реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Герої незабутні

ВІЛЬНІ КОЗАКИ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ БОГУНА
Кажуть , де б ви не їздили , а на батьківщині героїв своєї країни , у тих місцях , де вони загинули , де їх могили – варто побувати , вклонитися цій землі.
Національним героєм , визнаним військовим діячем є Іван Богун.Його ім’я носять сотні вулиць , шкіл , технікумів , названо ним і військовий ліцей у Кєеві .Та небагато краєзнавців знає, що Іван Богун загинув на нашій Чернігівщині , точніше неподалік Новгорода Сіверського. І було це якраз у лютому далекого 1664 року , коли нашу укроїнську землю топтали загарбники ...
Для краєзнавців , шанувальників історії нагадаю , які страждання випали на долю українського героя . 1662 року Іван Богун , козацький полковник , потрапив у полон до поляків.Його утримували в польській фортеці Мальборк ( Мальдебург ).Але його не страчувли – бо він дуже багато знав.Польській король Ян Козимир ІІ у 1864 році вирішив піти в похід.Йому необхідно було вдало і безпечно пройти теріторією України , до кордону з Росією.Король хитро вирішив скористатися беззаперечним авторитетом Богуна.Двоє емісарів короля прибули до фортеці і сказали козацькому полковнику : ,, Або береш участь в поході , або згинеш у тюрмі ‘’. На роздуми дали кілька днів . Вибору , по суті , не було ... Богун усе чітко продумав , погодився взяти участь у поході , щоб дізнатися про плани поляків і при нагоді сповістити гетьмана Лівобережної України Івана Брюховецького.Коли Богуна випустили з тюрми , та йому присвоїли звання шляхтич (полковник).Він мав право керувати кількома козацькими полками у складі польсько – литовського війська.
Під час походу козаки Богуна не дозволяли грабувати населені пункти на своєму шляху.У цей же час Богун через своїх посланців сповіщав напрямок руху війська на чолі з королем Яном Казиміром.Під час осади Глухова польський король щось запідозрив і спрямував війська до Новгорода Сіверського .Ставка поляків була в селі Комань ( неподалік Н.Сіверського ). Поляки спробували осадити Н.Сіверський , але спромаглися спалити тільки передмістя .Після невдалої спроби осади Н.Сіверська поляків остаточно запідозрили Богуна у зраді.Зраду Богуна підтвердив Павло Тетеря -,гетьман Правобережної України ( його люди схопили гінця Богуна).Козацького полковника Богуна запросили на раду у великий королівський намет.
Тоді ж король люто сказав :
- Я тобі , полковнику , дав усе.Зберіг життя . А ти мене зрадив. Чому ?
На , що Богун відповів :
- Я не зрадкик свого народу...
Після такої відповіді розлючені вороги в неметі й порубали шаблями Богуна. На цьому ж містці і закопали останки Богуна , ховаючи сліди. Таємницю смерті Богуна не знали багато років.Після цієї події поляки почали відступ .І біля станції Пирогіївка більша частина війська короля була розгромлена українськими і російськими козаками.Завдячуючи інформації через посланців Богуна похід ворогів було зірвано.
- Місце , де порубали і закопали Богуна , ми знайшли , - розповідає голова новгородсіверської ,, Просвіти’’ Володимир Удовиченко .Силами ,, Просвіти’’, громадськості та районного музею встановили пам’ятний знак і великий хрест .На пам’ятному знаку викарбувано : ,, Тут похований Іван Богун – герой національно – визвольного руху ‘’ В Новгороді Сіверському на честь героя названо вулицю.У районному музею є погруддя Богуна.
Як відомо , козацького полковника знають і шанують у Франції .Тут під час війни 1941-1945 років був створений українсько –французький партизанській загін імені Богуна , у якому воював уродженець Новгород Сіверського району Микола Іванович Пилипенко . Він же й був командиром уславленого загону. У 1944 році фашисти розгромили штаб партизанського загону.А нашого славного земляка гітлерівці спалили живцем.Посмертно був удостоений звання капітана та нагороджений Великою срібною зіркою – найвища нагорода Франції.
Вшанувати пам’ять великого сина Українського народу , героя , на Новгород Сіверщину з’їхались козаки з різних куточків України.А найбільше їх було з Київщини , з Киева , міст : Чернігів , Глухів Лубни , Кролевець , Прилуки , Шостка , Конотоп , Корюківка , Ніжин ...
Усі вони - члени Союзу козацьких організацій Всеукраїнського обєднання вільних козаків ( ВОВК). Козаки побували біля пам’ятного знака .Квіти до памятника поклав Гетьман , генерал – полковник Вячеслав Іванович Гузій та його отамани .Неподалік памятника відбулася козацька рада , де Гетьман нагадав , що вільне козацтво існувало до 1917 року . Козацькі загони існували на Україні ще й до 1937 року , але їх переслідувала радянська влада. В 2001 році відбулося засідання великої козацької ради , де й відроджене вільне козацтво .Вячеслав Іванович сказав : ,, Якщо є козак , є рід і Батьківщина. І доля козаків зробити її щасливою ‘’. Затим до слова запрошувались отамани з різних регіонів . Всі виступи були зведені до одного рішення – козацтво повинне бути об ‘єднанним і міцним.
Місцевий священник відправив панахіду в честь Івана Богуна на місці загибелі славного сина українського народу.
Цього славного дня нові молоді сили були прийняті в козацькі ряди . Нехай вони разом всією козацькою громадою працюють для благополуччя нашої неньки України .
В.Божок





Коментарі (0)
avatar