реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Криза для олігархів?

В Комітеті з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради більш як дві години з народним депутатом Анатолієм Гриценком, колишнім міністром оборони, спілкувався журналіст «Сіверщини».
Народний депутат висловив своє, відмінне від інших політиків, бачення ситуації в державі.
Анатолій Гриценко: « У нас зараз три уряди: один уряд на вулиці Грушевського, який очолює зараз прем’єр Тимошенко, другий уряд на вулиці Командарма Камєнєва, який «очолює» секретар РНБО Раїса Богатирьова і третій уряд на вулиці Банковій, який очолює, можна сперечатися, чи то президент Ющенко чи голова Секретаріату Віктор Балога».
Фінансова криза переходить в економічну. Її масштаби такі, які ми не бачили десятиліттями. Це об’єктивний фактор, але зі знаком «мінус» для нашої держави. Але є і внутрішні фактори, які поглиблюють цю кризу. Вони виражаються в нестабільності гривні, ненаповненні бюджету, зупинці підприємств (промисловість, яка працює на експорт), примусових неоплачуваних відпустках, масовому звільненні людей, негативній тенденції в агропромисловому секторі. Фахівці прогнозують, що до кінця року примусово роботу в Україні залишать понад 2 мільйони людей.
Ціни на зерно відрізняються від минулорічних у три рази в бік зменшення. Наприклад, соняшник минулого року коштував понад 3 тисячі гривень за одну тонну, зараз вже тисячу, навіть 850 гривень (в попередньому випуску «Сіверщини» ми писали про таку ситуацію в господарстві Хотинівки Носівського району, коли у засіках повно зерна, а реалізувати не можна). Це при тому, що для збору рекордного врожаю наші селяни тільки на паливо витратили в порівнянні з минулим роком більше на 6 мільярдів гривень. Фактично ми стоїмо перед фактом руйнування сільськогосподарської галузі.
Відбувається дисбаланс на валютному ринку. Цього року відбулося суттєво, в порівнянні з минулим роком, збільшився імпорт. Від цього втрачається власне виробництво. Друга суттєва негативна складова - це погіршення умов для наших експортерів. А експортна складова в нашій економіці перевищує 40 %. Третій фактор -- держава має величезні борги (більше ста мільярдів доларів). Не держава, як інститут, тому що державний борг незначний, а приватні структури, які виступають від імені держави. Понад 25 % з цих боргів короткострокові. Їх треба повернути за період від трьох до шести місяців. Це величезний тягар зобов’язань, з якими зараз не можуть справитися в нашій країні.
Фактично в країні відсутня система державної влади, відсутня вертикаль влади, втрачена довіра людей до влади. Влада не вміє ухвалювати консолідованих рішень. Натомість виходять «з -під пера» нерозумні рішення, які шкодять нашій державі. Не виконуються закони, не виконуються укази Президента, постанови Кабміну. Про них забувають через декілька днів після ухвали, як вони вийшли в світ. Немає довіри у відносинах між президентом і прем’єр-міністром. Ці відносини є абсолютно ворожими. Відсутня єдність у парламенті, а тому він не може працювати ефективно.
При недавньому коливанню курсу валют хтось нагрів руки на мільйони доларів. А правоохоронні органи не вживають ніяких дій. Через це втрачена довіра і до Національного банку, і до уряду. А без такої довіри ми не зможемо вийти з кризи. Анатолій Гриценко переконаний, що абсолютно правильно парламент прийняв з подачі Президента закон, який передбачає першочергові заходи з подолання кризи. Але це тільки 5 % того, що має бути зроблено. Попереду ще 95 %. Тому що в цьому пакеті мова йде лише про перші кроки для стабілізації фінансового сектору. Там немає нічого, що дало б можливість говорити про захист робочих місць, про створення умов і стимулів для недопущення переходу фінансової кризи в реальний сектор економіки.
Треба поставити крапку на темі дострокових виборів, які в нинішніх умовах проводити ніяк не можна. Це був би абсолютно безвідповідальний, злочинний крок перед народом України. Без дієздатної Верховної Ради подолати кризу сьогодні неможливо. Треба приймати закони, вносити зміни до бюджету цього року, приймати бюджет на наступний рік… Ми абсолютно чітко розуміємо, що не тільки депутати підуть на вибори, а піде вся держава – починаючи від Президента, прем’єра, віце-прем’єрів, міністрів, губернаторів, мерів – «танцуют все!» А ще ж: вибори істотних змін в структуру парламенту не внесуть, і знову ті самі люди прийдуть до Верховної Ради.
Слухав Сергій КОРДИК








Коментарі (0)
avatar