реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Спілкування з міліціонерами

Продовжуємо знайомити наших читачів про результати зустрічі в Чернігівській обласній організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» заступника начальника УМВС України в Чернігівській області – начальника Штабу управління підполковника міліції Юрія БУРЕНКА, начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління МВС області підполковника міліції Сергія БРИЛЯ, головного спеціаліста цього ж відділу майора міліції Бориса КОНОВЧЕНКА з керівництвом обласної «Просвіти» та редакції газети «Сіверщина».

Неспокійні Прилуки

Сергій Кунцевський у міліцейських базах даних проходив як лідер організованого злочинного угрупування. За своє життя чотири рази був арештований, однак з-за якихось обставин правоохоронці його ж і відпускали. Йому інкримінували здирства, підпали, зберігання зброї і наркотиків. Подейкують, що С. Кунцевський зі своїми спільниками приймав замовлення у кредиторів на вибивання грошей у боржників. Восени минулого року він при невідомих поки що обставинах загинув у Прилуцькому райвідділі УМВС області.

Підполковник міліції Сергій Бриль: «На сьогоднішній день заарештовані і знаходяться в слідчому ізоляторі Чернігова 6 працівників Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Чернігівській області. Проводиться розслідування. Заарештованим особам пред’явлено обвинувачення у перевищенні влади або службових повноважень. Усі затримані – досвідчені працівники міліції, на рахунку яких не один десяток розкритих злочинів. Жодному із затриманих не пред’явлено звинувачень за ознаками інших статей Кримінального кодексу України.

Обікрали дачу. Що робити?

- Якщо здійснено крадіжку приватного майна на суму, наприклад, 720 гривень, то чи порушується кримінальна справа?

Щоб порушити кримінальну справу, необхідно, аби сума збитків була не менш 908 гривень (раніше було – 795 гривень). Але ця норма стосується не усіх злочинів. Це в основному що стосується крадіжок. А якщо, скажімо, скоєно грабіж чи розбій, то кримінальна справа порушується незалежно від суми збитків.
По суті (журналіст пригадав):
- Коли обікрали у мене дачу, а збитки склади десь на 600 гривень, то один міліціонер порадив: зібратись з мужиками та оддубасити спійманого крадія. Але це ж буде як замах на життя?

Як перебороти негативну енергетику?

- Правоохоронці щодня стикаються з особами різної категорії, які вбирають в собі негативну енергетику, нездорові елементи психіки. Безумовно, що це впливає на свідомість та психічне здоров’я працівника ОВС. Чи ведеться якась виховна або іншого напрямку робота задля зменшення психологічного навантаження на правоохоронця?

- Це питання досить серйозне для правоохоронців, - зауважив Юрій Буренок, - адже міліція в принципі нічим особливо не відрізняється від іншого прошарку суспільства. Міліціонери, як і інші цивільні особи, можуть у своїй діяльності допускати певні помилки. Але відповідальність на міліціонера лягає удвічі більше… Є відповідні накази, інструкції, які регламентують «виховний» процес в ОВС. Що стосується обласного управління МВС, то щочетверга провадяться спеціальні заняття з різних видів підготовки, у тому числі і з дотримання дисципліни і законності.

Окрема думка журналіста: «Якби така виховна робота, як у міліції, проводилась серед цивільного населення, то такого безладу у державі, як зараз, не існувало б».
Пропозиція від редактора «Сіверщини»: «В подальшому за сприяння «Просвіти» можна продумати варіант з організації певних зустрічей працівників міліції з видатними людьми (культури, мистецтва, літератури) з метою системної роботи і серед самих правоохоронців».

Любите малювати на стінах? Доведеться відповідати

- Малювання на стінах житлових будинків, адміністративних приміщеннях, штахетниках – «періодичне» правопорушення, але воно турбує і міліціонерів. Минулого року, наприклад, теж було кілька подібних випадків. Зафіксувати правопорушника вкрай важко. Але ми проводимо певну роботу і коли затримуємо таких осіб, то до них застосовуємо адміністративні санкції (штрафи).

Спорт. Житло. Гроші

Спецпідрозділи («Беркут», «Грифон», «Сокол» тощо) органів внутрішніх справ, патрульно-постова служба фізично тренуються щодня – у них серйозна посилена підготовка. Працівники інших підрозділів займаються за визначеним графіком.
Стан житлового забезпечення працівників ОВС незадовільний. Минулого року отримано лише 3 квартири. Якщо раніше було хоч службове житло, то зараз вже такого поняття немає. Останні п’ять років житлове питання є проблемою номер один.
Грошове утримання працівників органів внутрішніх справ не значне – в середньому 1,5 тисячі. А от на пенсію нині йти не вигідно, бо розмір її зовсім невеликий.

Від редакції. Розмір грошового утримання працівників ОВС істотно відрізняється в залежності від займаної посади. Наприклад, начальник Чернігівського райвідділу УМВС області отримує біля 6 тисяч гривень, в той час як «звичайний» оперативник – приблизно 1,800 гривень.

Як стати міліціонером?

Для тих, хто бажає стати міліціонером – двері завжди відкриті. Після написання заяви здаються заліки і якщо кандидатура відповідає певним вимогам (здійснюється психологічна, медична, фізична перевірка), оформлюються документи і можна здавати іспити в будь-який заклад МВС (в Україні їх налічується 12 навчальних закладів) або цивільний вуз юридичного профілю, де існують відповідні факультети для вивчення на правоохоронців.
В Чернігівській області працює близько чотирьохсот тисяч правоохоронців (приблизно років п’ять тому їх налічувалось майже удвічі більше).

Чи грабують пасажирів у транспорті?

Із села Сокиринці Срібнянського району до редакції зателефонували: «Майже в опівночі автобус «Чернігів-Харків» в Сокиринцях пограбували. Нібито погрожували водію та пасажирам».
Правоохоронці обережні: «Офіційної заяви про будь-які пограбування пасажирів маршрутних транспортних засобів до ОВС не надійшло, але оперативні підрозділи працюють у цьому напрямку».

Як мас-медіа впливають на здійснення злочинів?

Нещодавно міліцією затримані молоді хлопці з нормальних сімей, які спеціалізувалися на грабежах. Коли у них запитали що їх спонукало до здійснення злочинів, вони відповіли: «Якось дивились по ТНТ телепрограму «Свідок», в якій показували хлопців, що займались пограбуванням у Києві банків та аптек. Ну, звісно, і нам захотілось так спробувати».

Щоб довідатися які проблеми висвітлені при обговоренні різних питань у розмові журналістів з міліціонерами – читайте друковане видання „Сіверщини” від 26 лютого.
Телефон довіри міліції: 619700 – з 9 – ї до 18 – ї години на телефонні дзвінки відповідає працівник міліції, в інший час доби відповідає «телефон-відповідач». Зранку зауваження, пропозиції, скарги аналізуються і доповідаються керівництву обласного управління.

Сергій КОРДИК






Коментарі (0)
avatar