реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Смерть «Вусатого»

У ніч з середи на четвер о 2 годині 15 хвилин у під’їзді 5-поверхового будинку по вул. Князя Чорного, 11 у Чернігові пролунав вибух невідомого пристрою. У результаті загинув 22-літній Антон Ніконенко, відомий серед друзів як «Вусатий». Він мав довгі чорні вуса та козацький чуб. Працював електриком на ЧАЕС.

Тієї ночі, як розповідають його друзі, Антон лишився на ніч у храмі св. вмц. Катерини. Річ у тому, що від часу передачі храму УПЦ Київського патріархату в церкві постійно ведеться чергування з метою недопущення захоплення його вірними УПЦ Московського патріархату. О 1-ій годині ночі хлопець, залишивши речі, пішов з храму, сказавши, що йде в магазин по цигарки.

Офіційно — від міліції

О 2.15 до міліції надійшло повідомлення про те, що за зазначеною адресою між 1 і 2 поверхами стався вибух.

На місце події прибули співробітники обласної й міської міліції на чолі з першим заступником начальника управління Сергієм Потапенком та фахівці вибухо-технічної служби, які виявили вбитого зі слідами поранень на обличчі від вибуху невідомої речовини у бляшаній банці з-під кави.

У результаті потужного вибуху вибиті шибки на 1-му і 2-му поверхах, пошкоджене підвіконня в під'їзді.

Слідство встановлює речовину, що спричинила вибух, а також як і з якою метою потерпілий з'явився у цьому будинку. За словами начальника відділу зв'язків із громадськістю облуправління міліції Сергія Бриля, загиблий раніше не перебував у полі зору міліції.

Керує розслідуванням перший заступник начальника обласного управління УМВС у Чернігівській області Сергій Потапенко.

Версії

Наступного дня після трагедії було допитано декілька десятків друзів та знайомих Антона Ніконенка, причетних до національно-патріотичних організацій міста, проведено декілька обшуків, жодних результатів це не дало.

Одним з допитаних був священик храму св. вмц. Катерини протоієрей Євген Орда:

«Коли Антон вийшов з церкви, я вже спав. Хоча пригадую, що того вечора він був веселим та спокійним, жартував. Зі слів хлопців, що були в храмі, – Андрія Сульжика та Миколи Бруя – Антон вийшов близько першої години в магазин. Зранку прокинувшись, я знайшов речі Антона та хлопців, які сказали, що чекають Антона. Про його смерть мені розповіли по мобільному телефону близько 11 ранку. О 12.00 я вже їхав автомобілем з працівниками міліції на допит, причому по мобільному хтось сказав: «Можете не шукати його, він вже за межами України». На що працівник міліції відповів: «Він вже з нами».

Вдома було проведено обшук. Уперше в житті я побачив, що таке перехресний допит і допит по колу. Мене допитували троє слідчих, за 6 годин я обійшов усі кабінети слідчих на 3-му поверсі. Нічого злочинного виявлено не було. Антон був дуже гарною людиною, безвідмовною. У нього ніколи не було ворогів, він з усіма знаходив спільну мову. На мій погляд, це була продумана провокація проти церкви, чернігівського українства».

Існує версія, що Антон якось причетний до замовного замаху, адже в цьому будинку, який розташований у центрі міста біля будівлі обласної адміністрації, живе досить багато впливових та заможних людей. За інформацією джерел із правоохоронних органів, саморобний вибуховий пристрій не завдав великої руйнівної сили.

«Скоріш за все це був саморобний дистанційний пристрій, — вважає один з експертів. — До речі, підривники збирають вибуховий пристрій на місці підриву».
Проте, наскільки відомо, пульта не було знайдено поруч.

«У під’їзді будинку, де стався вибух, не проживає жодного економічно чи політично значимого мешканця. Простіше кажучи, там переважно живуть пенсіонери», — пояснює прес-секретар міського управління міліції Марина Кордик.

Тобто версія із замахом не витримує критики.

Сумують друзі

«Я знаю Антона вже років 5 — 7, — розповідає його друг Сашко Михайлов, — він був дуже доброю людиною, життєрадісною, адекватною у всіх ситуаціях. Такого, що йому приписують, він зробити просто не міг. Скоріш за все, це була якась підстава». Так, до речі, вважають багато його друзів.
Під час відспівування в храмі священики молилися за «убієнного Антонія».

На похорон Антона прийшло декілька сотень чоловік, переважно молодь. На відомому інтернет-ресурсі «В контакті» було створено групу «Світлої пам’яті Антона Ніконенка (Вусатого)», де можна прочитати про Антона, подивитися фотографії, залишити свій коментар про трагедію.

Дмитро Плунський, зокрема, пише: «Вечная память... До сих пор не могу поверить...»

Артем METAL Варакін: «Шкода, що ми так мало бачились, але для мене ти завжди залишишся таким, яким я тебе пам'ятаю. З коментарів я бачу, що ти був світлою, доброю, чесною людиною і найкращим другом. Люблю тебе. Твій двоюрідний брат».

Настьона СахарА Виговська: «Нехай земля тобі буде пухом, друже! Ти був справжньою людиною! Вічна пам'ять!»

Олександр Бєлов: «Как?!!!! Усатый... Не может быть...Ты... Не верю... Быть может, правда, что Бог забирает к Себе самых лучших и достойных... Ты всегда будешь в наших сердцах... Может, это шутка?... Я всё равно не верю... У каждого своя судьба... Надо попытаться с этим смириться.... Царство тебе небесное, надеюсь, там тебе лучше, чем было здесь».

...За словами працівників міліції, справа буде кваліфікована як необережне поводження з вибуховою речовиною. Складу злочину не встановлено. Справа буде закрита.

Дев'ять днів

Душа Антона пройшла місцями, які він любив. Янголи Господні показали йому рай. Так вчить православна церква, за долю якої він дуже вболівав. Там, під стінами Катерининської церкви, ми й подружилися. До сорока днів душа його пройде митарства, а місце їй уже підготовлене. Але – чому? Чому це сталося? Мовчать небеса...

[/r]Олександр ЯСЕНЧУК.






Коментарі (0)
avatar