реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Ялівщина тривоги нашої

Історично сформована територія урочища, розташованого в північно-східній частині Чернігова, охоплює площу близько 170 га лісової території та р. Стрижень, що утворюють унікальні екосистеми. Ще понад півстоліття тому фахівці відзначали, що в Ялівщині вже в готовому вигляді дано те, що з великими зусиллями було штучно створено в знаменитому Тростянецькому дендропарку. Тут на кожному кроці змінюються краєвиди (ландшафти) — схили, урвища, яри, узвишшя, низини, галявини, узлісся, улоговини, балки, схожі на зелені ущелини, — створюється ілюзія гірської місцевості. І все це в межах Чернігова! До речі, саме звідси наприкінці XIX ст. було прокладено перший міський водогін. Сьогодні урочище є найбільшою зеленою зоною в межах міста, яка має значний рекреаційний потенціал. А тому природно, що Ялівщина стала одним із найулюбленіших місць відпочинку місцевих жителів.

На території урочища Ялівщина розташовані археологічні пам’ятки: курган, розкопаний ще в другій половині XIX — на початку XX ст., та декілька поселень доби бронзи — раннього заліза і ранньослов’янського періоду, що разом утворюють комплекс стародавнього городища з поселенням. Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року городище «Ялівщина» площею 1,5 га було занесене до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка археології національного значення. При цьому через велику залісненість території локалізовано поки що не всі пам’ятки Ялівщини. За оцінками деяких фахівців, реальні розміри поселення можуть сягати 20—30 га.
Однак процес розростання міста й пожвавлення господарської діяльності на його околицях за останні півстоліття призвели до різкого зменшення території Ялівщини. Припинення державного захисту поставило під загрозу існування унікального для Чернігова природного комплексу. Тривалий час частина ботанічного саду перебувала в постійному користуванні різних суб’єктів господарювання, в тому числі КСП «Фірма «Квіти Чернігова», СП «Чернігівський торговельний альянс» та автокооперативу № 45. Улітку 2006 р. колектив КСП «Фірма «Квіти Чернігова» забажав розпаювати й приватизувати колективну землю. Рішенням 6-ої сесії Чернігівської міської ради 5-го скликання від 27 липня 2006 р. колективу підприємства було надано таке право. А 31 серпня того ж року на сьомій сесії було затверджено проект приватизації земельної ділянки та ухвалено рішення видати 79 членам КСП «Фірма «Квіти Чернігова» державні акти на право власності на землю.

Таким чином, ці землі Ялівщини було передано у приватну власність. Уже наприкінці 2006 р. нові власники розпродали свої ділянки (цікаво, кому?). Господарське освоєння цих земель передбачало вирубування лісонасаджень, що призвело б до неминучого погіршення екологічної ситуації в цій частині Чернігова. А заплановане спорудження принаймні 79 зливних ям (туалетів?) поставило б під загрозу якість питної води з місцевих водозаборів, з яких Чернігів уже понад століття п’є воду.
Ситуація довкола Ялівщини викликала стурбованість громадськості. Прокурорська перевірка виявила порушення земельного законодавства в процесі передачі земельних ділянок у приватні руки. Більше того, в проекті землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) для їхньої приватизації, розробленому ПП «Руслана», містилися свідомо недостовірні відомості щодо характеристики земель. Недбале ставлення до порядку проведення розпаювання земель з боку всіх учасників цього процесу і порушення ними ключових норм земельного законодавства призвело до цілої низки негативних наслідків.

Час минає, ті чи інші земельні питання виносяться на кожну сесію міськради, а проблема з Ялівщиною залишається нерозв’язаною. І це при тому, що її ігнорування тільки погіршує ситуацію і становить загрозу для екосистеми та збереження історико-культурної спадщини Чернігова.

У зв’язку з тим, що під час перевірки прокуратура все ж таки не вбачила підстав для вжиття заходів прокурорського реагування в даній ситуації, міська рада так і не скасувала свого рішення про приватизацію земель у Ялівщині від 31 серпня 2006 року. Більше того, на розгляд 23-ї сесії Чернігівської міської ради 5-го скликання в грудні 2007 року було винесено питання про затвердження переліків об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Чернігова, які підлягають приватизації у 2008 році.

На тлі цієї боротьби за землю дедалі популярнішою серед міської громадськості стає ідея встановлення державного захисту всієї території Ялівщини, що дасть можливість зберегти об’єкти історико-культурної спадщини та екосистеми в нинішньому стані. При цьому має бути забезпечено умови для організованого відпочинку населення та право вільного доступу до природних ресурсів міста.

Нині залишається тільки сподіватися, що справа не затягнеться на роки. Тим більше, що центральна та місцева влада цілком підтримує прагнення чернігівців. Нині практично в кожного, хто побував на території лісопарку, залишається двояке враження від побаченого: з одного боку — захоплення красою природи, а з іншого — розпач від її занедбаності.

Представники погоджувально-експертної комісії з проблем Ялівщини

Юрій КАРПЕНКО, Марина КОЛЕСНИК, Тетяна ЛИСОГОР.


* * *

Коли верстався номер

У відповідь на численні звернення жителів Чернігова, керуючись настановами, викладеними в листі Президента України

В.Ющенка від 7 вересня 2007 року та дорученням Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2007 року, голова Чернігівської обласної державної адміністрації В.Хоменко 3 червня 2008 року підписав розпорядження про створення експертної групи щодо вивчення проблемних питань, пов’язаних з урочищем Ялівщина в місті Чернігові.
Даним розпорядженням до складу експертної групи було введено працівників облдержадміністрації та представників громадськості за їхньою згодою. Експертна група, очолена заступником голови облдержадміністрації О.Шанойлом, до своєї діяльності також може долучати представників правоохоронних органів області.

Члени експертної групи мають у десятиденний термін дати фахову оцінку ситуації, що склалася, та внести свої пропозиції щодо її врегулювання. Контроль за роботою експертної групи В.Хоменко здійснюватиме особисто.
Управління у справах преси та інформації ОДА.
-----------------------------7d822d2e201ee
Content-Disposition: form-data; name="format"

1






Коментарі (0)
avatar