реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Куликівський район: від давнього Риму до сучасності

Сьогодні багато людей скаржаться на те, що до влади, мовляв, ніяк не достукаєшся. Виїзні дні при¬ймальні Чернігівської обласної державної адміністрації якраз і дають можливість простим людям бути почутими.
Але дивує те, що на прийом до губернатора приходить завжди дуже мало людей. Чи то місцеві органи влади неоперативно інформують населення про дні виїзних приймалень, чи не читають громадяни місцевих газет, чи бажання в останніх особливого не виникає…
Цього разу глава обласної держадміністрації Володимир Хоменко приїхав зі своєю командою в Куликівський район. Це вже п’ятнадцята подібна поїздка, мета якої одна — надання допомоги у вирішенні проблем місцевого життя, прийом громадян з актуальних для них питань, ознайомлення на місці зі станом у різних сферах конкретного регіону.
Над Орлівкою зійшла не та зірка
Найчастіше люди приходили до голови облдерж¬адміністрації Володимира Хоменка, аби він розсудив їх у справах суто особистих, дріб’язкових конфліктах з опонентами. Уважно слухав обласний начальник людей із села — не перебивав жодного, хоча інколи, як мені здалося, і треба було б, бо деяким з них, відчувалося, хотілося просто поговорити з представником високої влади. Але були й такі, що вболівають за загальні справи.
Колишній працівник освіти, а нині — пенсіонер, депутат районної ради Феодосій Григорович Ричок висловив губернатору своє бачення стосовно де¬яких питань, що належать до сільського господарства, підвищення продуктивності праці; в освіті непокоїть Феодосія Ричка здоров’я дітей, які, на його думку, мають величезне навантаження з різних дисциплін, через що не можуть упоратися навіть старшокласники.
«Водогони у нас, — поскаржився Ф.Ричок, — ще від часів давнього Риму, — на що В.Хоменко, жартуючи, зауважив: «Думаю, вони ще від давніших часів». Ветеран праці висловив своє бачення з недоцільності проведення референдуму щодо вступу України до НАТО. Володимир Хоменко сказав: «Про НАТО не треба писати ні «за», ні «проти», а слід писати взагалі про НАТО».
Вельми слушним було спостереження Феодосія Ричка відносно жорстокого поводження людей із сільськими тваринами. «Корів сильно б’ють палками, цькують собаками, а потім хочемо, щоб молоко було якісне і діти наші не хво¬ріли», — бідкається справедливо сивочолий ветеран.
Климіша Ганна Іванівна працювала донедавна бухгалтером сільської ради села Орлівка. З її слів, через конфлікт з головою цієї сільради вона втратила роботу, і хоча суд її поновив, все ж таки Ганна Іванівна не може повернутися на колишню посаду. Недарма ж і прокуратура зацікавилася цією проблемою.
Відповідаючи на запитання губернатора, голова райдержадміністрації Олег Шпак резюмував: «Над Орлівкою зійшла, напевно, не та зірка».
Повітря не вистачає
У селі Виблі селяни порушували питання земельних ділянок (суперечки між сусідами), благоустрою доріг (відсутність твердого покриття, обрізування дерев уздовж вулиць), несправності водогонів, відсутності санітарного автомобіля і спеціальних приладів для медичної сільської установи тощо.
Прийшла до керівника обласної президентської влади і Булавко Олександра Семенівна, 1925 року народження, за…
свіжим повітрям, бо те, що є нині в її оселі, не задовольняє стареньку. «Вже викликали і спеціалістів з району, поставили інший газовий котел, а повітря не таке якесь», — скаржиться Олександра Семенівна. – А недавно провідав мене сам міліціонер (видно, дільничний – С.К.), то й порадив звернутися до вас, що оце я і роблю». Володимир Хоменко пообіцяв, що приїдуть фахівці з санепідемстанції і виміряють якість і тиск повітря в хаті пенсіонерки.
