реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Кому вигідна гра на курсі валют?

Сьогодні в Україні існує парадокс: уряд заявляє про зміцнення курсу гривні до долара, і водночас ціни на ринках ростуть. Своїми думками про ситуацію, що склалася, ділиться заступник голови Чернігівської обласної ради Олег Обушний:

— Я впевнений, зараз в Україні деякі кола великих підприємців та банкірів просто «грають» на валютному ринку, ще більше збагачуючись на коливанні курсу долара. Впливаючи через засоби масової інформації на громадську думку, створюючи ажіотаж навколо падіння курсу долара, банки скуповують великий обсяг валюти. А потім через деякий час курс долара може вирости. Хто від цього виграє? Прості громадяни, які заощаджували свої кошти в американській валюті, програють, піддавшись ажіотажу і здавши в обмінні пункти долари. А виграють ділки, які й задумали цю операцію із падінням курсу долара та пограбуванням населення. У Європі зараз курс долара та євро стабільний. І той, хто говорить, що долар стрімко падає, просто обдурює людей.

Друге питання, яке мене ще більше турбує, — це те, що з падінням долара Україна відкрила свій ринок для товарної іноземної інтервенції. Кабінет Міністрів повинен захищати ринок своєї держави, який зараз відкритий. Сьогодні в інших країнах, на Сході чи на Заході, ціни в доларовому еквіваленті на продукти харчування, товари повсякденного вжитку, автомобілі та інше значно нижчі, ніж в Україні. Доходить до смішного: за морквою їдуть до Польщі, часник везуть з Китаю, а м’ясо — з Аргентини.

Такого не було навіть за часів Речі Посполитої, щоб овочі Україна купувала у поляків. І у зв’язку з цим виникає питання якості цієї продукції.

Кажуть, що в Україні ціни на енергоносії ще не досягли світового рівня. Мені спадає на думку такий приклад: у США бензин марки А-95, який дійсно відповідає своїм характеристикам, у середньому коштує один долар. Зараз в Україні за долар дають 4,6 гривні, а бензин марки А-95 коштує 6,25 гривні. І він навряд чи відповідає своєму заявленому октановому числу.

Отже, через поточну валютно-курсову політику потерпають:

• українські громадяни, які зберігали свої заощадження в доларах;

• експортери, які зазнають значних збитків у неспроможності конкурувати із зарубіжними підприємцями через занижений курс валюти,

• внутрішній ринок, на який надходять дешеві (часто неякісні) зарубіжні товари.

Сподіваюсь, що уряд і Нацбанк докладуть усіх зусиль, аби стабілізувати валютно-курсову політику на українському ринку.






Коментарі (0)
avatar