реклама партнерів:
Головна › Новини › 

БЮТ: бий свого, щоб чужі боялися

Весело та емоційно пройшла прес-конференція голови обласної організації партії «Батьківщина» — депутата Верховної Ради України Івана Куровського. Він пояснював виключення з партії чільників Чернігівського БЮТу – Анатолія Богуша, Світлани Глущенок і кількох депутатів Чернігівської міськради.

Захоплення викликала кількість журналістів. А перед початком заходу зал заполонили депутати від БЮТ місцевих рад з помічниками, що виступили на захист «ображених» в «останній і рішучий» бій. Стало гамірно.

Очищення
по-БЮТівськи
— Ми зібралися тут, щоб прокоментувати рішення бюро від 28 квітня 2008 року, — такими словами розпочав прес-конференцію обласний голова БЮТу, — коли було виключено 5 осіб з партії.

Далі почало лунати довге й трохи плутане пояснення, чому було прийнято таке рішення, що не зовсім однозначно сприймається й деякими членами партії.

Було зокрема сказано, що пан Куровський не аналізував роботи попереднього керівництва та бюро. На цю посаду прийшов тільки нещодавно (через особисте прохання Юлії Володимирівни) і ще не «в’їхав» у місцеві конфлікти, довго лунали розповіді про «чесний та благородний» «Житлобуд», яким він керує. «Я прийшов сюди, щоб принести користь людям та області!» — заявив він. Потому почалася розповідь про те, як він, отримуючи збитки в десятки мільйонів гривень, будує соціальне житло – «житло, яке не приносить комерційного успіху» в Бобровиці, Ніжині, Козельці, Острі та Носівці. Мета таких жертв — забезпечення жителів районів, за якими закріплений Іван Іванович, дешевим та доступним житлом. У перспективі, розповів пан Будівельник, має бути розроблена схема, згідно з якою держава сплатить частину вартості цього житла. Правда, забув керівник «Житлобуду» розповісти, що вже сьогодні вищевказані населені пункти перетворилися на міста-супутники Києва із відповідними цінами за житло.

— У будь-якому колективі настає період, коли дії людей починають суперечити статуту партії, і доводиться розлучатися з ними. Не треба робити з цього трагедії! Ми зайнялися очищенням, – наголосив Іван Іванович стосовно теми зібрання, і тут після закінчення вступного слова почалося справжнє шоу, де ледь чи не кожна репліка викликала бурхливі емоції.

Депутатів виключили не через землю!

На запитання, чи отримало бюро документи, що підтверджують вину депутатів у встановленні антиурядових плакатів та чи змогли вони довести свою невинуватість, пролунала відповідь, яка викликала відвертий сміх у присутніх депутатів.

Як виявилося, Світлана Глущенок не була запрошена на засідання бюро, а були запрошені та виступали, скільки могли, лише голова Чернігівської міської організації «Батьківщини» Ігор Льодовий та голова фракції БЮТ в обласній раді Анатолій Богуш. Віталія Гриця та Анатолія Кухаря, як повідомили присутні в залі опоненти Куровського, теж не запросили.

— Серед членів бюро є ті, хто знає їх багато років, – пояснював пан Іван, — рішення було колективним. Якби я хоч трохи сумнівався, то ми б не прийняли такого рішення. Але в мене особисто сумнівів не було. Хоча я до останнього моменту сподівався, що пролунає якийсь аргумент на їхню користь.

«Де ж стояли ті кляті антиурядові (антиНАТОвські) рекламні щити?» — запитали журналісти. «На трасі Київ – Чернігів, Чернігів – Гомель, у Ніжині, Прилуках», — така була відповідь.

Відповідаючи на запитання, Іван Іванович також відкинув звинувачення у виключенні депутатів через те, що вони не дозволяли його фірмі будувати будинок у Чернігові по вул. Мстиславській та небажанні «допомогти» вирішити інші земельні питання.

— Я дізнався про ці щити з центрального штабу, — емоційно розповідав Іван Куровський, — спочатку я не повірив і сказав, що такого бути не може, я ручаюсь за своїх депутатів. Але коли дізнався правду, це був шок!
«Ти — ніхто, я — депутат міської ради!»

Яка ж подальша доля фракції БЮТ у міській раді, хто її очолить на найближчій сесії, і який механізм виведення «виключених» з депутатських лав? На такий блок запитань довелося давати відповідь голові обласної організації «Батьківщини».

