реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Газ -- чудово. Але солома -- краще!

21 травня відбувся брифінг заступника голови облдержадміністрації Олександра Бєльського щодо енергетичного самміту, який проходитиме в Києві 22-23 травня. Самміт присвячений енергобезпеці держав-учасниць, зокрема, питанням, пов’язаним з активізацією роботи нафтопроводу, з використанням унікальних газотранспортних сіток та потужного газосховища, які сьогодні є в нашій країні, будівництву в Україні найсучаснішого нафтопереробного комплексу для каспійської нафти. Окрім цього передбачається обговорення перспективи розвитку ядерно-енергетичної галузі.

Олександр Бєльський зазначив, що Україна є найбільш розвинена ядерна держава, адже атомна енергетика у нас виробляє 48% електроенергії. Це дуже високий показник, але те лихо, яке трапилось в Україні свого часу, і ті помилки, які були зроблені в розміщенні атомних електростанцій, вимагають детального вивчення цього питання.

В унісон енергетичному самміту і в підтримку самміту Чернігівська облдержадміністрація працює над відповідними проблемами на рівні області.

В області розроблені концепції енергозбереження та розвитку альтернативних видів палива.

Як зазначив Олександр Бєльський, величезні родовища торфу, які є на Чернігівщині, практично не використовуються. Зараз ведеться робота по залученню інвестицій у реформування житлово-комунального господарства та енергетики, зокрема, у розвиток торф’яної промисловості. У рамках цього проекту 26 травня планується поїздка робочої групи до Естонії.

Також в області розглядаються можливості використання у енергетичній сфері відходів деревопереробної промисловості.

Цього року в м.Семенівці планується пілотний проект - твердопаливна котельня, котра буде оснащена сучасним обладнанням, на базі якої передбачається передавати досвід іншим територіям області.

Олександр Бєльський наголосив: ”Газ - це чудове паливо, але з кожним роком він дорожчає, і ми повинні думати про те, які інші енергоресурси є у нашому краї. Наприклад, велика кількість соломи просто спалюється, порушуючи екологічний баланс. У майбутньому гранули соломи передбачається використовувати в приватному секторі та соціальній сфері як висококалорійне паливо. У нашій області багато незасіяних сільськогосподарських земель, які планується використовувати для виробництва біопалива. Електропаливо - це поки що дорого і недоступно, але в цьому напрямку теж ведеться робота.”

Також заступник голови облдержадміністрації зазначив, що паралельно з пошуком нових енергоресурсів на Чернігівщині ведеться робота по енергозбереженню та енергообліку. Цього року плануються масштабні роботи по реконструкції та переобладнанню котелень, утепленню будівель, установці тепло-, водо-лічильників. По утепленню будівель розглядається питання використання „зелених інвестицій”.

Таким чином, в області ведеться комплексна робота по забезпеченню енергобезпеки краю.

Управління у справах преси та інформації ОДА






Коментарі (0)
avatar