реклама партнерів:
Головна › Новини › 

«Управдом – друг людини»

Ця безсмертна фраза належить героїні фільму «Діамантова рука» одіозній домоправительці Варварі Плющ, що постійно мучила головного героя.
Проте часи змінилися, і мені в Ніжині пощастило поспілкуватися з повною протилежністю кіноперсонажу – людиною, що дійсно вболіває за стан будинку.
У Ніжині досить успішно діє міська програма зі створення і підтримки кооперативів власників житлових будинків. Перед Новим роком мешканці будинку №1 на вулиці Єсипенка приватизували свої квартири і утворили кооператив.
Розповідає Олександра
ЛИСЕНКО (на фото), голова кооперативу:
— Наш будинок відомчий, належав ПМК-211. Щоб його не приватизували і не продали, не перебудували, як це було в Ніжині чи в Чернігові, кожен із квартировласників (а в нас налічується 10 квартир) приватизував помешкання, а потім створили спілку співвласників.
— Як вам живеться, які стосунки з ЖКГ?
— З усіма службами (ЖКГ, водоканалом і т. д.) уклали договори Кожен сплачує рахунки окремо залежно від площі помешкання. Стосовно загальних витрат (наприклад, побілення помешкання), то я підраховую, скільки це буде коштувати (це, до речі, набагато дешевше, ніж раніше), – ми скидаємось і білимо. Зараз усі, хто бажає, без зайвого клопоту роблять собі добудови – окремі виходи.
— Ви, можна сказати, керуєте цим кооперативом. Чи оплачуються вам витрати часу?
— Взагалі повинні, але кооператив у нас маленький, тож і працюю безоплатно, окрім того, я власниця двох квартир: одна моя, інша — сина. Та й якщо не я, то хто?
— Навколо Вашого будинку не можна не помітити чистоти. Розкажіть, як це вдається?
— Кожна квартира по черзі займається прибиранням площі загального користування протягом тижня.
— Чи допомагає влада?
— Спочатку були проблеми з приватизацією, а потім міська рада нам допомогла. У нас у місті діє спеціальна програма. Нещодавно з ЖКГ повідомили, що існує державна програма підтримки таких об'єд¬нань, і на наш будинок заплановане виділення 20 тисяч гривень. Як їх витратити, ми вже знаємо, тепер чекаємо коштів.
Від Ніжина до
Бердичева
– Торік було створено 39
об’єднань співвласників багато¬квартирних будинків, — розпо¬відає голова громадської орга¬нізації „Спілка власників житла” Людмила КУШНІРОВА, — це 10% від усіх багатоквартирних будинків. Це завдяки державній та місцевій ніжинській програмі. Згідно з державною програмою для заохочення діяльності об’є¬днань з держбюджету для капітального ремонту планується виділяти кошти, до них додається з місцевого бюджету ще 10%, ніжинська програма нараховує 150 тисяч гривень. Міський голова Михайло Приходько уважно стежить за ситуацією і обіцяє наприкінці року виділити ще коштів.
— Які ще є програми підтримки тих об’єднань?
— Існує голландська програма — „Стале самоврядування багатоквартирного будинку”, діє вона тільки в Ніжині та Бердичеві. Суть її полягає в тому, що голландські компанії в кредит створюють проект утеплення житлового будинку і реалізують його. У результаті енергозбереження в будинку дорівнює 30 відсотків, з цієї різниці люди сплачують кредит, тобто вони нічого не втрачають. Кредит розрахований на 10 — 20 років. Зараз один будинок готується до по¬дібного утеплення.
— Я так розумію, що створити в 10-квартирному будинку
об’єднання набагато легше, ніж у 150-квартирному?

— Так, іноді в дев’ятиповер¬хівках доводиться проводити по 5 — 8 зборів, поки до людей дійде.

Олександр ЯСЕНЧУК.





Коментарі (0)
avatar