реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Україна – без Гонгадзе !?

Вісім років тому 28 листопада 2000 року з заяви О.Мороза у Верховній Раді України із звинуваченнями Президента України Л.Кучми, міністра внутрішніх справ Ю.Кравченка та глави адміністрації президента В.Литвина у плануванні ними злочину - викрадення незалежного журналіста Георгія Гонгадзе - та їхній безпосередній причетності до його вбивства, розпочався «касетний» скандал. Записи розмов, здійснені майором М.Мельниченком в кабінеті Л.Кучми, начебто переконливо свідчили про їх причетність до цього. Верховну Раду і суспільство заштормило…
Вперше з часу набуття незалежності проти діючого режиму об’єдналися «ліві» і «праві» - розпочалася акція «Україна - без Кучми !». Хвиля акцій протесту прокотилася Україною, в багатьох містах пройли акції протесту, виникли наметові містечка. Режим Л.Кучми протидіяв різними засобами. Наприклад, в Чернігові влада застосувала звичний для неї прийом – у зв’язку з анонімним телефонним дзвінком про замінування торгового центру «Дружба». Тому звідти та прилеглої до нього площі примусово евакуювали всіх, а площу оточила міліція. Саме на цій площі в цей час почалося встановлення наметів учасників акції. Після трьохгодинних і звісно безуспішних пошуків бомби торговий центр відкрили, але за цей час намети і антипрезидентські транспаранти зникли.
Вже не має в живих генерала Ю.Кравченка, «орли» якого, як виявилося, і були пішаками-виконавцями цього злочину. Тільки вони і потрапили на лаву підсудних. Для всіх інших учасників тих подій все, здається, обійшлося…
Більш того, автор красномовного відповіді на звинувачення у причетності до злочину («Були часи більш важкі, але підліших не було !») В.Литвин з 2002 по 2006 рік перебував у кріслі голови Верховної Ради України. Крім того «потрібний Україні» очолює Народну партії України, має фракцію власного імені у Верховні Раді та веде активну виборчу президентську кампанію. До того ж 9 грудня 2008 року за підримки КПУ, БЮТ і частини фракції НУ-НС В.Литвин вдруге обраний головою ВРУ.
Голова тимчасової слідчої комісії по розслідуванню обставин зникнення журналіста Г.Гонгадзе О.Лавринович, якого обурені журналісти самі запропонували на цю посаду, за цей час змінив не тільки партійну належність - з Руху перейшов до Партії регіонів, але й побував у кріслі міністра юстиції і нині є першим заступником голови ВРУ.
У Партію регіонів перейшов і інший колишній рухівець, а у 2000 році секретар цієї ж комісії народний депутат С.Головатий.
Головний захисник Л.Кучми під час «касетного» скандалу представник президента у ВРУ Р.Безсмертний нині працює в секретаріаті президента В.Ющенка, а у 2005 році займав посаду віце-прем’єр міністра.
Розійшовся зі своїм партійним товаришем О.Морозом і один із керівників акції «Україна – без Кучми !» Ю.Луценко, який вдруге за останні 4 роки займає посаду міністра внутрішніх справ України.
Отже, майже всі дійові особи «касетного» скандалу у «великій» політиці, а Л.Кучма у серпні 2008 року помпезно відзначив свій 70-літній ювілей. Крім того прем'єр за тих часів В.Ющенко став президентом, віце-прем'єр Ю.Тимошенко - прем'єром. І це в той час коли продовжується наруга над рідними Георгія Гонгадзе – вони досі не мають можливості прийти на його могилу.
21 травня наступного року журналісту Георгію Гонгадзе було б лише 40 !

Сергій Соломаха
P.S. З запису на плівці майора М.Мельниченка:
"Кучма - Я хотів попросити вас про от таку форму. Ну, використать, щоб я не забув. Гонгадзе цей.
Кравченко - А я, ми працюємо по ньому. Значить ...
Кучма - Я ж кажу, вивезіть його, викиньте. Оддайте чеченцам (нерозбірливо), а тоді викуп.
Кравченко - Ми продумаємо. Ми сдєлаєм так, чтоб.
Кучма - Значить вивезти його, роздягнуть, бля, без штанів оставить, хай сидить. Я б зробив просто, бля...
Кравченко - Сьогодні мені доповідали. Ми там дєлаєм трошки, трошки треба вивчити, ми зробимо. В мене зараз команда боєвая, орли такіє, що делают все, что хочеш. Значіт вот такая сітуація.
Литвин - Щось я не зрозумів, по Гонгадзе ви промовчуєте?
Кравченко- Відверто. Ну, я вам доповідаю. Там ми трохи прокололися."






Коментарі (0)
avatar