реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Ярмарок на честь видатного сміхотворця Миколи Яковченка

Це було справжнє свято українського духу, народних талантів. А офіційно це чудове свято, що пройшло в Прилуках у суботу, називалося так: відкриття Театральної площі та пам’ятника великому сміхотворцю, народному артисту України, видатному землякові Миколі Яковченку. Або простіше – Миколин ярмарок.

Ініціаторами й організаторами свята стали Прилуцька міська рада, Чернігівське земляцтво в Києві і почесний громадянин Прилук, уродженець міста, нині успішний бізнесмен з Москви Юрій Коптєв. Про його величезну благодійну допомогу рідному місту, насамперед у сфері духовності, наша газета розповідала не раз. Чи не найвагоміший здійснений ним у цій царині проект – спорудження й відкриття торік пам’ятника Тарасові Шевченку в рідному місті. До цього можна додати видання цікавої краєзнавчої літератури по Прилуччині, інші добрі справи. І ось втілено ще одну ідею. У місті відкрито пам’ятник видатному українському актору, уродженцю Прилук Миколі Яковченку. Автори пам’ятника — відомий український скульптор, голова Спілки художників України Володимир Чепелик (у співавторстві з сином Олексієм), архітектор Володимир Павленко. Але це не просто встановлено пам’ятник, а гармонійно підібрано місце для нього і проведено гарну реконструкцію цієї площі перед міським Палацом культури, який сам по собі є окрасою міста. А площу відтепер називатимуть Театральною. Тут і відбувалося головне дійство свята.

Було багато відомих гостей. Обласну владу представляв перший заступник губернатора Георгій Черниш. Звичайно ж, головними дійовими особами на святі були Юрій Коптєв, мер міста Юрій Беркут, голова Чернігівського земляцтва Києва Віктор Ткаченко. А ще приїхали соратники Миколи Яковченка по роботі в академічному театрі ім.Франка, приїхала племінниця великого актора Наталія Гуцол, яка схвильовано дякувала Юрію Коптєву й місцевій владі за таку шану її видатному родичеві. Приїхала зі столиці ще одна відома прилучанка – доктор мистецтвознавства, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення Ірина Матяш. Вона авторка двох недавно виданих книг про Миколу Яковченка. А ще разом з Чернігівським земляцтвом ініціювала Всеукраїнський конкурс юних аматорів сцени. Цього року перше таке творче змагання пройшло на теренах Чернігівщини і переможцями стали якраз молоді прилучани — актори місцевого народного аматорського театру «Рампа» (керівник Анатолій Кизим). Першу премію в конкурсі здобула Оксана Швець. Тут же, на святі, було підбито й підсумки цього нового Всеукраїнського конкурсу із врученням переможцям цінних призів.

На свято прибув чималий десант столичних письменників. Працював цілий торговий ряд «Письменники за прилавком», де автори продавали свої книги, спілкувалися з читачами. Серед гостей були Юрій Покальчук, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка Дмитро Стус, син нашого видатного поета, інші цікаві автори.

Окремо слід сказати про активного прилуцького просвітянина Ігоря Павлюченка, який є душею багатьох літературно-мистецьких проектів, спонсорованих Юрієм Коптєвим. Ігор Анатолійович відкрив у місті літературно-мистецьку кав’ярню «За двома зайцями», що стала місцем спілкування просвітян і загалом усієї творчої інтелігенції. На черзі — створення музею видатного актора. А в організації цього свята Ігор Павлюченко взяв найактивнішу участь.

На святі, що стало ярмарком народних талантів, було все: вистава Київського Молодого театру «За двома зайцями», концерти, виставки народної творчості (чудові вишивки не лише відомих майстрів, а й, що особливо радує, — школярів), вернісажі художників, яких, до речі, в Прилуках немало. Але досить слів, дамо слово фотооб’єктиву. Тим паче свято було таким яскравим, таким розмаїтим, що дух захоплювало. І на все це споглядав зі своєю незрівнянною теплою усмішкою великий сміхотворець Микола Федорович Яковченко, як сказали на святі, «найбільш заслужений з усіх народних артистів і найбільш народний з усіх заслужених».

Петро АНТОНЕНКО.
Фото автора.






Коментарі (0)
avatar