реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чернігівщина. Експертиза навколишнього природного середовища

Відділ державної екологічної експертизи Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області провадить діяльність, пов'язану з еколого-експертною оцінкою передпроектної та проектної документації будівництва та реконструкції об'єктів.
Протягом 2008 року відділом загалом розглянуто 250 комплектів матеріалів передпроектної та проектної документації. В рамках комплексної державної експертизи розглянуто 199 проектів та у відокремленому порядку - 51.
За результатами розгляду 150 проектів отримали позитивну оцінку, а 100 (40 wacko - повернуті на доопрацювання через порушення вимог чинного природоохоронного законодавства, інших нормативних документів.
В 2008 році зросла частка проектів, розглянутих в рамках комплексної державної експертизи з 74 % у 2007 році до 80 % у 2008.
Серед найзначніших проектів, які отримали позитивну оцінку слід відзначити робочий проект "Природовідновлювальні роботи по локалізації та ліквідації наслідків забруднення нафтопродуктами ґрунтів та ґрунтових вод складів пального, підземного трубопроводу та прилеглої території колишньої військової частини А 2816" оскільки цим проектом планується вирішення наболілої проблеми шляхом здійснення термінових заходів ліквідації негативних наслідків експлуатації резервуарного парку складів пального та систем паливних комунікацій. Як наслідок очікується поліпшення стану геологічного і гідрогеологічного середовища.
Знаковим є проект "Реконструкція колишніх будівель птахофабрики під свинокомплекс потужністю 22000 голів на рік, с.Городище Бахмацького району", який свідчить про відновлення сільського товарного виробництва.
Серед проектів, які повернуто на доопрацювання та оцінено негативно у зв'язку з порушенням статей Водного, Земельного кодексів, кодексу України "Про надра", будівельних норм:
- робочий проект "Очищення водойми в заплаві р.Бурчак поблизу с.Браниця Бобровицького району Чернігівської області", що передбачав поглиблення річки, яка протікає в межах гідрологічного заказника місцевого значення, для риборозведення;
- робочий проект "Піщаний кар'єр місцевого значення для господарських потреб біля с.Антонівка Варвинського району Чернігівської області", що не враховував наявність у зонах впливів об'єктів природно-заповідного та водного фондів, не передбачав компенсаційних заходів;
- робочий проект "Будівництво водойми на землях Малокошелівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області", яким необґрунтовано перебільшено площу земельної ділянки, наданої для зазначених цілей, а також передбачено користування надрами без відповідного дозволу.
Виконуючи функції державної екологічної експертизи проектів будівництва чи реконструкції, Державне управління ще на стадії проектування попереджає нанесення шкоди навколишньому природному середовищу, тим самим забезпечуючи конституційне право людини на проживання в безпечному для життя і здоров'я середовищі.
Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області





Коментарі (0)
avatar