реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Cитуація з туберкульозом в Чернігові вкрай напружена

Програму протидії захворюванню на туберкульоз у місті Чернігові на період до 2011 року погоджено на черговому засіданні виконкому Чернігівської міської ради.

Начальник управління охорони здоров'я міськради Юрій Бойко ситуацію з туберкульозом у місті охарактеризував як напружену. Так, протягом 2008 року в Чернігові захворіло на активний туберкульоз 189 осіб, в тому числі двоє дітей віком до 18 років. Викликає стурбованість факт, що частіше хворіють люди працездатного віку.

Серед заходів з лікування та профілактики туберкульозу Юрій Іванович назвав своєчасне щеплення новонароджених вакциною БЦЖ. Проте за минулий рік з 3622 дітей, що народилися в чернігівському пологовому будинку, щеплені лише 70%, оскільки інші або мали медичні протипоказання, або їх матері відмовилися від вакцинації.

Проводиться ретельний контроль за своєчасним проходженням профілактичного флюорографічного обстеження, у минулому році обстежено понад 122 тисячі осіб. Ю.Бойко наголосив, що суворий контроль здійснюється за своєчасністю госпіталізації хворих з відкритою формою туберкульозу та ізоляції дітей з туберкульозних вогнищ. Протягом 2008 року з 58 дітей, які перебували в контакті з хворими, 37 – оздоровлено в санаторіях.

У вогнищах туберкульозної інфекції своєчасно проводиться поточна та заключна дезинфекція, у минулому році проведено 489 дезінфекцій. Постачання дезинфікуючих засобів контролює санітарно-епідеміологічна служба.

За даними медичної статистики впродовж 15 років рівень захворюваності на туберкульоз виріс у 2,4 рази, що зумовлено соціально-економічними факторами, зокрема, зниженням рівня життя населення та наявністю значної кількості хворих, що перебувають у місцях позбавлення волі, недостатнім фінансуванням протитуберкульозних заходів, нестачею кваліфікованих фахівців. Не викликає сумніву необхідність розробки комплексної програми, яка б врахувала всі аспекти цієї проблеми.

Проект Програми розроблено за ініціативи облдержадміністрації спеціалістами управління охорони здоров'я міськради спільно з фахівцями міської санепідемстанції.

Мета Програми – поліпшення епідемічної ситуації шляхом зниження показників захворюваності та смертності населення від туберкульозу, запобігання розвитку хіміорезистетного туберкульозу, покращення профілактики, підвищення ефективності лікування, поліпшення лабораторної діагностики туберкульозу, удосконалення системи підготовки і перепідготовки медичних працівників.

Серед запропонованих невідкладних заходів за кошти міського бюджету будуть здійснюватися обстеження чернігівців та діагностика хворих, в тому числі, раннє виявлення туберкульозної інфекції у дітей шляхом щорічного проведення туберкулінодіагностики. Також значна увага приділятиметься інформуванню населення, як визначальному фактору профілактики хвороби.

На виконання заходів Програми з міського бюджету щороку має виділятися 540 тис.грн. Схвалена виконкомом Програма буде подана на розгляд сесії міської ради.

Відділ зв'язків з громадськістю
міської ради






Коментарі (0)
avatar