реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сильна Україна. З прес-конференції голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока в Чернігівській «Просвіті»

Паралелі

Можна проводити паралелі між колишнім президентом Михайлом Грушевським, який загравав з Кремлем і не усвідомлював своєї місії в тій державі, яку, на жаль, він не відчував, і нинішнім президентом України. Не можна сказати, що Грушевський не любив Україну. Він був чудовим патріотом. Але як політик і президент він був ніякий, на превеликий жаль. Коли нависла загроза над країною, і йому доповідали про підхід банд Муравйова до Києва, він не приймав жодних рішень, напевно не усвідомлював цієї небезпеки, що нависла над Україною, і відповідав: треба дописати ще одну главу своєї книжки з історії України…
Безвідповідальна політика нинішньої влади може призвести до колапсу. Ми спостерігаємо оту ж псевдо-любов до Батьківщини, через яку може виникнути ситуація подібна до Крут, або в іншій формі за суттю, близькою до цієї. У ситуації, яка є зараз в Україні – виникнення нових Крут, на жаль, є цілком можливим.

Гаранти без гарантії

Під час газової війни з Росією, Україна не скористалася шансом вимагати у міжнародної спільноти, зокрема, у країн, які є гарантами нашої безпеки і державної цілісності, дотримання умов, підписаних у 1994 році, коли Україні надавалися тверді гарантії з боку США та Великобританії. До речі, Російська Федерація теж була у числі тих, хто гарантував нам безпеку, коли ми добровільно здавали свою ядерну зброю. Про це між Україною та вказаними державами був підписаний Меморандум у Будапешті. Згідно цього документу ці країни обіцяли надати нам не тільки політичну підтримку, а й військову та економічну - у випадку загрози національній безпеці. Зараз ми бачимо, що ці гарантії є повністю порушені… Українська влада не зуміла апелювати до цих країн, за винятком Росії, звичайно, і вимагати від них дотримання умов обіцяних гарантій щодо усунення можливої небезпеки…
З огляду на це Україна має право на поновлення свого ядерного статусу у військовій сфері.

Шлях до сильної держави - зміна базової системи влади

Нинішню владу в Україні ми повинні докорінно змінити! Одна із ефективних форм – проведення люстрації, яка після розпаду Союзу показала свою позитивну результативність в Чехії, Польщі, країнах Прибалтики. Люстрація передбачає оприлюднення списків КДБ, недопущення до влади осіб, які помічені в корупційних скандалах тощо. Не секрет, що в Україні майже все просякнуто агентурою Кремля. Ми пропонуємо нову модель зміни влади і систему реформ… Безперечно Україна повинна бути унітарною державою не на словах, а в реальності. І хоча це зазначено в Конституції, одначе в дійсності так не є. Не повинно бути жодних федерацій, автономій. За формою правління Україна повинна стати Президентською республікою, а не президентсько-парламентською, і тим більше парламентсько-президентською, як того хоче Кремль. Президент повинен не лише бути головнокомандуючим і главою держави, а й главою уряду. Він повинен призначати міністрів. На місцях дотримання виконання законів, указів Президента та рішень уряду повинні контролювати прокурори. Місцеві органи самоврядування повинні мати більше повноважень, але з суворим дотриманням принципу: ні – самоврядності територій, ні – самоврядності населених пунктів. Базові функції самоврядних організацій – формування місцевих бюджетів за формулою «знизу-вверх», а не навпаки, як сьогодні.
Сьогодні суди, прокуратура, СБУ, міліція фактично приватизовані. А тому вести мову про нормальне функціонування усіх гілок влади не доводиться. Через Всеукраїнський референдум повинен бути ухвалений закон щодо простого механізму у відкликанні президента, депутатів, суддів.

Від діагнозу до хірургічного втручання

Як лікар-хірург переконаний: сьогодні треба нашій владі щось відрізати і, як лікар, ставлю діагноз сьогоднішній владі – вона не здатна до змін. Якби у нас була ядерна кнопка, ми б не мали таких проблем, які звалилися на нашу державу – об нас не витирали б ноги, як це роблять зараз. Нам би не вказували на наше місце і з Україною рахувалися б…
Влада пригальмувала шлях молодих політиків до влади на десять-п’ятнадцять років. Ці, що стояли на Майдані у 2004 році і голодували, при владі – одиниці. Звідси і виник парадокс: ніхто з українських олігархів не є українцем. Соціальної справедливості чекати від них марно.

Актуально. Тези Олега Тягнибока

Кому служать ЗМІ?

Центральні канали телебачення та центральні газети, в основному, належать не українцям, а олігархам, які не зацікавлені в розвитку України, відстоюванні її інтересів, і навпаки, створюють негативний імідж нашої держави серед світової спільноти. На жаль, здебільшого керівники таких телеканалів і газет є власниками політичних партій, які утримують неукраїнську владу в Україні.

Чи можливе об’єднання «Свободи» з правими силами?

Об’єднання з правими силами – не можливе. Більшість правих сил давно вже при владі. Результати їхнього правління сьогодні – очевидне.

Важливий принцип влади

Повинен існувати такий принцип: влада повинна розуміти – якщо люди незадоволені владою, яку обирали, вони мають право і реальну можливість переобрати таку владу.

Як повинні проходити судові засідання?

Деякі судові засідання, коли предметом розгляду є хабарництво, наприклад, повинні бути публічними, тобто демонструватися по телебаченню.

Погляд на кордони

Навіть в односторонньому порядку ми повинні провести демаркацію українсько-російського кордону.

Українська армія

Ми повинні дбати про розбудову українських військових сил. Не менше 6 відсотків валового внутрішнього продукту повинно виділятися на розбудову армії. Пам’ятаймо: не годуєш свою армію, годуватимеш чужу. Польща, яка є членом НАТО, не чекає на можливий (буде чи не буде?) захист з боку альянсу, а підписала із США двосторонній договір про можливість надання військової допомоги у разі агресії на Польщу. Американці пішли на це. У нас повинні бути аналогічні підходи.

Узагальнював питання-відповіді
Сергій КОРДИК




Теги:ВО Свобода, прес-конференція, Просвіта, О.Тягнибок


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
О.Тягнибок: " Повинен існувати такий принцип: влада повинна розуміти – якщо люди незадоволені владою, яку обирали, вони мають право і реальну можливість переобрати таку владу."
....достатньо хоча б один раз НАС соціал-націоналів обрати і соціал-нац-рай забезпечно...
Назавжди, як у КНДР!
avatar
2
Напишите еще, полалуйста.
avatar