реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

На шляху до гармонії сил природи і людей

Природа України – найкрасивіша у світі, багата, щедра, різноманітна.

Люди – працьовиті, терплячі, талановиті.

Поклоніння матері-Природі, пошуку у неї захисту і засобів життя, а в окремі періоди і виживання, генетично закладені попередніми поколіннями у більшості із нас.

Сьогодні питання стосунків навколишнього середовища і людської цивілізації набуло глобального характеру. Усім нам необхідно усвідомити важливість даної проблеми, об’єднатись навколо спільної мети, для того, щоб здійснити переворот у відносинах між суспільством і природою.

В останнє десятиліття в місті Прилуки діяла довгострокова програма покращання довкілля. Було виконано ряд природоохоронних заходів: каналізовано Заудаївський мікрорайон, підключено до міської мережі масив М’ятно-дослідної станції, введено в дію очисні споруди зливної каналізації А/Т Тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки», заводу пластмас, побудовано 2 сміттєприймальні пункти, виготовлено та встановлено сотні контейнерів для збору побутових відходів, поступово росте рівень якості благоустрою об’єктів будівництва.

Проаналізувавши екологічну ситуацію в місті, можна виділити фактори, що найбільше впливають на навколишнє середовище. Насамперед це:

проблема розміщення відходів: стихійні сміттєзвалища, вплив полігону побутових відходів, малі обсяги заготівлі вторинної сировини (пластик, папір, ганчір’я, шкіра, тощо), утилізація біовідходів;
забруднення річки Удай зливовими стічними водами, які змивають з вулиць бруд, мастила і без очистки стікають у річку;
винесення в натуру меж прибережної захисної смуги річки Удай, факти забудови заболочених ділянок в її межах;
забруднення річки та замулення каналу скиду з очисних споруд очищеними стічними водами;
зростання обсягів викидів шкідливих речовин від автотранспорту;
не вжиття заходів по рекультивації території старого сміттєзвалища, ставка-накопичувача, полів фільтрації масиву М’ятно-дослідної станції, як наслідок – декілька гектар землі втратили свою первинну родючість, не приведені у стан, придатний до використання і не повернуті землекористувачу;
проблема забруднення ґрунтів та ґрунтових вод в районі складів паливно-мастильних матеріалів військової частини;
неефективне використання підземних водозаборів КП «Прилукитепловодопостачання», декілька свердловин роками не використовуються.
Саме вирішення цих проблем потрібно закласти в основу майбутніх природоохоронних програм міста. Враховуючи важкі економічні умови в державі, частину робіт можуть виконати своїми силами як підприємства Прилук, так і самі прилучани.

Адже лише від нас з вами залежить, чи бути стихійним звалищам на прилуцьких вулицях, ніхто крім нас не стане прикрашати прибудинкову територію квітами, не засмічувати вулиці, а тим самим і річку, і багато дечого іншого. Різні варіанти можна розглядами і на шляху вирішення проблем рекультивації ставка-накопичувача та полів фільтрації.

На жаль, в останні роки значно знизилась громадська активність у природоохоронній діяльності. Звернення громадян загалом стосуються вузького кола питань, здебільшого – це відносини між сусідами. Пасивні у цих питаннях і політичні сили.

Проте, активізувалась екологічна просвіта серед учнівської молоді, настав час активніших практичних кроків.

З найкращої сторони можна відзначити діяльність молодіжної громадської організації «Екоспектр», яка проводить значну роботу по пропаганді екологічних знань, розвитку зеленого туризму, облаштуванні місць відпочинку, розчистці джерел, вивченню рідкісних та зникаючих рослин на території нашого краю.

Залучення найбільш активних представників громадськості до прийняття рішень з питань природоохоронної діяльності та безпосередньої участі в реалізації планів сприяє усвідомленню кожною людиною своєї особистої причетності до стану довкілля і своїх реальних можливостей впливу на цей стан.

Н.В.Дідусенко, головний спеціаліст Південного сектору з охорони навколишнього природного середовища Держуправління ОНПС в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar