реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Мазепа на лінії оборони

Завдяки першому заступнику голови обласної держадміністрації Георгію Чернишу в Новгороді-Сіверському проведено "круглий стіл", присвячений 300-- річчю воєнного українсько-шведського союзу. Вчителі історії слухали та дискутували з редакторами журналу "Сіверянський літопис" Сергієм Павленком та газети "Сіверщина" Василем Чепурним. Фоторозповідь про розкопки в Батурині подав Вячеслав Скороход.

"Навколо постаті Мазепи багато російських та радянських міфів", -- переконував найбільший в Україні мазепознавець Сергій Павленко. Він знає, що каже -- з- під його пера вийшли вже 5 книг про Мазепу, в тому числі і збірка документів, що тягне більш ніж на кілограм. С.Павленко повідомив, що дописує дослідження "Пётр I -- вор и изменник".

"Не майте ілюзій: йде справжня російсько-українська інформаційна війна, -- доводив редактор "Сіверщини" В.Чепурний. -- А на війні, як на війні: є штурмові загони, є оборонні, є тиловики, а є і дезертири. Мазепа -- одна з ліній нашої оборони".

Така різкість була дивно для декого зі слухачів, але історія -- теж річ жорстка. І якщо ми промовчуємо -- перемагають чужі міфи і з ними чужа ідеологія.
PS. "Ім"ям Росії" став князь Алєксандр Нєвський -- той, що мінімум двічі вирізав Новгород, що був побратимом (кровним 00 аньдою по-їхньому) хана Сартака, сина Батия, той, що за словами цариці Катерини у рік, який йому приписують для перемоги над тевтонцями, ще й не народився... Зрештою, це той Нєвский, що й помер у ординському шатрі, обпившись кумису -- істінно русского напою... Міфи досі давлять свідомість великої Росії.






Коментарі (0)
avatar