реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

На зборах чернігівського активу говорили про «Союз» та «Євротек»

Зі зборів чернігівського активу, що відбулися минулого тижня у Чернігівській міській раді.

Звичайно, всіх присутніх цікавила ситуація довкола мережі магазинів «Союз-Лідер». Тож міський голова Олександр Соколов висловився й на цю тему:
— Мене питають: ви довіряєте «Євротек» чи не довіряєте? Ну це ж не чернігівське підприємство. Потрібно, щоб вони зробили якісь кроки, якісь дії.
Потрібно, щоб хтось узяв на себе зобов’язання «Союзу» перед підприємцями-постачальниками, і «Євротек» сьогодні ніби збирається це зробити.
Нас дуже хвилює продовження роботи мережі магазинів у нових умовах, і хотілося, щоб не зникла ота довіра постачальників до власників магазинів. У цьому напрямку йде робота, відомо, які конкретно суми заборгували банкам, домовлено про виділення банками коштів на поточну оплату товарів.
У Чернігові на сьогодні є близько 1 000 магазинів, але населення звикло користуватися мережею «Союз». У мене немає прямої відповіді, що робити в цій ситуації. Якби знайшовся власник і сказав: «Я готовий узяти цю мережу, готовий, щоб на мене переписали всі ці забов’язання по банках».
Спочатку пропозиція «Євротека» звучала так: «Зменшити суму відшкодувань постачальникам на 25%» — я не знаю, на чому вона ґрунтувалася.
Ведуться перемовини власником «Євротеку» паном Весельським про розстрочку кредитів на строк до 10 років. В усіх цих нарадах бере участь Олег Білоусов, перший заступник міського голови.

Чи немає у Вас жалю за проданою «Союзу» мережею магазинів «Чернігівпродтовари»?

— Ви знаєте, ми доволі довго не робили цього, щоб була конкуренція. На жаль, наше законодавство дозволяє розбивати мережу магазинів. Були створені «Союз», «Квартал», це мінімізація податкового навантаження, заборонити ми цього не можемо. Але я вважаю, що міській владі чи державі не потрібно безпосередньо займатися торгівлею.
Система «Союзу» була непогана, продавалися товари, яких у нас не було, встановлювалися помірні ціни на хліб і так далі. Але ситуація, що склалася, а особливо валютні кредити, призвели до такого стану.

Ви говорили, що збираєтеся створити соціальні магазини, де буде продаватися продукція від чернігівських товаровиробників.

— У нас закінчився термін оренди деяких магазинів «Союзом». Нам пропонували їх викупити, але ми прийняли рішення не продавати цих магазинів. Ми хочемо нашим місцевим товаровиробникам запропонувати ось таку співпрацю. З тим щоби ми чотири магазини акціонували. Щоб 51% акцій було у комунальній власності, 49% — у товаровиробника, і вони продавали, там свої товари без надмірних націнок.

Спілкувався Олександр ЯСЕНЧУК






Коментарі (0)
avatar