реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Футбольна корупція: скандальною заявою президента «Десни» займеться прокуратура

Набирає обертів скандал в українському футболі, спричинений недавньою заявою на прес-конференції президента чернігівського футбольного клубу «Десна» Олексія Савченка.

Пояснюючи невдалу гру команди, банкір пояснив це недоброзичливим ставленням футбольних суддів до команди. А ставлення змінилось від того, що клуб припинив давати суддям хабарі. Саме ними Савченко пояснив успіхи клубу в минулому сезоні. Правда, президент клубу заявив, що сам він проти хабарів і не давав їх, а його гроші роздавали суддям функціонери клубу, в тому числі і звільнений нині тодішній головний тренер Кучеренко. Савченко заявив, що може назвати суддів, яким давалися хабарі. Щойно Комітет чесної гри Федерації футболу України завершив перевірку заяви Савченка.

На засіданні президії Федерації комітет назвав прізвища кількох арбітрів, які підозрюються в отриманні хабарів. Їх, а також підозрюваних у даванні хабарів колишніх функціонерів клубу «Десна» комітет запропонував відсторонити від футбольного життя і матеріали передати правоохоронні органи. А от самого Савченка комітет запропонував не займати, бо, мовляв, він своїми діями посприяв боротьбі з корупцією у футболі.

Іншої думки стосовно Савченка був президент федерації футболу України Григорій Суркіс. Він запропонував притягти до відповідальності й президента «Десни» — за участь в підкупі, тобто, в корупційних діях. Таке рішення й ухвалила Федерація. Згідно з ним, до прокуратури Чернігівської області передаються матеріали і на підозрюваних суддів, і на тих «деснянців», котрі підозрюються в даванні хабарів, і на Савченка також. Федерація просить прокуратуру розібратися, чи дійсно є в цій історії порушення закону, а якщо є, то притягти винних до кримінальної відповідальності.

А що ж сама команда? Вже після початку скандалу «Десна» сенсаційно виграла в чемпіонаті України в першій лізі 5 матчів підряд і піднялася з передостаннього місця у другу лігу, аж на 7 місце. Правда, після цього у неділю, приймаючи вдома аутсайдера — «Прикарпаття» з Івано-Франківська, «Десна» досягла лише нульової нічиєї. Втім, і перемоги в гостях і невиразна нічия вдома з аутсайдером знавців спорту вже не дивують. Перемоги дехто пояснює тим, що після цього скандалу судді почали, навпаки, підсуджувати на користь «Десни». А остання нічия могла бути спеціально подарованим івано-франківцям очком у турнірну таблицю.

Адже «Десні» цього сезону навряд чи пробитися у вищу лігу, але, схоже, вже й не загрожує виліт з першої. Тому такі матчі іноді продаються-купуються. Це називається договірними матчами — ще один давно відомий різновид брудного спорту. Так воно насправді чи ні, але вболівальники вже перестають вірити в чесну гру. І все це гидко й противно.

До речі, оскільки скандал ще лише розгортається, то подейкують, що може бути покарана й команда «Десна» в цілому. Наприклад, її взагалі можуть виключити з чемпіонату, позбавити статусу команди майстрів. А це вже буде ганьбою для міста, адже «Десна» — команда зі славною історією, улюблена для кількох поколінь чернігівських вболівальників.

Петро АНТОНЕНКО









Коментарі (0)
avatar