реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Хто і куди веде профспілки?

Конфлікт у Федерації профспілкових організацій триває протягом кількох років — підтвердив в.о. голови цієї структури Сергій Павленко на зустрічі у Чернігівському прес-клубі реформ.
Під час прес-конференції відчувалось,що нова команда знає, що робить, до якої мети йде, і має реальні можливості для реалізації своїх планів. Які вони? На досить гострі та прискіпливі запитання керівники «нової» профспілки відповідали стисло і точно в ціль.
Та, на жаль, так і залишилося поза увагою: чому зміна керівництва Федерації профспілок відбувалась не зовсім відкрито і наскоком, і як проходив сам процес вилучення печатки Федерації? Адже журналістська братія має одну версію, озвучену головою «старої» профспілки («Мутний час: атака на профспілки», газета «Сіверщина» від 20 листопада).
Нагадаємо, що голова Федерації «залежно-офіційної» профспілки Володимир Струк обрання керівником «нової» профспілкової структури Сергія Павленка вважає нелегітимним, оскільки, нібито, не дотримана обов’язкова статутна процедура такого призначення. У свою чергу його суперник С.Павленко вважає себе обраним: з 18-ти галузевих профспілок, що входять до Федерації, 13 (а це і є необхідні дві третини) – виявили недовіру В. Струку та його команді.
Щодо зламу дверних замків та сейфів то, як повідомив С.Павленко, його люди такими діями не займались. Він висловив припущення, що це могли зробити його опоненти заради провокації. На підтвердження своєї «гіпотези» новий профспілковий керівник розповів, що вони зафіксували, як відома йому особа (навіть навів прізвище) разом з кількома кремезними чоловіками у камуфляжній формі в червоних беретах о 4-й годині понеділкового ранку увійшли в приміщення профспілок по вул. Шевченка, 5 у Чернігові, а о 6-їй годині туди зайшло ще декілька осіб.
Сергій Аверченко (за освітою – військовий), тимчасово виконуючий обов’язки заступника голови Федерації профспілок Чернігівської області, повідомив, що небажання «старої» команди працювати з незалежними профспілками викликано, в основному, через майнове питання. «Колишні» керівники продали вже перші два поверхи і підвал різним організаціям – 600 м2 за 37 тисяч гривень (тепер зрозуміло, чому підвальне приміщення, про яке ми писали у попередній публікації, ніхто не охороняв).
Сергій Аверченко: «Наші попередники борються за свої крісла, а нам це непотрібно. Ми – нова команда для захисту трудящих… Хто працює – той не повинен жити бідно».
Але самі «трудящі» добре знають, як і в що можуть перетворитися подібні гасла з часом.
Профспілки – потужна і впливова сила. І якщо відповідні державні інституції вчасно не втрутяться у їх діяльність і не скерують у потрібне (знову ж – в інтересах держави) русло, може виникнути небезпека ситуативної некерованості, якою обов’язково скористаються ті ж профспілкові союзи, але вже задля керованості масами…
Сергій КОРДИК








Коментарі (6)
avatar
1
"На досить гострі та прискіпливі запитання керівники «нової» профспілки відповідали стисло і точно в ціль." Одним словом по-військовому.
Явний перебор, Сергію, бо тимчасово виконуючий обов"язки голови ФП С.Павленко так і не назвав ні свій рік народження, ні учбові заклади які ще закінчив, крім "политеха", ні свій сімейний стан і прочая, прочая, прочая.
А С.Аверченко дослівно сказав: "Наша команда, мы пришли взять в руки инструмент защищать трудящихся." Всі т.в.о., крім студента "педа" Максима Конашевича, відповідали на питання журналістів виключно на общепонятном.
avatar
2
Кордику, знаю Вас як принципову людину, тому й здивувався оцінкою прес-конференції.
Час покаже хто правий, але я вважаю, що такі методи захоплення влади у профспілках є бандитськими.
avatar
3
Дії представників "нової" профспілки кваліфікувати "бандитськими" ніяк не можна, оскільки цей термін є виключно юридичний. А обов'язковою ознакою бандитизму є наявність у групи зброї. Саме в цьому є небезпека для суспільства діяльності банди. Як відомо, члени новостворених профспілок були не озброєними - ані вогнестрільної, ані холодної зброї вони не мали. До того ж, ніякого насильства (не обов'язкова ознака) ні до кого вони не вчиняли. Інша річ - заволодіння печаткою. Але, якщо я не помиляюсь, саме за цією статтею і порушена Кримінальна справа. Так що з юридичної точки зору дії представників "нової" профспілки називати бандитськими не можна. Але дякую, пане Черняков, за Вашу особисту точку зору.
avatar
4
С.К., мовчання ознака згоди !
avatar
5
Звичайно, пане Сергію - не всі представники "нової" профспілки відповідали якраз на Ваше запитання так, як, можливо, хтось того хотів ("і не точно, і не в ціль"). Але що ж вдієш - вони на це мали право. На інші запитання, погодьтеся, відповідали "точно і в ціль". Чи Ви й тут заперечуєте?
avatar
6
За словами пана Павленка, змінено керівництво обласної організації профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів (входить до ФПО). Проте, наприклад, членів профспілки Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» ніхто не запрошував на так звану позачергову конференцію профспілки будівельників, не запрошувалися на неї й інші організації. Отож, очевидно, ця конференція відбувалася у «схроні». Відтак, у мене великі сумніви щодо легітимності обрання Павленка і Аверченка керівниками (навіть тимчасовими) ФПО.
Голова профкому Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.
avatar