реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Ех, куплю жінці чобітки!" --

або Як Юлія Тимошенко бюджет представляла.
Її слухав кореспондент "Сіверщини".

Виступ прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко на представленні громадськості проекту Державного бюджету на 2009 рік нагадував рекламу сумновідомого МММ. – Ех, куплю жінці чобітки! – з гордістю заявляв Льоня Голубков і презентував глядачам графік росту маєтностей сім’ї Голубкових, стрілка на графіку намагалася проштрикнути небо. Подібні графіки, в кількості близько 80, презентувала і Юлія Володимирівна. Згідно її слів, уряд у проекті Державного бюджету на 2009 рік збільшив видатки розвитку на 79,5% порівняно з минулим роком. “Ми заклали видатки розвитку в кожну галузь, в кожну сферу”, - наголосила глава Уряду.

Юлія Тимошенко також відзначила, що розвиток науки та культури є пріоритетом насьогодні для уряду. Так прем’єр-міністр відзначила, що видатки бюджету 2009 року на науку та освіту збільшено на 33%, а, зокрема, на наукову та науково-технічну діяльність збільшено на 1,4 млрд. грн. Прем’єр-міністр також повідомила, що фінансування наукових розробок Академії наук України зросло на 35%, а наукові розробки Української академії аграрних наук – на 43%.

Проте, як зазначив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Роман Жуковський, Кабінет міністрів при розрахунку показників державного бюджету на 2009 рік виходив із ціни на природний газ 250 доларів за тисячу кубометрів. Такого висновку дійшли фахівці Секретаріату, проаналізувавши проект держбюджету на 2009 рік, що надійшов до них від уряду.

"У проекті ціни на газ не зазначено, але в матеріалах, які ми одержали від Мінфіну, передбачається, що ресурс для оплати енергоносіїв і ріст цін по всіх категоріях становить десь 40-45%. Це без обліку всіх складових, які входять до ціни на газ як товар. Тому ми із цього зробили висновок, і на цю цифру 40-45% планується підвищення вартості газу як товару", - підкреслив Роман Жуковський, відзначивши, що вона становить приблизно 252 долара.

6 червня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що ціна на газ, який поставляється Росією в Україну, з 1 січня 2009 року збільшиться майже вдвічі. А у 2008 році Україна купує газ за ціною 179,5 дол. за тисячу кубометрів.

Також уряд Юлії Тимошенко фактично визнав, що за два роки виплатити знецінені внески Ощадбанку СРСР неможливо. В 2009 році планується лише "продовжити виплати".

Єдиним графіком, де стрілка йшла вниз, був графік інфляції. Виявляється вона вже подолана! І ще, щоб ніхто не сумнівався у могутності української держави, якою керує така залізна жінка. Ріст ВВП у нас складає 10,8% Це найбільший ріст у Європі, де зараз відбувається економічна криза.

Розповідаючи про інфляцію, Юлія Володимитрівна прокоментувала її причину -- це, виявляється, монетарна політика попереднього уряду, відносно ж високих цін, то ціни у нас давно залежать від цін на світовому ринку. Шкода, що заробітна плата, на жаль, не залежить. І про це біла керівниця уряду промовчувала.

Згадала пані Юлія зате про політичну кризу. На початку свого півторагодинного виступу вона впевнено заявляла, що уряд працював, працює і буде працювати. В середині риторика вже дещо змінилася, виявляється, уряду заважають працювати, проте вона має надію все ж таки, що розумні люди у Верховній Раді дадуть можливість пропрацювати її уряду – уряду, який заробив понаднормово 32 млрд. гривень. Наприкінці виступу слова Юлії Володимирівни повністю відрізнялися від попередніх, - це в Україні є така політична традиція." Уряд, який робить щось для народу, для держави, не може працювати більше 8 місяців. Це ж саме трапилося і з моїм попереднім урядом, у 2005. Щоб нас народ не полюбив, не відчув хто дійсно щось робить".

Зайшовши під час обговорення до кулуарів заходу, я почув слова одного літнього дядька, який обговорював зі своїм знайомим бюджет: "Бюджет соціально орієнтований, проте він тільки на благо бюджетникам. Але аж ніяк не робітникам та малим підприємцям. Середнього класу ми не збудуємо..."

Слухав Юлію Володимирівну
Олександр ЯСЕНЧУК






Коментарі (6)
avatar
1
Верховна Рада має намір надати державним службовцям право на отримання пільгового безпроцентного кредиту на купівлю або будівництво житла. За ухвалення в першому читанні законопроекту №1400 «Про державну службу» проголосувало 361 депутат при 226 необхідних.

Рада планує законодавчо закріпити за держслужбовцями і членами їх сімей право на безкоштовне медичне обслуговування в держустановах охорони здоров’я. Такий же порядок медобслуговування планується зберегти за чиновниками і членами їх сімей після виходу на пенсію або у відставку.

Автор законопроекту, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Віктор Янукович оцінює витрати на реалізацію положень цього законопроекту в більш ніж 6,7 млрд. гривень.

За матеріалами «Українських новин»

avatar
2
Юля-брехуля!!! Не знаю яка в Україні дефляція, а ціни як росли, так і ростуть і на квитки і на ком.послуги і на все інше. Так само і її популістичний бюджет, який направлений на роздачу шмату гнилої ковбаси, а не на розвиток країни.
avatar
3
Шкода, що чомусь замовчується джерело появи додаткових 32 млрд. грн. в бюджеті.
На справді це - кошти від збільшення розмірів ввізних мита, ПДВ від імпорту, що додатково надійшли або ще надуть через масове ввезення товарів з-за кордону в наслідок штучного укріплення гривни. Крім того, щоб це ще сталося треба було змінити також деякі закони щодо оподаткування. Виникає питання - якщо для збільшення надходжень до бюджету треба змінити закони про оподаткування, то що це за "заробляння" коштів урядом ? Це звичайне збільшення податкового тиску.
Звісно після стрімкого зростання імпорту через 6-8 місяців наступає зворотний процес - вимивання валюти, її нестача в державі, загальмування розвитку вітчизняного виробництва через не конкурентність відчизняних торарів. Цей фокус вдався у 2005 році, тому що світові ціни на метал зростали і забеспечили надходження дефіцитної валюти в Україну.
У 2008 році Ю.В. треба було швиденько, швиденько(ледь не з 1 січня ) на голому популізмі(наприклад, однотисячному) підняти свій рейнинг і ускочити у президенти.
Але не вийшло. Світова економічна криза, падіння цін на метал. Тому треба було знайти крайнього, звісно, президента.
До речі, у нас завжди в усіх негагаздах зажди винні були гетьмани, царі, генсеки, а народ був гарний...
Тож проблем у Ю.В. з цим не було...
avatar
4
Оен интересно. Здесь кроме Василя, Андрея и Сергея ещё кто-нибудь газету читает? Почему нет комментариев? Сами написали, сами прочитали и сами прокомментировали? biggrin
avatar
5
Про те що читають ви самі маєте змогу побачити по переглядам відповідної сторінки.
Але здебільшого люди мають великі лінощі щоб зареєструватись та коментувати статті.
Вважаю, помилково припускати перегляд сайту опираючись на кількість коментарів.
avatar
6
Андрій пишет: Юля-брехуля!!! Интересно узнать, а кто из политиков не брехуля??? Особенно на Украине, есть такие?
avatar