реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Діяльність проектних організацій та екологічна експертиза

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області здійснювало в минулому році експертно-погоджувальну діяльність, спрямовану на упередження понаднормового впливу на довкілля.
Відділом державної екологічної експертизи в 2008 році здійснено 250 експертиз проектів будівництва та реконструкції об’єктів, які були розроблені більш ніж 60 проектними організаціями Чернігівської області та України.
За видами планованої діяльності розглядалися такі проекти: АЗС, станцій технічного обслуговування, складів ПММ – 40 проектів, об’єктів виробництва тепла – 53, об’єктів машинобудування, металообробки, промислових – 26, водозаборів та мереж водопроводу – 20, каналізаційних очисних споруд і мереж – 15, об’єктів видобування, переробки нафти і газу – 14, об’єктів деревообробки – 11, готелів, баз відпочинку, кафе – 11, об’єктів по виробництву продуктів харчування – 9, автошляхів, мостових переходів – 9, тваринницьких комплексів, об’єктів зернопереробки – 8, гідротехнічних споруд, меліоративних систем – 7, виробництва будівельних матеріалів – 5, переробки, зберігання, поховання відходів – 2, природовідновлювальних робіт – 1 та інші.
На стадії експертизи зазначених проектів вдалося усунути багато порушень природоохоронного законодавства, які надалі при їх реалізації привели б до погіршення стану довкілля. За результатами проведених експертиз 62% проектів, що вперше подавалися на екологічну експертизу, були повернуті на доопрацювання, що свідчить про незадовільний рівень якості проектної документації.
При розробленні проектної документації на будівництво будь-якого об’єкту, проектні організації зобов’язані здійснювати оцінку впливу його на навколишнє природне середовище (ОВНС) і керуватися при цьому вимогами чинного законодавства, міжнародних конвенцій, чинними будівельними нормами, а також місцевими екологічними умовами та обмеженнями.
Але більш ніж у половині проектів спеціалістами відділу екологічної експертизи виявлені порушення вимог законів, кодексів природоохоронного спрямування, вимог нормативних документів, будівельних норм, визнано недостатніми заходи, спрямовані на захист навколишнього природного середовища.
Основними недоліками представлених проектних матеріалів є: відсутність заходів щодо охорони земель; недостатність заходів, що забезпечують раціональне використання та охорону вод від забруднення; відсутність рішень по утилізації відходів виробництва; невиконання вимог законодавчих актів щодо збереження, охорони і відтворення об’єктів рослинного світу; недостатність обґрунтувань щодо наведеної оцінки рівня забруднення атмосферного повітря, відсутність компенсаційних заходів по рівноцінному покращенню рослинного світу, земельних ресурсів, недостатність врахування громадських інтересів тощо.
Слід зазначити, що існують нормативи проектування та науково обгрунтовані методи оцінки впливу на навколишнє природне середовище, за якими проектні організації і повинні оцінювати діяльність кожного об’єкту і пропонувати відповідні заходи щодо охорони довкілля.
На жаль багато проектних організацій розробляють розділи ОВНС шаблонно, без вивчення ситуації і, що головне – подібні недоліки повторюються з проекту в проект. Це ускладнює роботу експертів, збільшує терміни погодження і затвердження проектів запланованої діяльності та, відповідно, викликає нарікання замовників, підприємців на бюрократичну тяганину.
Потребує поліпшення якість розробки розділу ОВНС в складі проектної документації таких проектних організацій як ПП “Моцьор”, ПП “Ековент”, ПП “Чабаненко П.Г”, ТОВ “Укргазтех”, ПП “Майстерня архітектора Травки”, КДПВІ “Чернігівагропроект”.
Більш відповідальне ставлення до екологічних вимог ВКП ДП “Укрдіпрдор”, ДП “Водземпроект” ВАТ “Чернігівводпроект”, СПД Козловська, ЗАТ “Архітектурна майстерня комплексного проектування”.
Доцільно всім проектним організаціям переглянути ставлення до власної діяльності і приділяти увагу перепідготовці та навчанню спеціалістів з метою підвищення якості розробок.
Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області сподівається на порозуміння і покращення спільної співпраці з проектними організаціями, адже у нас спільна мета – гарантування безпечного для життя та здоров’я людей навколишнього природного середовища.


Начальник відділу
державної екологічної експертизи
Держуправління охорони навколишнього
природного середовища в Чернігівській області І.Хоменко






Коментарі (0)
avatar