реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Євро-2012: підготовка

В обласній державній адміністрації відбулася прес-конференція заступника губернатора Володимира Приходька, присвячена участі Чернігівщини в проведенні Євро-2012, фіналу чемпіонату Європи з футболу, право на який рівно рік тому вибороли спільно Україна і Польща. Пан Володимир — ще й заступник голови обласного оргкомітету з підготовки до чемпіонату. Його затверджено при державній адміністрації недавнім розпорядженням її голови В.Хоменка, який очолив і оргкомітет.

Володимир Приходько коротко презентував щойно розроблену обласну програму підготовки до Євро-2012. Власне, ця програма випливає із загальнодержавної, адже все впирається у фінанси. А з фінансами справа така, що місцева влада зі своїх місцевих бюджетів може покрити зовсім незначну частину витрат на Євро. Відома загальна цифра всіх витрат по Україні: вона становить 123 мільярди гривень. Так от, В.Приходько озвучив таку цифру: лише 28% цих витрат покриє з бюджету держава. Решта — це переважно кошти інвесторів та незначна частка — місцеві бюджети. А інвесторів, значною мірою — іноземних, місцевій владі шукати непросто. Словом, багато що має вирішитися днями, коли в столиці уряд затвердить загальноукраїнську програму. Тоді й з’ясується, що кому дадуть у регіони.

Чернігівщина не є в першій шерензі на таку роздачу. Хоч би тому, що сам турнір Євро пройде лише в столиці та в чотирьох найбільших містах держави. Але кілька мільярдів гривень перепаде й Чернігівщині. Найбільше коштів — на дороги. Очевидно, буде профінансовано велику реконструкцію автостради Київ — Чернігів, а також будівництво і реконструкцію ряду інших автомагістралей. Вкладатимуть також кошти в готельне будівництво, туристичний бізнес, реставрацію пам’яток історії та культури.

Власне, Чернігівщина хоч і не фігурує серед п’яти регіонів, де пройде турнір, але має переваги перед багатьма іншими регіонами в загальноукраїнській програмі Євро-2012. Як мінімум, за трьома факторами. Перше — великий туристичний потенціал. Тобто близькість до столиці і насиченість видатними пам’ятками історії та культури. Друге, зумовлене тою ж близькістю до Києва, — можливість розмістити тут на проживання частину гостей столиці, що прибудуть на чемпіонат. Третє — це єдина область країни, яка має кордон і з Росією, і з Білоруссю. Тому через нашу область йтиме потік туристів-уболівальників з цих країн на чемпіонат.

За всіма трьома аспектами — і великі можливості для Чернігівщини, і дуже багато серйозної роботи. Наприклад, скільки ще треба зробити, щоб по-доброму заманити, завезти до нас сотні й тисячі туристів з усієї Європи, та так, щоб їм знову захотілося приїхати в наш край уже й після Євро. Тут роботи море, враховуючи рівень туристичної галузі області. Те ж саме — щодо проживання туристів, обслуговування транзитних пасажирів з Росії та Білорусі.
Від газети «Сіверщина» я поставив на прес-конференції одне суттєве запитання. Воно стосувалося того, що, мабуть, головним внеском Чернігівщини в Євро буде все-таки туризм. Так от, про який туризм можна говорити, коли днями виповнилося рівно два роки, як видано розпорядження голови обласної держадміністрації про передачу віруючим Катерининської церкви, а воно так і не виконане. І скоро вже два роки, як церква заблокована фанатиками від політики й Московського патріархату. Де гарантія, що такі неподобства не триватимуть і наступними роками? І друге — просто жахливий санітарний стан довкола наших історичних, а значить — туристичних об’єктів, починаючи з історичного серця древнього міста — Валу. Невже й через кілька років ми зустрічатимемо туристів з усієї Європи такими смітниками? Ось про що я запитав заступника губернатора. Володимир Приходько відповів, що ці питання – більше в компетенції міської влади, але оскільки Чернігів — ще й обласний центр, то обласна адміністрація також не буде стояти осторонь цих проблем. Щоб не було соромно перед гостями з десятків країн світу.

Що ж, будемо сподіватися. Як і на те, що підготовка до Євро нарешті перейде зі стадії декларацій і планів (як на загальноукраїнському, так і на регіональному рівні) до конкретних дій.

Петро АНТОНЕНКО.





Коментарі (0)
avatar