарницько-поборницька функція держави, яку необхідно скасувати».
«Громадянська позиція» — за словами лідера цієї організації — це всерйоз і надовго. Це те, над чим ми будемо працювати стільки, скільки Бог дасть сил, здоров’я та життя». Анатолій Гриценко відмітив, що очолювана ним громадська організація не є проектом, пов’язаним з виборами, проте буде брати активну участь у виборах усіх рівнів — від сільських, районних до парламентських і президентських. «Потрібно наводити в країні порядок, а для цього — мати механізми, тобто владу на відповідному рівні, — зазначив лідер Всеукраїнської громадської організації. — Ми будемо висувати кращих з нас і підтримувати їх на виборах, адже наша громадська організація має на меті пропонувати рішення і готувати людей, які будуть їх виконувати. Ми складатимемо програми для вирішення конкретних проблем. Нам не потрібна влада заради влади».
Сергій КОРДИК





Коментарі (0)
avatar