реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська влада. Підведені підсумки роботи

На засіданні виконкому міської ради 17 лютого начальник управління економіки Людмила Максименко ознайомила з основними показниками виконання Програми економічного та соціального розвитку міста на 2008 рік, над реалізацією якої працювали всі підприємства, установи, організації та підрозділи виконкому.

Світова фінансова криза негативно вплинула і на економічний розвиток нашого міста, як зазначила доповідач. У перші три квартали минулого року спостерігались тенденції стрімкого зростання, але в останні три місяці майже в усіх сферах економіки міста розгорнулися кризові явища, що значно позначилися на результатах роботи господарського комплексу та показниках виконання Програми.

Аналізуючи динаміку роботи промисловості, начальник управління економіки вказала на сповільнення виробництва, яке почалося у серпні-жовтні та значно загострилося в останні місяці року. Отже, при запланованому зростанні обсягів промислового виробництва на 4 % відбулось зниження на 1, 9 %. У першому півріччі приріст становив 5,4 %, за 9 місяців він склав 3,2 %.

Позитивні темпи росту досягнуті 4-ма галузями промислового комплексу міста з 10, серед яких такі галузі, як металургія та обробка металу, виробництво і розподілення електроенергії та води перевиконали планові завдання. У машинобудуванні, електроенергетиці та ряді підприємств харчової, легкої промисловості та з виробництва будівельних матеріалів досягнуто зростання виробництва продукції, інші галузі не досягли планових показників.

Погіршилась ситуація і на ринку праці. Негативні явища в економічній і фінансовій сферах діяльності підприємств та установ міста вже у жовтні призвели до вивільнення значної кількості працівників різних професій. Якщо на 1 жовтня 2008 року на обліку в Чернігівському міському центрі зайнятості перебувало 2 660 незайнятих громадян, то на 1 січня 2009 року їх чисельність збільшилась до 5 055 осіб. Загалом, за 2008 рік у міському центрі зайнятості зареєстровано на 18,3 % незайнятих громадян більше, ніж за попередній рік.

Найбільше вивільнено працівників у переробній промисловості – 809 осіб, будівництві – 49 осіб, державному управлінні – 97 осіб. Значні скорочення відбулися на ВАТ "ЧеЗаРа" – 251, ВАТ "Чернігівське хімволокно" - 195, ЗАТ КСК "Чексіл" – 238 осіб.

Деякі підприємства працюють у скороченому режимі, серед яких: ВАТ "ЧеЗаРа", ЗАТ "КСК Чексіл", ТОВ "Чернігівський ковальський завод", ВАТ "Чернігівський інструментальний завод". Ряд промислових підприємств міста тимчасово призупинили свою діяльність, а саме: ВАТ "Домобудівник", ВАТ "Хімволокно", ЗАТ "М'ясокомбінат", ВАТ завод "Жовтневий молот", ЗАТ "Цегельний завод № 3", ЗАТ "Чернігівський автозавод" та інші.

Але попри значні труднощі, показники Програми щодо реалізації заходів у сфері зайнятості вдалося виконати. За звітний період було створено 8 270 нових робочих місць, що на 8,4 % більше, ніж у минулому, та на 8,2 % більше запланованого. Зареєстровано 3338 фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, які в свою чергу прийняли на роботу 4 087 працівників.

Протягом року в усіх сферах господарського комплексу збільшився рівень заробітної плати. Середньомісячна заробітна платня склала 1 499,4 грн, що на 2,3 % більше плану та на 31, 6 % показника минулого року. Наприкінці року ситуація із виплатою заробітною плати працівникам підприємств, установ і організацій міста погіршилась. Заборгованість по зарплаті на 1 січня 2009 року склала 5,5 млн. грн., у т.ч. у промисловому комплексі міста майже 2,4 млн. грн.