Як виявилося, подальша доля фракції та хто її очолить — нині невідомо, ніяких консультацій з приводу виключення лідерів з депутатами обласної та міської ради не проводилося.

Юлія Володимирівна ще ніяк не прореагувала на ці рішення. Рішення про «повне» виключення «відступників» має ухвалити з’їзд партії. Відповідаючи на запитання представників преси про те, що, можливо, Івана Івановича просто використовує нардеп Олег Ляшко у своїй грі, Куровський відповів: «Ніхто мною не керував і керувати не буде!»

Далі відбувся конфлікт через зауваження прес-секретаря БЮТу Сергія Семененка до присутніх депутатів, щоб вони не заважали спілкуватися з пресою. У відповідь депутат міської ради від БЮТ Володимир Вашкевич «наїхав» на Сергія: «Молодий чоловіче, ти — ніхто, я — депутат міської ради! Я хочу задати питання!» Лише спільними зусиллями журналістів та його колег вдалося заспокоїти «розбурханого» народного представника.
Насамкінець виявилось, що Світлана Глущенок нібито й не винна у встановленні рекламних щитів.
— Питання щодо Світлани Сергіївни мало розбиратися на бюро окремо, я планував поговорити з нею особисто, — пояснював Іван Іванович.

Чому її виключили і як міг вплинути депутат міської ради на «стояння - нестояння» щитів у районах, залишилося нез’ясованим.

Подібні історії цілком можуть мати повторення, адже Іван Іванович має бажання розібратися і з тими депутатами, щодо голосування яких по землі є багато питань.

Коли ж з БЮТ виключать Ляшка?

Родзинкою для журналістів виявилася оприлюднена Дмитром Зініним, представником „Народного контролю”, інформація, що нардепи від БЮТ Олег Ляшко та Борис Шиянов нібито чинять тиск на місцеву владу з метою отримання площ під забудову в районі міських парків м.Чернігова та м.Ніжина. Відразу ж з натовпу депутатів почали лунати питання: «А коли ж виключать з БЮТ Ляшка?» На це Іван Іванович відповів, що виключати й коментувати дії народних депутатів він не має права, бо вони такі самі депутати, як і він.

По закінченні офіційної прес-конференції Світлана Глущенок дала своє бачення тих процесів, що відбулися:
— Зовсім нема підтвердження, що саме «Gold Future» встановлювала ті бігборди. Рекламні площі їхні, але вони не несуть відповідальності за них. Це складна «кухня», запитайте в них самих, я в ній розібралася, але розповідати не хочу, щоб помилок не допустити. Ці антиурядові плакати друкувалися в Києві. Ми перші повідомили про ці щити в центральний штаб. І ось таке пішло. На бюро Ольга Самокиш так приголомшила Льодового, що той аж за голову схопився. Вона сказала, що ніби той пообіцяв зняти ці щити, якщо йому дадуть 60 тисяч доларів. Він навіть на таке звинувачення відповісти нічого не зміг. Розмова на бюро нагадувала спілкування „сліпого з глухим”. Богуш, котрий відбивався, як міг, питає в Льодового: «Це Ваші щити?», а той каже: «Так!» Усе, розмова закінчилася, почалися звинувачення. А якби він спитав: «То ви розміщували ті бігборди?», Льодовий сказав би правду: «Ні!»

— Що ж трапилося насправді, кому було вигідно знімати зокрема Вас із займаної посади?

— Справжня причина така. Віталій Віталійович Голець перший привітав з Німеччини SMS-кою нас зі звільненням. Зустрівшись з депутатами, він пообіцяв їх відновити. Заявив, що він домовився з Ляшком повиключати дурних партійців Богуша і Глущенок через їх незговірливість. Та Льодового, бо це людина Дубіля. Голець ображається на нас, бо ми ж його постійно «виховуємо».
— Які Ваші наступні дії?

— Ми їздили у Київ до центрального офісу, і мені сказали, що ви залишаєтеся на своїй посаді. Про подальші свої дії я буду вам повідомляти.

Відповідаючи на питання, як її представити в газеті – „колишня голова фракції БЮТ у міській раді”? — Світлана Сергіївна відповіла: «Я не колишня, я діюча».

З Анатолієм Богушем я намагався зв’язатися цілий день, він постійно відповідав, що зателефонує пізніше. Дзвінка я так і не дочекався.

Олександр ЯСЕНЧУК.
Фото Віктора КОШМАЛА.





Коментарі (0)
avatar