Взагалі треба сказати, що село Виблі – не якесь там рядове. Не випадково, що і головою козацької організації в районі Чернігівського округу МГО «Козацтво Запорозьке» – найбільш впливової в Куликівському районі серед інших козацьких осередків – є не хто інший, як керівник сільської ради Ревко Анатолій Петрович, про якого позитивно відгукується сам районний керівник – голова райдержадміністрації Олег Шпак.
Збори активу. З озвученого на офіційній нараді
У другій половині дня в районному будинку культури відбулася нарада. Характерними з обговорених питань були такі.
У деяких селах Куликівщини селянам виплачують 1,5 – 2 відсотки пайових, тоді як у багатьох населених пунктах інших районів цей показник досягає 6 відсотків. А банки, якщо купляє, наприклад, селянин трактор, — роз’яснив губернатор, — здирають 20 – 25 відсотків навару за кредит. Діє механізм ошуканого дисбалансу у відвертому вимірі між людським фактором та цілеспрямованою реальністю. Іншими словами – панує відкрите здирство.
У школах району залишається значний відсоток так званих малокомплектних класів, а це, в свою чергу, призводить до збільшення фінансових та матеріальних витрат. Про теплі туалети в таких навчальних закладах годі й говорити. Фінансів на це немає. Зрозуміло, що відразу це питання вирішити в повному обсязі неможливо.
Потребують більш цивілізованого стану сільські лікарські заклади (фельдшерсько-акушерські пункти, лікарні). Не вистачає спеціалізованих (санітарних) або й звичайних автомобілів, лікарів. Незважаючи на ряд програм з боку держави, лікарі вперто не хочуть йти в село. Та воно й зрозуміло. Сільська інфраструктура розвивається в повільному темпі, а подекуди вона не те що має тенденцію до розвитку, а й взагалі занепадає. З цього приводу Володимир Хоменко зауважив: «Треба так зробити, щоб не лікар чекав житла, а навпаки — аби вже готова квартира його чекала». Це стосується не тільки медичних працівників, а й учителів. Також і тих, й інших не задовольняє заробітна платня.
Бізнесові та інші структури закуповують у населення молоко за низькими цінами, водночас, як відомо, реалізується воно за набагато вищими розцінками.
Володимир Хоменко багато уваги приділив питанням, що стосуються незахищених верств населення (пенсіонерів, інвалідів, багатодітних сімей). «Влада знає про проблеми у цій галузі, — наголосив В.Хоменко, — і повірте, вона розв’язує їх. Інша справа, що вирішити відразу все не вдається. Звичайно, хотілося якнайшвидше зробити так, аби і клуби в сільській місцевості ефективно працювали, а отже – взимку опалювалися, як слід, і дороги були у відмінному стані, і школи наповнені…. Поступово, я впевнений, ці питання будуть розв’язані. Для цього треба лише деякий час».
Я зрозумів, що голова обласної держадміністрації не полюбляє піаритися. Це, як на мене, позитив. Можливо, тому й правильно він вирішив, аби представники засобів масової інформації не були присут¬німи при врученні подарунка багатодітній сім’ї у селі Виблі. А то найчастіше звикли деякі політики та окремі багачі-бізнесмени красуватися на камери при подібних заходах. Однак, мені не зрозуміло, чому не допустили журналістів у такі заклади, як районна лікарня, професійний аграрний ліцей. Невже там криються якісь таємниці?
Майже про все говорили на нараді державні чиновники: про зв’язок, транспорт, будівництво житла, приватний бізнес, споживчий ринок та ринок вільної праці, обслуговування населення, заробітну платню, заборгованість з пенсійних виплат, народжуваність, забезпечення путівками та автомобілями недостатньо захищених верств людей. Як зазначив Володимир Хоменко, після деякого часу «ми спитаємо відповідальних осіб за виконання конкретних напрямків роботи». Побачимо…
Сергій КОРДИК.
Фото автора.





Коментарі (0)
avatar