Продовжує розвиватися малий бізнес. На 01 січня поточного року кількість малих підприємств, що реалізовують свою продукцію (роботи, послуги) у місті становить 2171, що на 411 більше запланованого. Займаються підприємницькою діяльністю 20 750 фізичних осіб. Порівняно з відповідним періодом минулого року їх кількість збільшилась відповідно на 21,6 % та 11,8 %.

Частка малих підприємств у загальному випуску продукції становить 9,4 %. Малий бізнес забезпечує роботою майже 42 тис. осіб, що становить 31 % від загальної чисельності зайнятих у галузях економіки. Надходження до місцевого бюджету від підприємницької діяльності зросли порівняно з попереднім роком на 24,3% та становлять майже 18 % загальних надходжень.

За звітний період збільшились на 5 % обсяги пасажирських перевезень. Отже, пасажирооборот виконано на 111,6 %. Вантажним транспортом міста перевезено майже 1,7 млн. тонн вантажів, або на 0,2 % більше, ніж у минулому. Основним проблемним питанням міського автомобільного транспорту впродовж останніх років залишається перевезення пільгових категорій населення. Розміри передбачених у державному бюджеті відшкодувань становили лише третину від здійснення пільгових перевезень. Основним перевізником громадян пільгових категорій залишається КП "Чернігівське тролейбусне управління". Обсяг пасажироперевезень електротранспортом навпаки скоротився на 3,9 %.

Існуюча нестабільність у фінансово-банківській системі негативно впливає на процес приватизації. Протягом року приватизовано 21 об'єкт комунальної власності територіальної громади міста, що складає 84 % від запланованого. Деякі об'єкти підготовлені та затверджені до приватизації у 2008 році, а договори купівлі-продажу будуть укладені у 2009 році.

За 2008 рік бюджет міста отримав до загального і спеціального фондів 601, 5 млн. грн., забезпечивши виконання затвердженого річного планового показника з урахуванням змін на 98,9 %. Через негативний вплив кризових явищ в економіці міста загальний фонд міського бюджету недоотримав 8,7 млн. грн.

Видаткова частина загального фонду бюджету м. Чернігова склала 494,2 млн. грн. Загальний обсяг асигнувань на благоустрій міста за звітний період склав понад 6,8 млн. грн. На виконання Програми освітлення міста освоєно понад 1,2 млн. грн. Через обмеженість коштів на капітальний ремонт житлового фонду профінансовано 2,8 млн. грн., або 10-15 % від потреби. Протягом року відновлено покрівель на суму 7,4 млн. грн. На започатковану Програму модернізації та заміни ліфтів у житловому фонді міста на 2008-2015 роки з цільового фонду міського бюджету виділено 420,3 тис. грн.

Впродовж року проводились роботи з реконструкції аварійних каналізаційних очисних споруд, замінено понад 2 км аварійних ділянок водопровідних мереж, відремонтовано 44,5 тис. кв. м асфальтобетонного покриття доріг і тротуарів, проведена реконструкція автоматизованої системи керування дорожнім рухом тощо.

Системою соціального страхування у місті охоплено близько 169,7 тис. застрахованих осіб та 76, 1 тис. пенсіонерів. На кінець звітного періоду загальна чисельність одержувачів пенсій та допомоги збільшилась порівняно з початком року на 996 чол. і склала 75 942 особи. Протягом року призначено різних видів соціальної допомоги на суму 70,6 млн. грн. Житлові субсидії, які у місті отримують 6 638 сімей, призначені на загальну суму 7 254, 9 тис. грн.

Підводячи підсумки роботи господарського комплексу за 2008 рік, начальник управління економіки Л. Максименко зауважила, що, не зважаючи на негативні наслідки фінансово-економічної кризи в економіці міста та недовиконання міського бюджету, все ж вдалося забезпечити стабільне функціонування на належному рівні міського господарства, освіти, культури, охорони здоров'я та підтримку найменш захищених верств населення.

За інформацією управління економіки
міської ради






Коментарі (0)
avatar